Σ. Βαρδάκης: «Κανένας σεβασμός και κοροϊδία από την κυβέρνηση στον αγώνα επιβίωσης χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο επισιτισμού-τουρισμού»

“Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, οι οποίοι τελούν υπό αναστολή εργασίας και έμειναν απλήρωτοι κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου”

Για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της καταβολής ειδικής αποζημίωσης στους εργαζόμενους στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, οι οποίοι τελούν υπό αναστολή εργασίας, τον αποκλεισμό κάποιων εργαζομένων από τα μέτρα στήριξης, αλλά και τις καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες παρενέβησαν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Σωκράτη Βαρδάκη.

Σε απόγνωση βρίσκονται πλέον χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού, οι οποίοι τελούν υπό αναστολή εργασίας και έμειναν απλήρωτοι κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου, με τραγικές συνέπειες για την καθημερινότητά τους, καθώς η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο μετατέθηκε για το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με καταγγελίες του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου υπάρχουν εργαζόμενοι στους οποίους δεν έχει καταβληθεί ακόμα η αποζημίωση του μηνός Ιουνίου.

Οι καθυστερήσεις είναι παντελώς αδικαιολόγητες και έχουν επισημανθεί με κάθε πρόσφορο τρόπο στον κ. Υπουργό Εργασίας, αλλά και στον κ. Πρωθυπουργό.

Ήδη από τις 4 Αυγούστου η ΠΟΕΕΤ με ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό επισημαίνει σειρά και άλλων προβλημάτων που προέκυψαν για τους εργαζόμενους στον κλάδο, όπως τον αποκλεισμό από τη δυνατότητα αναστολής σύμβασης και τα 534 ευρώ επειδή το lockdown τους βρήκε σε άλλον εργοδότη, ο οποίος τους είχε προσλάβει τη χειμερινή περίοδο, με αποτέλεσμα, μετά τη λήξη της σύμβασής τους στη χειμερινή εργασία να μην μπορούν να ενταχθούν στην έκτακτη ρύθμιση για την αναστολή σύμβασης,

Επίσης, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρονται στον αποκλεισμό των εργαζομένων στην εστίαση, οι οποίοι  δεν βρήκαν εργασία ώστε να μπορούν να πάρουν το έκτακτο επίδομα του ΟΑΕΔ, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται θέτουν εκτός ρύθμισης χιλιάδες από αυτούς.

Επισημάνθηκε επίσης η εργοδοτική αυθαιρεσία με εξαντλητικά ωράρια εργασίας, με τις κλαδικές συμβάσεις να μην εφαρμόζονται, και τους μισθούς να κατρακυλάνε στα επίπεδα των 650 ευρώ.

Παράλληλα με την πρόσφατη ΠΝΠ (ΦΕΚ 157 Α/10.8.2020) προβλέπεται η παράταση  της αναστολής συμβάσεων των εργαζομένων ή και να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων των πληττόμενων επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι είναι ανήσυχοι με τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, αλλά και με τον αποκλεισμό από τα μέτρα στήριξης, κάποιων συναδέλφων τους

Οι καθυστερήσεις καταβολής της ειδικής αποζημίωσης είναι αδικαιολόγητες, ενώ εργαζόμενοι πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, έχοντας απέναντί τους μία κυβέρνηση η οποία περί άλλων τυρβάζει. Βάσει των ανωτέρω, αλλά και για τις καταγγελίες των εργαζομένων για εργοδοτικές αυθαιρεσίες, οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό εργασίας:

1. Ποιος ο λόγος της καθυστέρησης της καταβολής της ειδικής αποζημίωσης;

2.Δεδομένου ότι πολλοί εργαζόμενοι έχουν εξαιρεθεί από τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης, τι σκοπεύετε να κάνετε για να στηριχθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν μείνει ακάλυπτοι;

3. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ώστε να σταματήσουν εργοδοτικές αυθαιρεσίες οι οποίες καταγγέλλονται από τους εργαζομένους;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί