Ο ισραηλινός στρατός έκλεισε τη θαλάσσια ζώνη της Λωρίδας της Γάζας

Ο σραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε τη θαλάσσια ζώνη της Λωρίδας της Γάζας, εμποδίζοντας τους αλιείς να βγαίνουν στη θάλασσα, έπειτα από ρίψεις ρουκετών και χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς από τον παλαιστινιακό θύλακα προς το Ισραήλ.

Η θαλάσσια ζώνη έκλεισε «αμέσως και μέχρι νεωτέρας» «σε απάντηση για τη συνεχιζόμενη χρήση μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και τη ρίψη ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η Cogat, η διεύθυνση του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδια να επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Ισραήλ επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό από ξηράς, θαλάσσης και αέρος στον παλαιστινιακό θύλακα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων όπου την εξουσία ασκεί το ισλαμικό κίνημα Χαμάς εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Το εβραϊκό κράτος είχε ήδη μειώσει από την Τετάρτη –από δεκαπέντε σε οκτώ ναυτικά μίλια– την επιτρεπόμενη ζώνη αλιείας στη Γάζα αντιδρώντας στην εκτόξευση αυτών των μπαλονιών ορισμένα από τα οποία έχουν προκαλέσει το ξέσπασμα πυρκαγιών στο νότιο Ισραήλ, 19 μόνο χθες Σάββατο, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία και τις ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης.

Τα όρια πέρα από τα οποία το ισραηλινό ναυτικό πραγματοποιεί νηοψίες σε παλαιστινιακά σκάφη ποικίλλουν ανάλογα με τις εντάσεις. Έχουν μειωθεί μέχρι και τα τρία ναυτικά μίλια τα τελευταία χρόνια.

Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε πολλά νυχτερινά πλήγματα εναντίον θέσεων της Χαμάς απαντώντας στην εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«Μαχητικά αεροσκάφη στόχευσαν θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», περιλαμβανομένων «υπόγειων υποδομών της Χαμάς», σε απάντηση για την εκτόξευση μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο στρατός προτού ακολουθήσει στη διάρκεια της νύχτας μια δεύτερη σειρά πληγμάτων στη Γάζα σε απάντηση αυτή τη φορά για τις ρίψεις ρουκετών από την παλαιστινιακή αυτή περιοχή.

Μία ρουκέτα έπεσε στον τομέα της πόλης Σντερότ, που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας, κοντά σε ένα σπίτι προκαλώντας έναν ελαφρύ τραυματισμό, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Άλλες δύο ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το ισραηλινό αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας «Σιδερένιος θόλος», διευκρίνισε ο ισραηλινός στρατός.

Παρά την άτυπη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή, πέρυσι κατόπιν μεσολάβησης του ΟΗΕ, της Αιγύπτου και του Κατάρ, το Ισραήλ και η Χαμάς, που έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους (2008, 2012, 2014) αφότου το ισλαμιστικό κίνημα πήρε τον έλεγχο του θύλακα το 2007, συνεχίζουν σποραδικά τις εχθροπραξίες, με εκτοξεύσεις ρουκετών, χρήση ολμοβόλων και μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς από τη Γάζα και επιδρομές της ισραηλινής πολεμικές αεροπορίας σε αντίποινα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί