Το Πανεπιστήμιο Κρήτης μεταξύ των 1.000 καλύτερων του κόσμου

Συνολικά έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στη λίστα

Στα 500 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατετάγη το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (EKPA) στην Παγκόσμια Ακαδημαϊκή Αξιολόγηση των Πανεπιστημίων (ARWU), γνωστή και ως «Κατάταξη της Σαγκάης».

 Με βάση τα αποτελέσματα της Κατάταξης, συνολικά έξι ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται μεταξύ των 1.000 καλύτερων του κόσμου. Αναλυτικά, το ΕΚΠΑ κατετάγη στις θέσεις 301-400, ενώ στις θέσεις 501-600 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Στις θέσεις 601-700 το Πανεπιστήμιο Κρήτης, στις θέσεις 801-900 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και -τέλος- τo Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις θέσεις ‪901-1000‬. Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση έξι δείκτες ακαδημαϊκής και ερευνητικής επίδοσης.

 Ακόμα μία σημαντική διάκριση που προκύπτει από την ανάλυση της Κατάταξης, είναι ότι το ΕΚΠΑ είναι πρώτο μεταξύ των 20 βαλκανικών πανεπιστημίων.

Επιπλέον, αποτελεί ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία η συμπερίληψη των έξι ελληνικών πανεπιστημίων στον πίνακα Κατάταξης της Σανγκάης (ARWU): Στη συγκεκριμένη κατάταξη το 30% της συνολικής βαθμολογίας προκύπτει από απόφοιτους και καθηγητές που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ ή και FIELD METAL στο πεδίο των Μαθηματικών, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψη άλλα σημαντικά βραβεία, μετάλλια και προσωπικές τιμές. Συνεπώς, τα ελληνικά πανεπιστήμια στα συγκεκριμένα κριτήρια κάθε χρόνο παίρνουν μηδέν.

 Όσον αφορά στην πρώτη πεντάδα των κορυφαίων πανεπιστημίων της Κατάταξης, αυτή είναι ακριβώς ίδια με την περυσινή: Πρώτο βρίσκεται το Χάρβαρντ, για 18η συνεχόμενη χρονιά, και ακολουθεί το Στάνφορντ. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ -το πρώτο μη αμερικανικό και ευρωπαϊκό, ενώ ακολουθεί το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Στην πέμπτη θέση βρίσκεται το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Πρίνστον, το Κολούμπια, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και στη 10η θέση το Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

 Γενικά, όσον αφορά την Κατάταξη, τα πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούν, με οκτώ πανεπιστήμια στην κορυφαία δεκάδα, 45 πανεπιστήμια μεταξύ των κορυφαίων 100, 137 πανεπιστήμια μεταξύ των κορυφαίων 500 και 206 πανεπιστήμια μεταξύ των κορυφαίων 1.000. Η Κίνα διαθέτει 154 πανεπιστήμια που μπήκαν στην Κατάταξη, με τα τέσσερα από αυτά στα κορυφαία 100. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει 61 πανεπιστήμια στα κορυφαία 1.000, με δύο εξ αυτών στα δέκα καλύτερα παγκοσμίως. Η Ελλάδα, χάρη στην παρουσία  ενός πανεπιστημίου στο top 400 (ΕΚΠΑ) και στις πέντε θέσεις στην κατηγορία ‪501-1000‬, βρίσκεται στην 37η θέση μεταξύ 64 χωρών που εκπροσωπούνται στην Κατάταξη.

 Σημειώνεται, ότι η εν λόγω κατάταξη θεωρείται μία από τις τρεις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις. Μεθοδολογικά αξιολογείται κάθε πανεπιστήμιο που διαθέτει αποφοίτους και καθηγητές βραβευμένους με Νόμπελ ή άλλα σημαντικά βραβεία, ερευνητές, των οποίων τα άρθρα έχουν υψηλή επιστημονική απήχηση και επίδραση, και άρθρα και δημοσιεύσεις στα σημαντικά περιοδικά Nature και Science. Επιπλέον, στον πίνακα βρίσκονται πανεπιστήμια με σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων που έχουν συμπεριληφθεί στη βάση Science-Citation Index-Expanded (SCIE) και στη βάση Social Science Index Citation Index (SSCI).

 Αναλυτικά, τα στοιχεία της Κατάταξης της Σαγκάης βρίσκονται στον σύνδεσμο: http://www.shanghairanking.com/ARWU2020.html.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί