Επικίνδυνη ολιγωρία του ΕΟΔΥ: Γνώρισαν εδώ και 10 ημέρες για τα κρούσματα στη Χαλκιδική!

Χωρίς κανένα σχέδιο μετά την άρση του lockdown η κυβέρνηση: Καταγγελίες, περίεργες μεθοδεύσεις, καθυστερημένα μέτρα

Επιβεβαιωμένη είναι πλέον η είδηση ότι η εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού στο εργοστάσιο ελαιουργίας της Χαλκιδικής ήταν γνωστή εδώ και τουλάχιστον 10 μέρες αλλά υπήρξε απόλυτη συσκότιση.

Οι αποκαλύψεις δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό για τη στάση και τους χειρισμούς του ΕΟΔΥ και το γεγονός ότι προχώρησε σε ανακοινώσεις, μόνο όταν πλέον είχε γίνει μεγάλη διασπορά του κοροναϊού στην ευρύτερη περιοχή. Όπως αναφέρεται σε επίσημο τόνο πλέον, όλοι γνώριζαν και συζητούσαν το πρόβλημα αλλά καμία παρέμβαση αρμοδίων δεν έγινε έγκαιρα. 

Τα ερωτήματα που διατυπώνονται είναι γιατί ενώ υπήρχε έστια μέσα σε εργοστάσιο εκατοντάδων εργαζομένων δεν έφτασε άμεσα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο και ιχνηλάτηση από την πρώτη στιγμή και επετράπη στην ίδια την επιχείρηση να ενεργεί κατά το δοκούν επί 10 μέρες, μέχρι η κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο. Μάλιστα, τοπικοί παράγοντες ρωτούν για την πραγματική διασπορά του ιού στην κοινότητα, αφού διαπιστώνουν ότι μόνο στην επιχείρηση εντοπίστηκε τουλάχιστον το 1/6 να έχει προσβληθεί.

Υπενθυμίζουν άλλωστε, ότι στο εργοστάσιο ελαιουργίας απασχολούνται εργαζόμενοι από 10 διαφορετικούς οικισμούς, κυρίως του Δήμου Πολυγύρου, αρκετοί από τους οποίους είναι μετανάστες από την Αλβανία και άλλες χώρες. 

Παράλληλα, αρκετοί είναι οι τοπικοί παράγοντες που επισημαίνουν ότι το πλήγμα για τον τουρισμό, σε μια ήδη εύθραυστη χρονιά, είναι ισχυρό για το σύνολο της Χαλκιδικής . Όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, ενώ ο κλάδος τους τήρησε και τηρεί  απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το πλήγμα έρχεται από μια βιομηχανία.  Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σιθωνίας Κυπαρίσση Ντέμπλα, η περιοχή και ο Δήμος του έχουν ήδη υποστεί μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό και σπεύδει να σημειώσει ότι η Σιθωνία (“δεύτερο πόδι”) παραμένει ασφαλής προορισμός. 

Ατομική ευθύνη ή εγκληματική αμέλεια της πολιτείας;

Σε ανάρτησή του με τίτλο «Ατομική ευθύνη ή εγκληματική αμέλεια της πολιτείας» ο τοπικός σύμβουλος του Δήμου Πολυγύρου Γιώργος Εμμανουήλ, εκφράζει τα σοβαρά ερωτηματικά που υπάρχουν για τη διαχείριση των 50 κρουσμάτων όταν όλη η τοπική κοινωνία γνώριζε το πρόβλημα αλλά οι επίσημοι φορείς σιωπούσαν. 

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιογράφοι της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης που είχαν αποκαλύψει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, το πρόβλημα έγιναν αποδέκτες επιθέσεων και απειλών. Αποδείχτηκε, τελικά, ότι το πρόβλημα με το συγκεκριμένο εργοστάσιο υπήρχε ήδη όταν το αποκάλυψαν και ήταν σε εξέλιξη “μυστικοί” χειρισμοί. 

Από το «βλέποντας και κάνοντας» στο «τρεχάτε ποδαράκια μου»: Χωρίς κανένα σχέδιο μετά την άρση του lockdown η κυβέρνηση – Καταγγελίες, περίεργες μεθοδεύσεις, καθυστερημένα μέτρα

Μια σειρά από νέα μέτρα αλλά και δηλώσεις αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων για την πανδημία πιστοποιούν όλο και περισσότερο ότι η κυβέρνηση σε καμία φάση, μετά την άρση του lockdown, δεν είχε κάποιο σχέδιο για τη διαχείριση και την επαναφορά αλλά και ότι, προ του πολιτικού κόστους που προκαλεί η νέα υγειονομική και οικονομική κρίση, αρχίζει να αντιδρά σπασμωδικά. 

Οι καταγγελίες από διάφορες πλευρές πλέον, μαρτυρούν περίεργες μεθοδεύσεις από τους αρμόδιους φορείς. Ο Δήμαρχος Πόρου, καταγγέλλει ανοιχτά τον ΕΟΔΥ οτι τα πραγματικά κρούσματα του κοροναϊού είναι πολλαπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται επίσημα και ότι αποφεύγει τα τεστ σε εστίες μετάδοσης. Καταγγελία που βασίζεται στην προσωπική εμπειρία του από τη συνεργασία του με τον οργανισμό και τη διαχείριση της έξαρσης στο νησί του, που δεν έχει απαντηθεί. Ερχεται να προστεθεί σε μεμονωμένες καταγγελίες αποτροπής των τεστ σε πολίτες με εμφανή συμπτώματα που πληρούν τα κριτήρια.  

Δείτε ακόμη: Δήμαρχος Πόρου: Τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια από αυτά που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ

Σοβαροί είναι επίσης οι υπαινιγμοί για τα επίσημα στατιστικά στοιχεία και την πρόσβαση στα δεδομένα της επιστημονικής παρατήρησης, όπως προκύπτει από τις αντικρουόμενες δηλώσεις γύρω από τις τιμές κρίσιμων επιδημιολογικών δεικτών όπως ο rt στον οποίο βασίζεται η στρατηγική αντιμετώπισης σε κάθε περιοχή. Ο προβληματισμός προκύπτει και από την αναντιστοιχία κάποιων δεδομένων με τα ακολουθούμενα μέτρα. 

Στη Χαλκιδική εξάλλου, επιβεβαιώνεται πλέον σε επίσημο τόνο ότι επί δέκα μέρες, παρέμεινε κρυφή η ύπαρξη των δεκάδων κρουσμάτων στο επίμαχο εργοστάσιο ελαιουργίας ενώ ο ΕΟΔΥ επιμένει να μην απαντά στο ποιος ευθύνεται για την πολυήμερη συγκάλυψη μιας πολύ σοβαρής εστίας που εμπλέκει εργαζόμενους δέκα διαφορετικών οικισμών. 

«Τρέχει και δεν φτάνει» με αρκετή προχειρότητα

Σε κάθε περίπτωση είναι η πολλοστή δέσμη μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, αποσπασματικά, κινούμενη πίσω από τις εξελίξεις και την αύξηση των κρουσμάτων.  Από την άρση του Lockdown,  ξεκίνησε με την απόλυτη χαλάρωση, συνέχισε με πειραματισμούς και πλέον λαμβάνει και αναιρεί κατά περίπτωση μέτρα και εντείνει τους περιορισμούς εμφανώς καθυστερημένα. Με τρόπο που ίσως να μην μπορεί να αποτρέψει πλέον τη νέα έξαρση ενώ ταυτόχρονα πλήττει την αγορά και την απασχόληση. 

Όπως επισημαίνεται, αντί για την σύγχυση που προκλήθηκε θα μπορούσε να υπάρχει εξαρχής μια οριζόντια λήψη προληπτικών μέτρων: Η  χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, και ο περιορισμός συναθροίσεων, χωρίς διαδοχικές εξαιρέσεις καθώς και η υποχρέωση του τεστ 72 ωρών για όλους τους τουρίστες ανεξαρτήτως προορισμού, θα έθετε πολύ ξεκάθαρους όρους τόσο στην κοινωνική όσο και την οικονομική δραστηριότητα. Η έγκαιρη ανακοίνωση θα καθιστούσε την Ελλάδα ένα θωρακισμένο και ασφαλή τουριστικό προορισμό χωρίς να πλήξει την οικονομία, αντιθέτως θα διατηρούσε ξεκάθαρους όρους και μακροπρόθεσμη ισορροπία. 

Και ξανά… ατομική ευθύνη;

Αντ’ αυτού η κυβέρνηση συνεχίζει κάθε εβδομάδα να ανακοινώνει μέτρα ενώ επανήλθε στη δημόσια ρητορική και τις ανακοινώσεις η επίκληση της ατομικής ευθύνης και η απόπειρα μετάθεσης ευθυνών αν και το συντριπτικά μεγάλο μέρος της ευθύνης ανήκει στην κυβέρνηση για την έλλειψη πλάνου και αποτελεσματικότητας. Μάλιστα, η ένταση – καθυστερημένα – των ελέγχων και τα πρόστιμα επιχειρούν να μετατοπίσουν επικοινωνιακά την ευθύνη στους πολίτες και, για πολλοστή φορά, στη νεολαία. Προκαλούν όμως μεγάλη δυσαρέσκεια καθώς είναι μια «όψιμη» και ευκαιριακή πολιτική, που επιστρατεύτηκε αρκετές φορές.  

Η αγωνία βέβαια είναι οι αντοχές του ΕΣΥ, το οποίο παρέμεινε χωρίς την παραμικρή ενίσχυση ενώ, αντιθέτως, η κυβέρνηση φροντίζει να προσλαμβάνει κατά χιλιάδες συνοριακούς φύλακες και ιερείς… Είναι θέμα αντίληψης. 

Θοδωρής Καραγιαννίδης, tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί