Και… ποτοαπαγόρευση με ωράριο από τον Μητσοτάκη!

Μετά τις 12 το βράδυ απαγορεύεται να πάρετε μπύρες από το περίπτερο ή να τις παραγγείλετε σπίτι σας μαζί με την πίτσα! Όσο δυστοπικό και αν ακούγεται, είναι πραγματικό. 

Πρόκειται για μια είδηση που έχει περάσει στα ψιλά, αλλά η κυβέρνηση εδώ και μια εβδομάδα έχει επιβάλλει σε μεγάλο κομμάτι της χώρας μερική ποτοαπαγόρευση. Πρόκειται για μια και ακατανόητη απόφαση, που σαν στόχο φαίνεται πως έχει τον υπέρτατο εχθρό της κυβέρνησης αυτή την περίοδο: τη νεολαία, την οποία η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στοχοποιήσει ως την κυρίως υπεύθυνη για την άνοδο των κρουσμάτων κορονοϊού. Ως εκ τούτου, αποφάσισε όχι μόνο να απαγορεύσει την λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 το βράδυ έως τις 7 το πρωί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, αλλά και να απαγορέψει σε αυτό το χρονικό διάστημα τη διανομή αλκοούχων ποτών ακόμη και από περίπτερα, delivery και take away καταστήματα. Και κάπως έτσι, η… περιπτερόμπυρα έγινε ακόμη ένας μεγάλος εχθρός της κυβέρνησης, η οποία θέλει να καταπολεμήσει τη διάδοση του κορονοϊου με τη διακοπή του αλκοόλ μετά τις 12 το βράδυ, γυρίζοντας τη χώρα δεκαετίες πίσω.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Αυγούστου του 2020, δημοσιεύθηκε ΦΕΚ βάσει του οποίου η λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται εντός των ορίων: α) των Περιφερειών Αττικής, Κρήτης και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, β) των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας και γ) των Δήμων Μυκόνου, Πάρου, Θήρας, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω, «απαγορεύεται από τις 12.00 τα μεσάνυχτα έως τις 7.00 π.μ. της επόμενης ημέρας. Η απαγόρευση καταλαμβάνει τις δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης / ΚΑΔ 56.10, παροχής ποτών/ ΚΑΔ 56.30 και τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering)/ΚΑΔ 56.21 συμπεριλαμβανομένων και των οκταψήφιων αριθμών αυτών, καθώς και εκμετάλλευσης κτήματος για τη διενέργεια εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.11.03 και διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων (γάμων και συναφών)/ΚΑΔ 93.29.19.01».

Και μπορεί βάσει του επίμαχου ΦΕΚ από αυτή την απαγόρευση να εξαιρούνται καταστήματα που κάνουν delivery ή παρέχουν προϊόντα takeaway, όμως η παροχή αλκοολούχων ποτών εξαιρείται «από το σύνολο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος». Με άλλα λόγια, δεν επιτρέπεται η διανομή αλκοολούχων ποτών το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ούτε και για delivery στο σπίτι!

Παράλληλα, επειδή πρόκειται για μια απόφαση οριζόντια, φαίνεται πως πλήττονται ακόμη και τα περίπτερα και ψιλικατζίδικα. Κι αυτό γιατί δύνανται να προσμετρηθούν στα καταστήματα που υπάγονται στις δραστηριότητες «παροχής ποτών», επειδή στα ψυγεία τους πουλάνε μπύρες. Άλλωστε, πρόκειται για ένα μέτρο που φαίνεται πως έχει εφαρμοστεί από περίπτερα –ειδικά σε τουριστικούς προορισμούς της χώρας-, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του documentonews.gr στη Σαντορίνη, αλλά και σε άλλα κοσμοπολίτικα νησιά τα περίπτερα μετά τις 12 το βράδυ κλειδώνουν τα ψυγεία τους ώστε ο κόσμος να μην μπορεί να προμηθευθεί μπύρες.

Μάλιστα, η παραβίαση της απαγόρευσης είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή, αφού στην πρώτη παραβίαση επιφέρει πρόστιμο 10 χιλιάδων ευρώ και αναστολή λειτουργίας για τρείς ημέρες, ενώ στη δεύτερη παραβίαση αναστολή λειτουργίας για είκοσι ημέρες.

Εποχή ποτοαπαγόρευσης… στα χρόνια του κορονοϊού.

Πηγή: documentonews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί