«Η υγεία μέσα σε κάψουλα»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χανίων με αφορμή τις εξελίξεις στη διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

Καθώς φαίνεται η χώρα εισέρχεται σε ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας covid-19, η θεματική Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χανίων προχωρά σε πρώτους απολογισμούς και διαπιστώσεις.

Όταν υπήρξε το πρώτο κύμα και το συνακόλουθο lockdown, μέσα στις δύσκολες ώρες πίεσης και άγχους, υπήρξε ένα άρωμα …αισιοδοξίας. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να ανασυγκροτηθεί το ΕΣΥ έστω και με την πίεση της πανδημίας.

Την αισιοδοξία ενίσχυσαν οι εξαγγελίες για διορισμούς (διορισμοί οι οποίοι είχαν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) , για στελεχώσεις νοσοκομείων, για δημιουργία νέων μονάδων ΜΕΘ κ.ά. … Εν μέσω συγχαρητηρίων και θριαμβικών διαγγελμάτων του πρωθυπουργού, φτάσαμε αισίως στον Αύγουστο.

Και ενώ ετοιμαζόμαστε για το 2ο κύμα πανδημίας σε μια χώρα οικονομικά αποδυναμωμένη, για άλλη μια φορά η κυβέρνηση υπόσχεται πλωτές και εναέριες ειδικές κάψουλες που θα μεταφέρουν ασθενείς από τα νησιά, στα άρτια εξοπλισμένα νοσοκομεία, με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Η μεγάλη ανησυχία μας είναι να μην βρεθούμε απροετοίμαστοι αν εκδηλωθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. 

Και αυτό γιατί η πραγματικότητα απέχει πολύ από την αισιόδοξη ουτοπία στην οποία ζει το Υπουργείο Υγείας. Στο νοσοκομείο Χανίων για παράδειγμα:

  • Δεν έχει γίνει κανένας μόνιμος διορισμός ακόμη. 
  • Κανένα νέο κρεβάτι ΜΕΘ. Ακόμη και τα έξι (6) τα οποία αναμένονται είναι δωρεά ιδωτικού φορέα. 
  • Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό καταρρέουν καθημερινά, σχεδόν χωρίς άδειες και ρεπό γιατί δεν βγαίνουν οι εφημερίες. 
  • Η υποστελέχωση πολλών κλινικών του νοσοκομείου Ρεθύμνου υποχρεώνει γιατρούς του νοσοκομείου Χανίων να εφημερεύουν και στο Ρέθυμνο για να καλυφθούν οι ανάγκες. Αντί να εξαντλούν τους γιατρούς με μετακινήσεις θα έπρεπε να στελεχώσουν το νοσοκομείο Ρεθύμνου με μόνιμο προσωπικό.
  • Η χρήση μάσκας θα έπρεπε να συνοδεύεται από ένα αυστηρότερο πλαίσιο μέτρων (αποτροπή συνωστισμού σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς)  και όχι να είναι αυτοσκοπός. 
  • Αναλώσιμα υλικά όπως τα γάντια μιας χρήσης εξαντλούνται παρά τις φιλότιμες δωρεές πολιτών. 

Η θεματική Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Χανίων διαπιστώνει ότι οι προσπάθειες των απλών πολιτών που περιόρισαν το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν αρκούν. Η μερική άρση των περιορισμών και η έστω και περιορισμένη τουριστική κίνηση αναδεικνύει την ανάγκη, πέρα από την ατομική ευθύνη, να υπάρξει μέριμνα για ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αυτό όμως φαίνεται ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης.

Θεματική Υγείας, ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Χανίων

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί