Ερντογάν: Ανακαλύψαμε μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα

Την ανακάλυψη από την Τουρκία ενός μεγάλου αποθέματος υδρογονανθράκων στην Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τομέα «Δούναβης-1», σε απόσταση περίπου 145 χιλιομέτρων βόρεια από την παραλιακή πόλη Ζόνγκουλντακ, κοντά στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Τουρκίας με την Βουλγαρία, στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας (βλ. χάρτη από το Marinetraffic.com). Βρίσκεται στο σημείο όπου επιχειρεί το τελευταίο διάστημα το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Fatih.

Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος του κοιτάσματος κάνουν λόγο για απόθεμα 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων και «αυτό είναι μόνο η αρχή» καθώς αναμένεται να εντοπιστούν στην περιοχή και άλλες πηγές υδρογονανθράκων.

Η εξάρτηση της Τουρκίας από το εξωτερικό όσον αφορά στην κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών σε φυσικό αέριο ανέρχεται σε ποσοστό το 95%. Οι ετήσιες ανάγκες της φτάνουν τα 45-50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Οι εισαγωγές γίνονται κυρίως μέσω αγωγών από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν. Εισάγει επίσης υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) από το Κατάρ, την Αλγερία, τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ. Για τον σκοπό αυτό γίνεται εκροή συναλλάγματος από τη χώρα ύψους 50 δισ. δολαρίων.

Η ανακοίνωση έγινε σε πανηγυρικό κλίμα στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, παρουσία σχεδόν σύσσωμης της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος με μια αινιγματική και άκρως επικοινωνιακή δήλωση είχε προαναγγείλει, προχθές Τετάρτη, ότι επρόκειτο να ανακοινώσει σήμερα ένα «καλό νέο».

Περισσότερα σε λίγο…

Cnn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί