Συλλυπητήριο μήνυμα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ για το θάνατο του Χρήστου Γιαλαμά

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ για το θάνατο του Χρήστου Γιαλαμά

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον αγωνιστή Χρήστο Γιαλαμά.

Ο Χρήστος Γιαλαμάς γεννήθηκε τον Δεκέμβρη 1919 στα παράλια της Μικράς Ασίας. Από μικρή ηλικία ήρθε στην Κρήτη με την οικογένεια του. Μπαίνει από μικρός στον αγώνα. Οργανώνεται στον εφεδρικό ΕΛΑΣ και στην ΟΠΛΑ. Δίνει μάχες με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ και οργανώνει μαζί με άλλους συντρόφους του την αυτομόληση δεκάδων Ιταλών αντιφασιστών στο βουνό. Το δεύτερο αντάρτικο τον βρίσκει στο βουνό με την ομάδα του Ποδιά.

Στο Οροπέδιο της Νίδας η ομάδα των ανταρτών του Ποδιά, έπεσε σε ενέδρα και δόθηκε η λεγόμενη «Μάχη της Νίδας». Η ομάδα διασπάστηκε και 12 αντάρτες -μέσα σ΄ αυτούς και ο Χρήστος Γιαλαμάς- προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό και να κατευθυνθούν προς τα Χανιά.

Φτάνοντας κοντά στις Μέλαμπες, σταμάτησαν να ξεκουραστούν και να ξεδιψάσουν σ’ ένα ρυάκι γιατί προχωρούσαν ώρες διψασμένοι. Εκεί ο Χρήστος Γιαλαμάς έβγαλε τ’ άρβυλά του για να πλύνει τα πόδια του. Όμως οι παρακρατικοί του Μπαντουβά με δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού, τους είχαν στήσει ενέδρα και άρχισαν να τους χτυπάνε. Οι άλλοι σύντροφοί του, που δεν είχαν βγάλει τα άρβυλα πρόλαβαν κι έφυγαν. Ο Χρήστος Γιαλαμάς  καθυστερώντας να βάλει τ’ άρβυλά του τους έχασε κι έμεινε μόνος. Προχωράει μόνος, τον εντοπίζουν και για 8 ώρες κρύβεται σε μία τρύπα ακίνητος. Οι διώχτες του τον ψάχνουν, ακούει τις φωνές και τα βήματά τους πάνω απ’ την τρύπα, αλλά τελικά δεν καταφέρνουν να τον βρουν.

Μετά από 8 ώρες βγαίνει από την κρύπτη του και επειδή δεν ξέρει την περιοχή για να προχωρήσει για τα Χανιά, αποφασίζει να γυρίσει στο Ηράκλειο και να συνδεθεί με την παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ. Στον δρόμο για το Ηράκλειο τον πιάνουν στο Γενί Γκαβέ και τον μεταφέρουν στην ασφάλεια Ηρακλείου. Από εκεί μετά τον μεταφέρουν στο κολαστήριο του Μπαντουβά. Εκεί βασανίζεται απάνθρωπα από τον Καρά, πρωτοπαλίκαρο του Μπαντουβά, που τον χτυπάει με σιδερόβεργα σ΄ όλο του το σώμα και όταν πια τον χτυπάει στο κεφάλι μένει αναίσθητος.

Οδηγείται στην ασφάλεια Ηρακλείου όπου συνεχίζονται τα βασανιστήρια. Στα Χανιά δικάζεται από το στρατοδικείο και καταδικάζεται δις ισόβια. Στη συνέχεια φυλακίζεται και για 18 χρόνια περνάει από τις φυλακές Αίγινας, Κεφαλονιάς, Ιτζεδίν, Αλικαρνασσού και Χαλκίδας από όπου αποφυλακίζεται το 1964.

Μετά την αποφυλάκισή του δουλεύει στα γραφεία της ΕΔΑ για ένα χρονικό διάστημα. Το 1967 συλλαμβάνεται στο Ηράκλειο βασανίζεται και φυλακίζεται για ένα διάστημα στα κρατητήρια της Δικαιοσύνης.

Το 2000 τυφλώνεται από το ένα μάτι και σταδιακά παθαίνει ολική τύφλωση την οποία αντιμετωπίζει με την ίδια αγωνιστική διάθεση με την οποία συμμετείχε στους κοινωνικούς αγώνες και στον ένοπλο ταξικό αγώνα δίνοντας παράδειγμα ζωής στα παιδιά και στα εγγόνια του.

Η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου εκφράζει τα πιο θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί