Έκτη μέρα διαδηλώσεων στη Λευκορωσία – Κυρώσεις από την ΕΕ για τη βία

Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Λευκορωσία και προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στη χώρα, η οποία συγκλονίζεται από μεγάλες κινητοποιήσεις επί έξι ημέρες, καθώς οι πολίτες κατηγορούν τον νικητή των εκλογών, πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, για νοθεία. Οι διαδηλώσεις αντιμετωπίστηκαν με άγρια καταστολή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να συλληφθούν περίπου 6.000.

Όπως ανακοινώθηκε, μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, στην οποία συζητήθηκε και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, θα καταρτιστεί ένας κατάλογος προσώπων που κατηγορούνται ότι οργάνωσαν και προχώρησαν την καταστολή και θα κατατεθεί προς έγκριση στα κράτη μέλη.

Σε ανάρτησή του στο twitter ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, υπογράμμισε ότι «η Ε.Ε. δεν δέχεται τα εκλογικά αποτελέσματα. Ξεκινούν οι εργασίες για την επιβολή κυρώσεων σε εκείνους που είναι υπεύθυνοι για τη βία και την παραποίηση των αποτελεσμάτων».

Η Ε.Ε. «θα ξεκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων εναντίον των υπευθύνων για τη βία, τις συλλήψεις και τη νοθεία στις εκλογές», δήλωσε μετά τη σύνοδο η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε μετά τη σύνοδο.

«Όλος ο κόσμος συμφωνεί για να ξεκινήσει η διαδικασία επιβολής νέων κυρώσεων», είπε και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Η Γαλλία είναι «απόλυτα δεσμευμένη στην αρχή των στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος προσώπων και τη στήριξη των δικαιωμάτων και των ελευθεριών του λαού της Λευκορωσίας», είπε και ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον.

Σε σχέδιο ξένων δυνάμεων που θέλουν να πλήξουν τη Λευκορωσία αποδίδει ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο τις μεγάλες διαδηλώσεις των πολιτών, που δεν αναγνωρίζουν τη «σαρωτική» νίκη του στις εκλογές, πιστεύοντας ότι ήταν αποτέλεσμα νοθείας. Οι Λευκορώσοι βγήκαν και την Πα

Ξένες δυνάμεις κατηγορεί ο Λουκασένκο

Στο μεταξύ ο Λουκασένκο, ζήτησε από τους πολίτες της χώρας να «καθίσουν στο σπίτι τους» και να μη γίνουν «πυρομαχικά στα όπλα ξένων δυνάμεων» που επιβουλεύονται το καλό της χώρας.

«Μην πετάτε τη ζωή σας στους δρόμους. Σας χρησιμοποιούν, χρησιμοποιούν και τα παιδιά σας, γίνεστε πυρομαχικά», είπε. Και πρόσθεσε: «Έρχονται στη χώρα άνθρωποι από την Πολωνία, την Ολλανδία, την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η επίθεση εναντίον της χώρας μας έχει ξεκινήσει».

Στο τέλος πάντως αστιεύτηκε, λέγοντας ότι «είμαι ζωντανός και δεν έχω φύγει στο εξωτερικό».

Ο Λουκασένκο που κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη Λευκορωσία εδώ και 26 χρόνια, βρίσκεται πρώτη φορά με σοβαρή αμφισβήτηση της εξουσίας του. Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, που αναγκάστηκε να διαφύγει στο εξωτερικό, καθώς όπως κατήγγειλε είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της και τη ζωή των παιδιών της, κάλεσε τους πολίτες να μην σταματήσουν και να συνεχίσουν να διαδηλώνουν ειρηνικά και το Σαββατοκύριακο και έως ότου ο πρόεδρος αναγκαστεί να παραιτηθεί.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε ότι οι Λευκορώσοι «ποτέ πια δεν θα θελήσουν να ζουν με την παλιά εξουσία. Ας υπερασπιστούμε την επιλογή μας. Μην μένετε στο περιθώριο. Οι φωνές μας πρέπει να ακουστούν».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί