Προκλήσεις και πόλεμος νεύρων από την Τουρκία- Το Oruc Reis κινείται ξανά προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα

Tο τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis»  εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τις 8.10 μ.μ. το βράδυ της Τετάρτης και κινούνταν  με βορειοανατολική πορεία, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX. Ωστόσο, περί τις 7 το πρωί της Πέμπτης έκανε στροφή 180 μοιρών με κατεύθυνση ξανά προς την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η πορεία του Oruc Reis το τελευταίο 24ωρο, με τη θέση του στις 8.30 το πρωί της Πέμπτης 13/8, όπως καταγράφεται από το Marinetraffic.com – Φαίνεται ότι έκανε στροφή 180 μοιρών

Oι σημαντικότερες εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου:

Δείτε επίσης: Ευτυχώς, ο Μακρόν “αγρίεψε” στον Ερντογάν, αφού ο Κ. Μητσοτάκης κάνει διακοπές… – Το μήνυμά του στα ελληνικά

Διάγγελμα Μητσοτάκη και συνομιλίες με Μακρόν και Σίσι

Σε δήλωσή του το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός τονίζει πως «διάλογος με προκλήσεις και σε κλίμα έντασης είναι, προφανώς, άνευ αντικειμένου», ενώ επισημαίνει καταληκτικά πως «ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη θα έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές»

«Nα μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα»

«Nα μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα» σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τον πρωθυπουργό «στις ευαίσθητες αυτές στιγμές να μιλάει λιγότερο και να πράττει περισσότερα».

«Την 3η συνεχόμενη ημέρα που το τουρκικό ερευνητικό παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, εμφανίστηκε με τηλεοπτικό διάγγελμα ο Έλληνας πρωθυπουργός για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχουν έρευνες παρά μόνο προκλήσεις» σημειώνουν ακόμα οι ίδιες πηγές, σχολιάζοντας ότι «αν δεν υπάρχουν έρευνες και άρα παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ποιος ο λόγος να ζητάμε τη διπλωματική συνδρομή τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κυρώσεις όσο γενικότερα και του διεθνούς παράγοντα;».

Συνομιλίες με Μακρόν και Σίσι

Σημειώνεται ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας τηλεφωνικά, όπως και με τον αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, με τον οποίο συμφώνησαν στην ταχύτερη δυνατή επικύρωση της Συμφωνίας από τις δύο χώρες, γεγονός που θα επισφραγιστεί από μεταξύ τους συνάντηση.

Την Παρασκευή το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι την Παρασκευή συγκαλεί εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών όπου  «θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».

Το έκτακτο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει από τη Βιέννη, όπου θα βρίσκεται.

Στο Ισραήλ ο Δένδιας σήμερα Πέμπτη – Συνάντηση με τον Μ. Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη

Στο Ισραήλ μεταβαίνει σήμερα  Πέμπτη ο Ν. Δένδιας, όπου θα συναντηθεί με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και τον υπ. Εξωτερικών, με τη σχετική ανακοίνωση να αναφέρει ότι «οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα».

Ο υπ. Εξωτερικών θα συναντηθεί και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, την Παρασκευή 14 Αυγούστου στη Βιέννη. «Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. 

«Ανήσυχη» η γερμανική κυβέρνηση, καλεί Ελλάδα και Τουρκία σε απευθείας διάλογο – Δεν επιβεβαιώνεται πρόθεση Μέρκελ για παρέμβαση

«Γεμάτη ανησυχία» παρακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για απευθείας διάλογο των δύο πλευρών. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ πρόκειται να έχει απόψε ή αύριο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί