«Ένας χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ, ήταν αρκετός για τηναπαξίωση του μοναδικού φορέα κοινωνικής ωφέλειας»

Ερώτηση κατέθεσαν 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, σχετικά με την υποστελέχωση του ΟΑΕΔ με συνέπεια την καθυστέρηση πληρωμής επιδομάτων ανεργίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Η πανδημία του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην λήξη του σχολικού έτους, ενώ οι χιλιάδες αναπληρωτές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση εγγράφηκαν, για πρώτη φορά, ταυτόχρονα στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ.

Στον μεγάλο όγκο εργασίας, προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι χιλιάδες αιτήσεις των -ανέργων πλέον- αναπληρωτών εκπαιδευτικών, η Κυβέρνηση, «φρόντισε» να επιβαρύνει επιπλέον τους ήδη ελάχιστους υπαλλήλους του Οργανισμού, με την διεκπεραίωση του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», αλλά και του κοινωφελούς προγράμματος για 36.500 ανέργους.

Αν και τα προγράμματα αυτά είναι χρήσιμα για την ενίσχυση της οικονομίας, ωστόσο υλοποιούνται χωρίς επαρκή στήριξη των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ανέργων, Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις Ιουνίου – Ιουλίου 2020, για λήψη επιδόματος ανεργίας στο Ηράκλειο Κρήτης ξεπερνούν τις 3.000, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των αιτημάτων αφορούν αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, κατέθεσαν ερώτηση 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη. 

Η κατάσταση πανδημίας που έπληξε τη χώρα το προηγούμενο διάστημα, οδήγησε σε ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που στόχο μεταξύ άλλων είχε τη διεκπεραίωση συναλλαγών με το δημόσιο άμεσα, ωστόσο στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι διαδικασίες δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.  

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους, οι άνεργοι εκπαιδευτικοί, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων εργάζονται κατά τη σχολική περίοδο μακρυά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους, καταβάλουν το σύνολο των εισοδημάτων τους στα έξοδα διαβίωσης στους τόπους απασχόλησής τους, ενώ πολλοί από αυτούς, είναι άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν να εργάζονται ξανά, αφού οι προσλήψεις αναπληρωτών για το επόμενο σχολικό έτος δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα σε όγκο και χρόνο.

Για αυτό το λόγο, στηρίζουν το εισόδημά τους μόνο στο επίδομα ανεργίας και είναι επιτακτική ανάγκη η έγκαιρη καταβολή του. 

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να πληροφορηθούν:

  1. Αν προτίθεστε να ενισχύσει τις υποστελεχωμένες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ώστε να μην παρουσιάζεται καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των πολιτών;
  2. Πως προτίθετε να προχωρήσει ο Οργανισμός τη διεκπεραίωση των αιτήσεων για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, ώστε να επιταχυνθεί η έναρξη καταβολής του μοναδικού πλέον εισοδήματός τους;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί