Την απαξίωση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής καταγγέλλει το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενη στο πάγιο αίτημα των νοσηλευτών, είχε αναβαθμίσει το ΕΣΑΝ»

Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, για την απαξίωση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ):

Ο κατήφορος της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην υποκατάσταση συλλογικών οργάνων και θεσμών δεν έχει τελειωμό. Στο στόχαστρο βρίσκεται και το Εθνικό Συμβούλιο Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ), καθώς η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στο σχέδιο της για αλλαγή του τρόπου χορήγησης των Νοσηλευτικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων, αφού άφησε το όργανο ανενεργό για ένα χρόνο, προχωρά σε υφαρπαγή αρμοδιοτήτων  δίνοντας τη δικαιοδοσία των νοσηλευτικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανταποκρινόμενη στο πάγιο αίτημα των νοσηλευτών, είχε αναβαθμίσει το ΕΣΑΝ καθιστώντας το αρμόδιο όργανο γνωμοδότησης σε θέματα νοσηλευτικών ειδικοτήτων, εξειδικεύσεων προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του νοσηλευτικού προσωπικού, καταλληλότητας Μονάδων Υγείας, καθώς και για κάθε θέμα που απαιτεί επιστημονική τεκμηρίωση. Η θεσμική λειτουργία του ΕΣΑΝ, μέσα από συνεχή διάλογο, παρήγαγε μια σειρά από πολιτικές, οι οποίες κατά γενική ομολογία, συνεισέφεραν αποτελεσματικά στην αναβάθμιση του ρόλου της νοσηλευτικής.

Αναρωτιόμαστε για τους λόγους της απαξίωσης και ουσιαστικά κατάργησης ενός θεσμικού οργάνου. Δυστυχώς, τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης μας οδηγούν στη σκέψη ότι πίσω από αυτή την απόφαση υπάρχει η διάθεση προνομιακής μεταχείρισης ιδιωτικών εκπαιδευτικών κέντρων και κλινικών. Ζητάμε άμεσα τη συγκρότηση, τη λειτουργία και την επαναφορά των αρμοδιοτήτων για θέματα νοσηλευτικής στο ΕΣΑΝ. Προειδοποιούμε ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους νοσηλευτές/τριες και το σύνολο των επαγγελματιών υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί