Ορατός από το διάστημα ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στη Μάνη

Ενεργοποίηση του προγνωστικού συστήματος IRIS

Στις 22 Αυγούστου 2020 και ώρα 12:00 ανιχνεύθηκε πυρκαγιά στην περιοχή της Μαραθέας στην Ανατολική Μάνη με χρήση δορυφορικών δεδομένων από εργαλεία που έχει αναπτύξει η επιχειρησιακή μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Δείτε: Μεγάλη φωτιά στην Μάνη

Εκκενώθηκαν τρεις οικισμοί στη Μάνη (Βίντεο)

Πέντε οι οικισμοί που εκκενώθηκαν στη Μάνη

Στις 12:40 ενεργοποιήθηκε το προγνωστικό σύστημα ταχείας απόκρισης IRIS για την παροχή πρόγνωσης εξάπλωσης. Η ενεργοποίηση έγινε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος.
Στην Εικόνα 1 παρουσιάζεται η πρόγνωση εξάπλωσης του IRIS κάποιες ώρες μετά την έναρξή της. Τα ακριβή στοιχεία είναι στη διάθεση του ΕΣΚΕ και θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα. Αυτή ήταν η 28η ενεργοποίηση του προγνωστικού συστήματος IRIS για την φετινή (2020) αντιπυρική περίοδο.

Εικόνα 1.  Πρόγνωση εξάπλωσης πυρκαγιάς από το προγνωστικό σύστημα IRIS. 

Ο πυκνός καπνός από την πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη περίπου 1 ώρα μετά την έναρξή της ήταν ορατός από το διάστημα και καταγράφηκε από τον δορυφόρο της NASA Suomi NPP (Εικόνα 2).

Εικόνα 2. Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο Suomi NPP της NASA το Σάββατο 22 Αυγούστου 2020 και ώρα Ελλάδας 13:35. Διακρίνεται ο πυκνός καπνός στη Νότια Πελοπόννησο από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά στη Μάνη. 

meteo.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί