Συνεχείς αρνήσεις των υπευθύνων του ΕΟΔΥ να πραγματοποιήσουν τεστ

Απορρίπτει αιτήματα για ελέγχους

Ένα ακόμη δείγμα της έλλειψης σχεδιασμού και της απώλειας του ελέγχου είναι η «εξαφάνιση» των πολυσυζητημένων κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.  Σοβαρό προβληματισμό δημιουργούν οι συνεχείς αρνήσεις των υπευθύνων  να πραγματοποιήσουν τεστ σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, σε μονάδες φιλοξενίας υψηλού κινδύνου και άλλους χώρους που ζητούν ελέγχους, ειδικά σε επιβαρυμένες περιοχές.

Οι περιβόητες κινητές μονάδες, ο αριθμός των οποίων παραμένει  μυστήριο, εμφανίστηκαν μεμονωμένα τους προηγούμενους μήνες όταν υπήρξαν εστίες σε συγκεκριμένες περιοχές για τη διεξαγωγή μαζικών ελέγχων, αλλά έκτοτε αναζητούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συρροή κρουσμάτων στην Καβάλα οι αρμόδιοι είχαν ανακοινώσει τη διεξαγωγή μαζικού τεστ (όπως συνέβαινε για εβδομάδες στη γειτονική Ξάνθη) αλλά την ίδια μέρα ανακάλεσαν την απόφασή τους και περιορίστηκαν σε ιχνηλάτηση μόνο της εστίας στη Βιομηχανία Κρέατος. Έκτοτε έχει περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των τεστ σε όλη την περιοχή.

Αντίστοιχη είναι η στάση και απέναντι στους πολίτες που επικοινωνούν με τα τηλεφωνικό κέντρο για να ενημερώσουν για συμπτώματα, οι οποίοι συναντούν τη συνεχή προτροπή να παραμείνουν στο σπίτι και να επανέλθουν αν επιμείνουν τα συμπτώματα. Αντίστοιχη είναι η στάση των Νοσοκομείων που αποτρέπουν τους πολίτες από τη διεξαγωγή τεστ, παρά μόνο σε πολύ βαριά συμπτώματα.

Αρνείται να κάνει τεστ στους εργαζόμενους του Δήμου Νεάπολης-Συκεών

Τελευταίο περιστατικό είναι η άρνηση του Οργανισμού να πραγματοποιήσει τεστ για τον κοροναϊό στους εργαζόμενους του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή ενώ έχουν καταγραφεί διαδοχικές αρνήσεις σε παρόμοια αιτήματα. Η επίσημη απάντηση είναι ότι οι κινητές μονάδες απασχολούνται στα χερσαία σύνορα (που είναι όμως μόλις δύο) και στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι επισήμως ανακοινώνονται καθημερινά τεράστια νούμερα ελέγχων που πραγματοποιούνται ενώ, στην ουσία, τόσο στον ΕΟΔΥ όσο και γενικότερα στον τομέα της Υγείας, υπάρχει σαφής πολιτική συστηματικής υποκαταγραφής. Άρα το ερώτημα είναι που γίνονται τα τεστ που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ

Η ανάρτηση της Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Συκεών-Νεάπολης Κίκα Σαμουρκασίδου για την επικοινωνία της με τον ΕΟΔΥ:

Μόλις μίλησα με ΕΟΔΥ. Τηλεφώνησα ως πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Νεάπολης Συκεών και ζήτησα να γίνει προληπτικός έλεγχος-ιχνηλάτηση στους 900 περίπου εργαζόμενους του Δήμου, του Νομικού Προσώπου και της Δημοτικής Επιχείρησης. Η απάντηση του ΕΟΔΥ είναι ότι πλέον δεν γίνονται τέτοιου είδους έλεγχοι από τις κινητές μονάδες του.

Με μεγάλη ψυχραιμία εξήγησα στην υπάλληλο ότι η Θεσσαλονίκη έχει το βαρύτερο επιδημιολογικά φορτίο σε σχέση με τον πληθυσμό της, ότι δεκάδες υγιεινομικοί στα νοσοκομεία της έχουν βγει εκτός δράσης, κι ότι οι εργαζόμενοι μας είναι απροστάτευτοι, σε καθημερινή έκθεση με τους πολίτες και μεταξύ τους. Η κυρία του ΕΟΔΥ μου είπε ότι το ξέρει και καταλαβαίνει αλλά αυτή τη στιγμή ο ΕΟΔΥ κάνει ελέγχους στα σύνορα και ιχνηλατήσεις μόνο σε στενές επαφές κρουσμάτων. Την ρώτησα αν υπάρχει ανεπάρκεια των τεστ. Δεν μπόρεσε να μου απαντήσει. Μου πρότεινε να κάνουμε το μοριακό τεστ για ανίχνευση του Κορονοϊού, ιδιωτικά.

Δεν ξέρω αν εσείς νιώθετε ασφαλείς, εγώ πάντως όχι. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας κάνει τεστ επιλεκτικά, τη στιγμή που μπαίνουμε ή μπήκαμε στο δεύτερο κύμα της Πανδημίας, αδιαφορεί να βρει και να ιχνηλατήσει νέα κρούσματα, κυρίως ασυμπτωματικούς που είναι και το μεγάλο πρόβλημα και προτείνει στους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αφεθούν στην τύχη τους. Είναι ξεκάθαρο ότι το Κράτος δεν θα σας προφυλάξει. Αν αρρωστήσετε και το καταλάβετε, έχει ο Θεός. Αν κολλήσετε καμιά δεκαριά άλλους, δε βαριέσαι.

Προσέχετε τους εαυτούς σας, είμαστε μόνοι!!

Θοδωρής Καραγιαννίδης, tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί