Την άμεση σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις τουρκικές προκλήσεις ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας από τον Κ. Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ενημερώνει, τους πολιτικούς αρχηγούς, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με ανάρτήσή του ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποιεί ότι σήμερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Όπως αναφέρει, ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την άμεση έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις.

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρει στην ανάρτησή του:

Είχα σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου να με ενημερώσει για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ήμουν απολύτως σαφής.

Την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες ενέργειες που αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζουν ευθέως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, διεξάγοντας έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα, τόσο προς τη στρατιωτική ηγεσία όσο και προς τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινή γνώμη.

Ζήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει να διαρρέει ανυπόστατα επιχειρήματα, όπως ότι οι έρευνες του Τουρκικού σκάφους εμποδίζονται ή και ακυρώνονται από το θόρυβο των παρακείμενων Τουρκικών πλοίων.

Αυτό που μας απασχολεί δεν είναι η ποιότητα των Τουρκικών ερευνών, αλλά το γεγονός ότι το Oruc Reis παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Ο τρόπος με τον οποίο οι παράνομες αυτές έρευνες πρέπει και μπορούν να αποτραπούν είναι γνωστός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας από τον Οκτώβρη του 2018, όταν και το επιχείρησαν αποτελεσματικά.

Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και όσο διαρκεί η κρίση δεν θα παρεμβαίνουμε στο έργο τους.

Ζήτησα επίσης από τον κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε η ΕΕ να πάρει σαφή θέση καταδίκης της Τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και να συζητήσει κυρώσεις.

Τέλος, τόνισα την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους εθνική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα με στόχο την επιστροφή της Τουρκίας στον διάλογο, για την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς μας, για την υφαλοκρηπίδα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό του ζήτησα εκ νέου να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών.

Σε αυτή τη κρίσιμη φάση για τα εθνικά μας θέματα είναι απολύτως απαραίτητη η χάραξη εθνικής στρατηγικής.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Γεννηματά

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν το μεσημέρι Τρίτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες από το Κίνημα Αλλαγής, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, όπως από χθες είχε γίνει γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει»: στην επισήμανση αυτή καταλήγει η δήλωση της Φώφης Γεννηματά.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα έμπρακτη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της από την Τουρκία.

Η κυβέρνηση έχει εθνικό χρέος να την αποτρέψει. Με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας με την παραμονή του Oruc Reis στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες», επισημαίνει επίσης και συνεχίζει:

«Όπως έχουμε τονίσει η ξεκάθαρη και σταθερή ελληνική στάση μπορεί να εξασφαλίσει τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ και να μην επιτρέψει τη συνέχιση της αδράνειας του ΝΑΤΟ. Οι κυρώσεις έπρεπε να έχουν ήδη αποφασιστεί. Το ΝΑΤΟ να μην παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο, να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων. Δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι ένα κράτος-μέλος υφίσταται προσβολή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων από άλλο μέλος της συμμαχίας.

Όμως τούτη την ώρα», καταλήγει η δήλωση της Φ. Γεννηματά, «που διακυβεύονται θεμελιώδη συμφέροντα και δικαιώματα της χώρας, η κυβέρνηση της ΝΔ, δείχνει να μην έχει ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική. Οι επιλογές της αναιρούν η μια την άλλη, η πολιτική της διακρίνεται από αστάθεια και αντιφάσεις.

Σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα απαιτείται εθνική γραμμή και αρραγές εσωτερικό μέτωπο που έπρεπε από καιρό να έχει διαμορφωθεί, όπως επίμονα έχουμε υποδείξει».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα ακολουθήσει τηλεφωνική επικοινωνία και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. 

Δ. Κουτσούμπας:  Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΗΠΑ υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε ότι η Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα.

«Όλοι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση απευθύνεται για την αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και στους οποίους εμπιστεύεται την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, δηλαδή η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, είναι οι ίδιοι που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, ανάβουν τη φωτιά σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και τελικά υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα» ανέφερε.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, «αφού πρόκειται για τμηματική οριοθέτηση που αφήνει αδιευκρίνιστο το τι ανήκει σε ποιον από τη Ρόδο και ανατολικά μέχρι το Καστελόριζο και μειωμένη επήρεια ακόμα και για την Κρήτη». 

«Η συμφωνία είναι ενταγμένη στις γενικότερες επιδιώξεις των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και ανοίγει την όρεξη για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας» επισήμανε στον πρωθυπουργό, σημειώνοντας πως το ΚΚΕ θα μελετήσει τη συμφωνία και θα τοποθετηθεί αναλυτικά στη Βουλή όταν η κυβέρνηση τη φέρει για συζήτηση και επικύρωση.

Ελληνική Λύση

Ανακοίνωση εξέδωσε για το θέμα και η Ελληνική Λύση, η οποία αναφερόμενη στο αίτημα της Ελλάδας για σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. τονίζει:

«Η ανυπαρξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όταν η κυριαρχία δύο χωρών – μελών της, Ελλάδα και Κύπρος, απειλούνται ευθέως, είναι όνειδος.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να επικαλεστεί το άρθρο 42 για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, ώστε άπαντες να τεθούν προ των ευθυνών τους και να μην κρύβονται πίσω από ανούσιες συνόδους και «έκτακτα συμβούλια φληναφημάτων», καταλήγει.

ΜέΡΑ25: Στόχος του Ερντογάν είναι να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσιγκτον-Βερολίνο και ατζέντα Μέρκελ-Ερντογάν

Στις 14.30, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό ο οποίος τον ενημέρωσε ότι το Oruc Reis δεν έχει (και δεν φαίνεται να σκοπεύει να) προβεί σε έρευνες. Απαντώντας σε ερώτημα του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, ο Πρωθυπουργός είπε ότι το Oruc Reis βρίσκεται σε περιοχή εκτός της ΑΟΖ που συμφωνήθηκε πρόσφατα με την Αίγυπτο και στο απώτατο όριο της υφαλοκρηπίδας που θα κατοχύρωνε το Δικαστήριο της Χάγης στην Ελλάδα ακόμα κι αν αποδεχόταν εκατό τοις εκατό τα ελληνικά επιχειρήματα. 

Από αυτή την άποψη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος ότι η ένταση των ημερών βαίνει προς εκτόνωση και δείχνει το δρόμο προς διαπραγματεύσεις. Επί πλέον, αναφέρθηκε στο αίτημα της κυβέρνησής του για άμεση σύγκληση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ αλλά και στη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συζήτηση τον Σεπτέμβρη «και του ζητήματος της Τουρκίας».

Με την σειρά του, ο κ. Βαρουφάκης εξέθεσε στον Πρωθυπουργό την εκτίμηση του ΜέΡΑ25 ότι στόχος του Ερντογάν, που νιώθει ενισχυμένος τόσο από την συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας (που μειώνει την επήρεια ακόμα και μεγάλων νησιών) όσο και από την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου (καθώς αυτή αναφέρεται στο διεθνές δίκαιο επίλυσης διμερών διαφορών κι όχι στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας), είναι να σύρει την Αθήνα σε διμερή διαπραγμάτευση με επιδιαιτητές Ουάσιγκτον-Βερολίνο και ατζέντα Μέρκελ-Ερντογάν. 

Για το ΜέΡΑ25 μια τέτοια διμερής διαπραγμάτευση θα αποδειχθεί επιβλαβής τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον τουρκικό λαό. Αντί για διμερή διάλογο, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 επανέλαβε στον Πρωθυπουργό την έκκληση η Αθήνα να συγκαλέσει Διεθνή Διάσκεψη όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. 

Η Πολυμερής Διαπραγμάτευση που προτείνει το ΜέΡΑ25, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, είναι το μόνο αντίδοτο στην Διμερή Διαπραγμάτευση από την οποία οι λαοί της περιοχής δεν θα ωφεληθούν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί