Ξανά στην απομόνωση οι κρατούμενοι

Με μοναδικό μέτρο την πλήρη απομόνωση των κρατουμενων και καμία πρωτοβουλία για το πλέον αποτελεσματικό μέτρο, δηλαδή την αποσυμφόρηση, επανήλθε η Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής. Να περιμένουμε τώρα  και τις νέες απευθείας αναθέσεις για απολύμανση;

Με έγγραφό της προς όλα τα κέντρα κράτησης της χώρας, η Σοφία Νικολάου ανακοίνωσε την επαναφορά από σήμερα, 13 Αυγούστου, των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επηρεάζουν επισκεπτήρια, μεταφορά ειδών προς τους κρατούμενους και ιατρική περίθαλψη σε εξωτερικά ιατρεία.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματέως, επιβάλλεται η απαγόρευση των ελεύθερων επισκεπτηρίων προς τους κρατουμένους, ενώ περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα τα κλειστά επισκεπτήρια συγγενών και δικηγόρων. Επιπλέον, αποκλείεται η μεταφορά οποιουδήποτε είδους ένδυσης αλλά και φαγητού προς τους κρατουμένους, καθώς και η δυνατότητα διεξαγωγής κάθε ιατρικής εξέτασης σε χώρους εκτός των φυλακών. Με εξαίρεση τα επείγοντα και τα σοβαρά περιστατικά που χρήζουν άμεσης νοσηλείας, κάθε άλλη μεταφορά προς εξωτερικά ιατρεία και νοσοκομεία δε θα είναι δυνατή. Στη διάθεση των κρατουμένων για οποιαδήποτε πρόβλημα υγείας θα βρίσκονται μόνο οι γιατροί των φυλακών, αλλά και του Ειδικού Κέντρου Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού.

«Η συνεχής και ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας, επιβάλλει την αναγκαιότητα να εφαρμόσουμε σημαντικά προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουμε την πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος σε έναν ευαίσθητο υγειονομικά χώρο, όπως είναι αυτός των Καταστημάτων Κράτησης», δήλωσε η κα Νικολάου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Η «σωστή» χρήση μάσκας τονίζεται στο έγγραφο των οδηγιών της κα Νικολάου και αφορά τόσο τους επισκέπτες όσο και το προσωπικό σε όλους τους χώρους του κέντρου κράτησης. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι υποχρεούνται να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες κατά τις μεταφορές και κατά τις έρευνες, ενώ όσοι επιστρέφουν από άδειες θα πρέπει να θερμομετρηθούν και να τηρούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ σε σχέση με τις αποστάσεις και τη χρήση αντισηπτικών.

Υπενθύμισε πως ο ειδικός χώρος των 120 θέσεων που δημιουργήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στις φυλακές Κορυδαλλού για ενδεχόμενα κρούσματα κορονοϊού, υπάρχει ακόμα, ωστόσο ελπίζει να παραμείνει άδειος.

Ωστόσο, δεν απέκλεισε την εφαρμογή επιμέρους περιοριστικών μέτρων στην περίπτωση που χρειαστεί, καθώς, όπως δήλωσε, είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για τη θωράκιση των φυλακών της χώρας παρά τις δυσχέρειες που θα επιφέρουν. «Η εμφάνιση του ιού εντός των καταστημάτων κράτησης θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες».

efsyn.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί