Γέρνει η φρεγάτα KEMAL REIS μετά την επαφή με την ΛΗΜΝΟΣ – Πληροφορίες για αποχώρηση από τη νηοπομπή – “Άγνοια” για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Η τουρκική φρεγάτα Kemal Reis φαίνεται ότι μετά την θερμή επαφή που είχε με την φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα πλεύσης.

Στο βίντεο, που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το ίδιο το τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαίνεται η φρεγάτα μπροστά από το σεισμογραφικό Oruc Reis. Το βίντεο δόθηκε προφανώς σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι το καράβι είναι αξιόπλοο.

Μόνο, που στο λίγων δευτερολέπτων βίντεο, η φρεγάτα KEMAL REIS στο τέλος, και χωρίς κάποιον ουσιαστικό λόγο αρχίζει να γέρνει προς τα αριστερά. Σαν να είχε νερά πρύμνα δεξιά κι ο κυβερνήτης να ρίχνει τη σαβούρα πλώρα αριστερά για να μπορέσει να το ισορροπήσει. Για να έχει σαβούρα όμως, αυτού του μεγέθους, θα πρέπει από κάπου να είχε εισροή υδάτων. Μήπως τελικά τα πράγματα από την δεξιά πλευρά της τουρκικής φρεγάτας δεν είναι και τόσο καλά;

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε στους Ευρωπαίους Ομολόγους του και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, φωτογραφίες από το επεισόδιο με την τουρκική φρεγάτα και πώς κατέληξε να την χτυπήσει η ΛΗΜΝΟΣ στην πρύμνη μετά την απόπειρα εμβολισμού από τον Τούρκο κυβερνήτη.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε στους ομολόγους του πώς η ΛΗΜΝΟΣ, τη στιγμή που επιχειρούσε εντός διεθνών υδάτων να κάνει αναγνωριστική πλεύση σε κοντινή απόσταση από το Oruc Reis, o Τούρκος κυβερνήτης έκανε κίνηση με σαφή σκοπό να την εμβολίσει στο μέσο. Ο έμπειρος κυβερνήτης της ΛΗΜΝΟΣ αντιλήφθηκε τις προθέσεις του Τούρκου. Έκανε κράτει τις μηχανές, με αποτέλεσμα το KEMAL REIS με την φόρα που είχε πάρει να περάσει από μπροστά. Κι εκείνη τη στιγμή η ΛΗΜΝΟΣ έκανε πρόσω, χτυπώντας τους Τούρκους πίσω δεξιά, στην πρύμνη δηλαδή, πάνω από την ίσαλο γραμμή.

Η φωτογραφία δεν δείχνει τυχαία την αριστερή πλευρά της φρεγάτας, με την οποία «βρήκε» το KEMAL REIS.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι Τούρκοι δεν δίνουν στην δημοσιότητα κάποια φωτογραφία ή βίντεο από την δεξιά πλευρά της φρεγάτας τους, η οποία φαίνεται στο βίντεο να γέρνει.

Πάντως, εντυπώσεις προκαλεί η «άγνοια» που ισχυρίζεται για το επεισόδιο με την ΛΗΜΝΟΣ στην Μεσόγειο η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που απηχεί και την επίσημη γραμμή του υπουργείου, τη στιγμή που η επίσημη κυβέρνηση, κεντρικά, εκθέτει με ντοκουμέντα στην ΕΕ όλο το επεισόδιο.

Σε όσες ερωτήσεις κι αν έγιναν προς το υπουργείο η απάντηση είναι η ίδια «δεν γνωρίζουμε κάτι». Ωστόσο, σε αντίθεση με αυτό, οι Ευρωπαίοι υπουργοί γνωρίζουν πολλά.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ φέρεται να αντέδρασε έντονα στην τουρκική πρόκληση και την απόπειρα εμβολισμού της ΛΗΜΝΟΣ, αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν θέλουμε να ξαναδούμε τέτοιες εικόνες».

Σε ότι αφορά την διαρροή των ντοκουμέντων, όπως επισημάναμε και χθες στο enikos.gr η φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ φέρεται να μην έχει πάθει το παραμικρό στην πλώρη της, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς τουρκικών μέσων ενημέρωσης και Τούρκων αξιωματούχων, ακόμη και του ίδιου του Τούρκου Προέδρου.

Όπως γράψαμε και χθες, «η τρύπα», που φαίνεται στην φωτογραφία, που έδωσε το ΓΕΕΘΑ στην δημοσιότητα μετά την άσκηση με τις γαλλικές δυνάμεις, είναι η «φωλιά» της άγκυρας ενώ ο ιστός που φαίνεται μπροστά να είναι στραβωμένος, βρίσκεται στην προβλεπόμενη οριζόντια θέση για να δίνει επιχειρησιακό εύρος στο πλώριο πυροβόλο.

Εκτός νηοπομπής σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN

Εκτός μάχης φαίνεται πως τίθεται η τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» που συνοδεύει το Ορούτς Ρέις. Όπως μετέδωσε το Open, το “Κεμάλ Ρέις” έχει βγει από τον σχηματισμό και έχει πάρει κατεύθυνση προς τη βάση του Ακσάζ.

Όπως μετέδωσε το Open με έκτακτο δελτίο, το «Κεμάλ Ρέις», που είχε προσκρούσει με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», φαίνεται να κατευθύνεται προς τον ναύσταθμο του Ακσάζ, όπου είναι η βάση με την κίνηση αυτή να επιβεβαιώνει το γεγονός ότι υπέστη σοβαρές ζημιές μετά το συμβάν με το «Λήμνος».

Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν ζημιές στο τουρκικό πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε αντίθεση με την ελληνική φρεγάτα. Μάλιστα, η φρεγάτα «Λήμνος», μετά το περιστατικό, ήταν απόλυτα αξιόπλοη και συμμετείχε στην κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί