Νέα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο ζητούν οι επιστήμονες

Νέα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση μετά και αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

Μπορεί χθες Δευτέρα να υπήρξε κάποια μείωση στον αριθμό σε σχέση με το αρνητικό ρεκόρ της Κυριακής, αλλά η ανησυχία εξακολουθεί να υπάρχει με την κατάσταση να βρίσκεται στο «κόκκινο». Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 126 κρούσματα, ωστόσο ενδεικτικό της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας είναι πως για 7η συνεχόμενη ημέρα ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως το σημείο που βρίσκεται η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ένα κακό σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο με δραματικές συνέπειες.

Τα μέτρα

Χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη: Ακυρώνεται η ΔΕΘ, λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα για τους εισερχόμενους και μέσω πτήσεων και από τα χερσαία σύνορα, και τα μπαρ θα κλείνουν στις 12 σε συγκεκριμένες περιοχές, με ανοιχτό το ενδεχόμενο το ωράριο αυτό να γίνει καθολικό.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η κ. Πελώνη, έπειτα από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κοροναϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

– Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

– Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,

– Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Γώγος: Να ληφθούν νέα μέτρα πριν τις 15 Αυγούστου

Ωστόσο, φαίνεται πως τα εν λόγω μέτρα δεν ικανοποιούν τους επιστήμονες οι οποίοι βλέποντας τη χαλάρωση που επικρατεί στην κοινωνία ζητούν να παρθούν περαιτέρω μέτρα, ακόμα και πριν τον 15 Αύγουστο, δηλαδή μέσα σε αυτή την εβδομάδα.

Πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ , ενώ σημείωσε πως ο δέικτης R στην χώρα μας αυτή την στιγμή είναι πάνω από 1.

Όπως ο ίδιος ανέφερε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απαραίτητα αυτή την στιγμή και ακολουθούνται μετά από πολλά τοπικά lockdown σε αρκετές περιοχές ώστε να προχωρήσουμε με αυτά τα ηπιότερα μέτρα σε σχέση με τα οριζόντια μέτρα που όπως ο ίδιος αποκάλυψε είναι στο τραπέζι και μπορεί να ακολουθήσουν. 

Όπως σημείωσε, τα οριζόντια μέτρα είναι η εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση αλλά για ολόκληρη την χώρα.

Παράλληλα, ένα άλλο περαιτέρω μέτρο που συζητείται, όπως ο ίδιος ανέφερε, είναι ο περαιτέρω περιορισμός του αριθμού των ανθρώπων που συγκεντρώνεται σε μια περιοχή ενώ ανάλογα την πορεία της επιδημίας υπογράμμισε πως υπάρχουν και άλλα μέτρα που φτάνουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις.

Όπως ο κ. Γώγος επεσήμανε οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 100 και διάσπαρτοι σε όλες τις μονάδες της χώρας μας, δηλαδή υπάρχουν παντού στην Θεσσαλονίκη, την Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη κλπ. Επομένως υπάρχει μια έξαρση της νόσου σαφέστατη και με δυναμική επικίνδυνη και πρέπει να προτρέχουμε και όχι να ακολουθούμε τον ιό.

Παράλληλα τόνισε ότι μπήκε η έννοια της υποχρεωτικοτητος σε πολλά από αυτά τα μέτρα και προστέθηκαν και άλλα διότι δεν τηρήθηκαν όπως θα έπρεπε και δεν υπήρξε συμμόρφωση που χρειάστηκε και πως το ζητούμενο αυτή την στιγμή είναι η εφαρμογή των μέτρων καθώς και η ετοιμότητα του μηχανισμού να πάει στο plan B.

In.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί