«Για άλλη μια φορά απροστάτευτοι οι αγρότες υπαίθριων καλλιεργειών της Κρήτης»

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τα αδιάθετα προϊόντα, λαχανικά και φρούτα, να αυξάνονται και τα προβλήματά τους να διογκώνονται

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να πλήττει μέχρι σήμερα ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα, ενώ αυτή τη περίοδο ακόμα περισσότερο τους παραγωγούς υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσαράς. Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν τα αδιάθετα προϊόντα, λαχανικά και φρούτα (καρπούζια, πεπόνια, κ.ά.), να αυξάνονται και τα προβλήματά τους να διογκώνονται.

Το γεγονός αυτό, προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση 16 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών. 

Οι περιορισμοί στον τουρισμό, την εστίαση, τις εκδηλώσεις και συναθροίσεις, οι μεγάλες δυσκολίες στις εξαγωγές, έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη μείωση της ζήτησης και πτώση των τιμών του παραγωγού. Συγχρόνως, οι περιορισμοί στην διακίνηση των προϊόντων στις λαϊκές αγορές άλλων Περιφερειών έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς.

Ιδιαίτερα για την Κρήτη, αυτή η κρίση έρχεται μετά την καταστροφική χρονιά για την παραγωγή ελαιολάδου, που έχει προκαλέσει τεράστια απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς του  νησιού.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει εγκαίρως κοστολογήσει μέτρα και προτάσεις για την οικονομική στήριξη του κλάδου. Μεταξύ άλλων έχει προτείνει να λειτουργήσει το Κράτος ως αγοραστής «ύστατης καταφυγής» για την απορρόφηση παραγωγής. Επίσης έχει προτείνει ειδικό πρόγραμμα απορρόφησης παραγόμενων προϊόντων ύψους 30 εκατ. για στήριξη κοινωνικών και κρατικών δομών (κοινωνικά παντοπωλεία/τράπεζες τροφίμων, γηροκομεία, σχολεία) με φρέσκα αγροτικά προϊόντα αγροτικών συνεταιρισμών νωπών κηπευτικών, φρούτων εποχής, κ.ά.

Οι υπαίθριες και θερμοκηπιακές καλλιέργειες κατέχουν ένα πολύ σημαντικό μερίδιο της πρωτογενούς παραγωγής και συνεπώς επηρεάζεται σημαντικά η αγροτική οικονομία, ενώ δεν έχει στηριχτεί ο κλάδος παρά τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας και η παραγωγική δραστηριότητα είναι πολύ σημαντική και για την τροφική αυτάρκεια της χώρας μας.

Βάσει των παραπάνω, οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς:  

1. Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να λάβετε, για την στήριξη των παραγωγών των υπαίθριων και θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης χώρας;

2. Σκοπεύετε να υιοθετήσετε τα μέτρα στήριξης που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία;

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί