Για γέλια και για κλάματα…

Του Γιώργου Δημητρίου

Σε αυτό το άρθρο καταθέτω μία σύνοψη μελέτης που πραγματοποίησα,με σκοπό την αξιολόγηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η επιστημονική προσέγγιση αυτού του εργαλείου αντικειμενικής αξιολόγησης, βασίζεται σε μία εμπειρική μελέτη τεσσάρων Αμερικανών καθηγητών η οποία δημοσιεύθηκε την 7/3/2013, με τον τίτλο ”Η ποιότητα μίας κυβέρνησης”.(Rafael La Porta,Florencio-Lopez-de-Silanes,Andrei Shieifer,Robert Vishny)

Η όμορφη Ελλάδα κακοποιήθηκε από τις πολιτικές και οικονομικές της ελίτ.Πρόκειται για μιά ”τοξική”χώρα η οποία θα μπορούσε να περιγραφεί πάνω σε τρεις λέξεις: Ανισονομία, κομματισμός,διαφθορά.(Βλέπε λίστα Διεθνούς Διαφάνειας)

Παράδειγμα: Oι Αμερικανοί μας ”έδωσαν” δύο υποθέσεις μείζονας διαφθοράς, το Noor one (ενώ υπάρχουν 9 νεκροί,και 5 παραιτηθέντες ανακριτές για αυτούς είναι ένα αόρατο θέμα) και τη Novartis.H Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ άσκησαν και ασκούν τρομακτική πίεση στη δικαιοσύνη (η οποία τώρα δεν καταγγέλλει παρεμβάσεις),ώστε να επικρατήσει τελικώς η θεωρία του χάους… Θα δούμε εάν τα καταφέρουν.

Η εικόνα της κυβέρνησης σύμφωνα με το εργαλείο αξιολόγησης είναι απογοητευτική σε όλους τους τομείς. Ο κ.Μητσοτάκης, ο εκλεκτός της παρασιτικής ολιγαρχίας (αν δεν ήταν παρασιτική δε θα τον είχε ανάγκη τον κ.Μητσοτάκη) περιστοιχίζεται απο μία μικρή ομάδα ”πολιτικών ηλιθίων” ακροδεξιών χαρακτηριστικών. Φαφλατάδες, μπουρδολόγοι και πολιτικά ανόητοι οι οποίοι παριστάνουν τους τάχα σοβαρούς και υπεύθυνους,ενώ πρόκειται για πολιτικά ”παλτά”που όμοιά τους είχαν να εμφανιστούν από το 1974.

Είναι οι ίδιοι που πρωτοστάτησαν να μην δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες,και οι οποίοι ”έσπρωξαν” τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές στους ΜΜΕάρχες.

Αυτό εξηγεί σε ένα μεγάλο βαθμό γιατί είναι καλοδεχούμενοι στα ΜΜΕ,σε πρώτο τραπέζι πίστα… Γιατί τους ”ξεπλένουν” με συστηματικό τρόπο, απολαμβάνουν ασυλία από την κριτική ως αντίδωρον των υπηρεσιών τους.Ο πολιτικός τους ομοϊδεάτης Κασιδιάρης είναι στο ”γύψο” προς το παρόν από τα ΜΜΕ… Τα ”παλτά” ξεπλύνονται από τη μαυρίλα και είναι και προσοδοφόρα.(με το χρήμα του φορολογούμενου)

Ας δούμε τώρα πώς διαρθρώνεται το εργαλείο κυβερνητικής αξιολόγησης ανά εξεταζόμενο τομέα.

ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

1)Δείκτης Δημοκρατίας.(Βαθμολογία απο 0 έως 10)

Ο έλεγχος των ΜΜΕ απο την κυβέρνηση,αλλά και η ”εξάρτηση” του κ.Μητσοτάκη από αυτά (πολλούς σκελετούς), η τρομακτική προσπάθεια επιρροής στη δικαιοσύνη,η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας με σκοπό την απαλλαγή στελεχών των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και από πολιτικές και ποινικές ευθύνες, συνθέτουν μία τοξική εικόνα της χώρας,και μειώνει το βαθμό της Δημοκρατίας.

ΠΗΓΗ (Jaggers and Gurr,1996)

2)Δείκτης πολιτικών δικαιωμάτων.(Βαθμολογία απο 0 έως 10)

Ο πλήρης έλεγχος στην ενημέρωση δεν επιτρέπει την σωστή ενημέρωση του πολίτη, δεν έχει τα εφόδια ώστε να ασκήσει σωστά τα δημοκρατικά του καθήκοντα. Αντί κριτικής στην κυβέρνηση και έλεγχο στην εξουσία,παρέχεται επιδοτούμενη ασυλία από το 90% των ΜΜΕ.

Η πολιτική αυτοδιάθεση των πολιτικών οντοτήτων  είναι στα επίπεδα ”κρυφού” σχολείου. Βλ. πχ την Πλεύση Ελευθερίας,και άλλες πολιτικές οντότητες πχ.κ. Λαφαζάνης, προσκαλούνται από τα ΜΜΕ μόνο όταν αυτά θα σιγουρευθούν  ότι οι εκπρόσωποι αυτών των οντοτήτων θα ασκήσουν δριμεία κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ και ιδίως στον Τσίπρα (και καλώς του ασκούν κριτική,όμως δεν καλούνται όταν κινδυνεύει από την κριτική τους η ΝΔ).

ΠΗΓΗ(kirpatrick,Freedom,Johnson,1997)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

1)Δείκτης δικαιώματος ιδιοκτησίας.(Βαθμολογία απο 1 έως 5)

Ο βαθμός προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας από την κρατική απαλλοτρίωση.Οι νοικοκυραίοι αφού βούλιαξαν τη χώρα στα χρέη και την ανυποληψία, τώρα θα θα αποσύρουν και την ελάχιστη προστασία της πρώτης κατοικίας.Επί ΠΑΣΟΚ- ΝΔ ”καταληστεύθηκε” η χώρα,για αυτό αναφέρομαι στις ηγεσίες αυτών των κομμάτων.

ΠΗΓΗ(Holmes,Johnson,kirkpatrick,1997)

2)Δείκτης λειτουργίας των επιχειρήσεων(Βαθμοί απο 1 έως 5)

Εδώ πρέπει να προσέξει ο ΣΥΡΙΖΑ και να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του αναλόγως.Να προσεγγίσει τη μικρή και τη μεσαία επιχειρηματικότητα,αλλά και να αγκαλιάσει τη μεγάλη αλλά υγιή επιχειρηματικότητα (Εργοστασιάρχες,εξαγωγείς, παραγωγούς προϊόντων με εξωστρεφή προσανατολισμούς) η οποία δεν είναι κομματικο-κρατικοδίαιτη.

Δεν υπάρχει μέρα όπου αυτή η κυβέρνηση να μην παραβιάζει με τις παρεμβάσεις της κάθε έννοια και κανόνα του ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού,νομοθετώντας και επιδοτώντας υπέρ των ολίγων κομματικών της κρατικοδίαιτων φίλων. Με αυτού του είδους την πολιτική διαφθορά επί 40 χρόνια η ΝΔ κυρίως  νοθεύει τον ανταγωνισμό,δημιούργησε τα ολιγοπώλια και τα μονοπώλια,και αυτό εξηγεί σε ένα μεγάλο βαθμό γιατί ενώ μειώνονται τα διαθέσιμα εισοδήματα,οι τιμές προϊόντων και υπηρεσίων δεν αποκλιμακώνονται.

Η μισθωτή εργασία όμως είναι η μόνη πού έχει απελευθερωθεί, λυσσώδης  ανταγωνισμός με φυσικό επακόλουθο την πτώση των αμοιβών της εργασίας σε επίπεδα ανατολικής Ευρώπης.

Αυτή η καθημερινή παρέμβαση του Μητσοτακέικου στις Business για εμένα είναι παρέμβαση στην οικονομία ”Ερντογανικού” τύπου,και όχι μιας Δημοκρατικής χώρας. (Αυτό είναι το έγκλημα χωρίς τιμωρία). Φωτοβολταικά-αιολικά-ενέργεια .

Με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ταξινομούνται οι επιχειρηματίες σε κορόιδα και πονηρούς,σε πετυχημένους αρίστους και σε αποτυχημένους.

Αγαπητέ μεγαλοεπιχειρηματία, εξαγωγέα,κατασκευαστή προϊόντων και όλοι εσείς που παράγετε ή θα θέλατε να παράγετε προϊόντα και δεν είστε κομματικο-κρατικοδίαιτοι… Δεν βλέπετε ότι ενώ εσείς πνίγεστε στο κακό οικονομικό περιβάλλον, ανθούν και ενισχύονται οι κομματικοί φίλοι της ΝΔ ,οι οποίοι

στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν παράγουν ούτε καρφίτσα;

Είναι σίγουρο ότι με την επιλεκτική πληροφόρηση, επιδότηση και τη φωτογραφική νομοθέτηση σε κολλητούς και φίλους,δημιουργείται η βεβαιότητα ότι όσο κι αν προσπαθήσεις επιχειρηματικά, ποτέ δεν θα κερδίσεις τη θέση που θα σου άξιζε με βάση την προσπάθεια που κατέβαλες.

Η τάχα φιλελεύθερη κυβέρνηση (μακάρι να ήταν) αγαπητέ θα ”φτιάξει” το μέλλον του ανταγωνιστή σου πάνω στη δική σου προδιαγεγραμμένη ”αποτυχία” επειδή αυτός θα είναι αρωγός της κυβερνητικής πολιτικής,και της οικογενείας.. Ξέρετε…

Εσύ θα μείνεις στη γωνία,επειδή αυτή η ”εγκληματική” πολιτική εξασφαλίζει τη διαιώνιση της οικογενειοκρατίας στη ΝΔ. (η ΝΔ μια χαρά κόμμα θα ήταν χωρίς τις φαμίλιες)

Η ολιγαρχία είναι μία μικρή νησίδα που δεν χωράει άλλους στο χώρο της άλλωστε και οι οικονομικοί πόροι είναι πλέον σπάνιοι (Βλέπε τον πόλεμο στον Ιβάν).

Διατηρεί το όνειρο όμως η ΝΔ και σε πείθει αγαπητέ επιχειρηματία ότι εάν προσπαθήσεις, δουλέψεις σκληρά τότε και εσύ μπορείς να γίνει μεγάλος. Ναι αγαπητέ επιχειρηματία αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού, αλλά εδώ κάνουν κουμάντο οι φαμίλιες,και όταν θα ξαναξυπνήσεις απο το όνειρο,όπως το 2012 θα βρεις την Ελλάδα πάλι χρεοκοπημένη , ”ληστευμένη” και τον εαυτό σου σε δεινή θέση.

Και εσείς κ.Τσίπρα να γνωρίζετε ότι οι ολιγάρχες έχουν πολλές φαμίλιες να τους εξυπηρετούν  δε χρειάζονται άλλες. Σε βοηθώ να μη ξανακάνεις τα ίδια λάθη όπως με Παπά, Βασιλειάδη κλπ.

ΠΗΓΗ(Gwartney,Lawson,Block,1996)

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

1)Δείκτης κυβερνητικής διαφθοράς.(βαθμοί απο 0 έως 100)

Οι διεθνείς οργανισμοί ομιλούν…η Ελλάδα είναι η 4η πιο διεφθαρμένη χώρα στον στον ανεπτυγμένο κόσμο σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019-20(Διεθνής Διαφάνεια ,Insider)

Για αυτή την κατάντια της χώρας πατριωτάρες,δεν φταίει ούτε ο βασκοτόπης Παπάς, ούτε ο Μανόλο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κυρία Τουλουπάκη…Αυτά είναι έργα κυρίως της ΝΔ,και της Πασοκάρας Σημίτη.

Το άλλο.. με τον Τοτό το ξέρετε: Η οικογένεια Μητσοτάκη πιστεύει στην διάκριση των εξουσιών,και το Μητσοτακέικο δεν παρεμβαίνει ποτέ στη δικαιοσύνη…

Αμ γι αυτά τα ανέκδοτα βουλιάξαμε στο ΠΑΣΟΚ κ.Γεννηματά και αγαπητέ φίλε Β.Κεγκέρογλου.

ΠΗΓΗ(Holmes,Johnson,Kirkpatrick,1997)

2)Δείκτης μισθών σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. (βαθμολογία απο 0 έως 100).

Εδώ η κυβέρνηση ”καγκουρό”…”πήδησε” τις υποσχέσεις για πολλούς και καλούς μισθούς,για εργασιακά δικαιώματα,και έφερε όπως ήταν αναμενόμενο το εργασιακό μνημόνιο μακράς διάρκειας.

ΠΗΓΗ(Gwartney,Lawson,Block,1996)

H Ελλάδα προχωρεί στην προσομοίωσή της με την Τουρκία, μη ξεχνάμε 2η στη διαφθορά στην Τουρκία, 4η η Ελλάδα σε παγκόσμια κλίμακα.

Εάν δεν κλάψουμε απο ανεύθυνους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα,θα ανακαλούμε στη μνήμη μας τις γελοίες εξαγγελίες για:

Έρχονται καραβιές οι επενδύσεις… ανάπτυξη  ελατήριο άνω του 4%…η επένδυση στο Ελληνικό με ξένα κεφάλαια…..πολλές και καλές δουλειές…καλύτερους μισθούς και συντάξεις…θα γεμίσουμε αξιοπιστία με τον domenico…νόμος και τάξη…και πολλές άλλες πολιτικές φαιδρότητες.

Συνεχίζουμε με…..το πάτημα ενός κουμπιού,θα βγαίνουν αυτόματα χιλιάδες συντάξεις, συνεχίσαμε στο έπος στον Εβρο και φέραμε μία ώρα αρχύτερα  τον Ερντογάν στο Αιγαίο και τον ”κακό” μας τον ”Καϊρίδη”,όπου καθημέρινα ως κυβερνητικός μαϊντανός θέλει να μας πείσει ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν έβαλε την ουρά στα σκέλια και ότι θα βυθίσει τον Τουρκικό στόλο. (Πρόκειται για τον Βαρουφάκη Νο2, δημιουργική ασάφεια στα Εθνικά θέματα.)

Τον ηγέτη και πολιτικό ”ογκόλιθο” κ.Αδωνη Γεωργιάδη, αυτόν που στα πόδια του ”σφάζεται”ο Πισσαρίδης να του υποβάλει το σχέδιον της οικονομικής αναπτύξεως,το οποίο αφού το μελετήσει και το διορθώσει θα το προσαρμόσει στα μέτρα των ενδιαφερομένων. (Βλέπε την

επένδυση στο Ελληνικό). Ποιό Harvard and LSE,αυτοί τώρα κατέβηκαν απο τις βελανιδιές, τι ξέρουν;οι Βάρβαροι…Τι και αν έριξε την ανάπτυξη και έφερε τη ύφεση πρίν τον covid-19,αυτός απτόητος θα έχει διαβάσει φαίνεται τον ”Πλούταρχο”(περί ευθυμίας 13,472 Β.C ), ”και χρημάτων επιμέλειαν μεν συνεχής,και τήρησις αύξει του πλούτου, υπεροψία δε και περιφρόνησις μέγα προς φιλοσοφίαν  εφόδιον” .Μια πολύ πρόχειρη μετάφραση” Αι ολιγάρχαι αύξει τον πλούτον,και δια εσάς αυστηράν συνεχής επιμέλειαν,με 200 ευρώ μέχρις η πείνα σας να γίνει εφόδιον φιλοσοφίας”.

Ολα είναι για γέλια και για κλάματα, σοβαρότης υπό το μηδέν.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί