Οργή και διαδηλώσεις στη Βηρυτό – Δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης του Λιβάνου προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες Πέμπτη το βράδυ για να διαλύσουν δεκάδες εξοργισμένους διαδηλωτές οι οποίοι συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις γιγαντιαίες εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού την Τρίτη, οι οποίες έχουν μετατραπεί για πολλούς σε σύμβολο της ανικανότητας και της διαφθοράς των αρχών.

Διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών στην περιοχή της πρωτεύουσας του Λιβάνου όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο, σύμφωνα με το λιβανέζικο δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων.

Υπήρξαν τραυματισμοί στην επέμβαση της αστυνομίας, κατά την ίδια πηγή.

Τα επεισόδια καταγράφηκαν την προπαραμονή της μεγάλης αντικυβερνητικής κινητοποίησης που προβλέπεται να γίνει το Σάββατο στην πρωτεύουσα της χώρας, που παραμένει βυθισμένη σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου.

Οι εκρήξεις, που προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένοι επί έξι χρόνια 2.700 τόνοι νιτρικού αμμωνίου στο λιμάνι, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 149 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 5.000, χωρίς να λογαριάζονται οι δεκάδες αγνοούμενοι και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν άστεγοι.

Οι λιμενικές αρχές, τα τελωνεία, κάποιες από τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι δικαστικές αρχές και η κυβέρνηση γνώριζαν τον κίνδυνο που ήγειρε η αποθήκευση της τεράστιας ποσότητας αυτής χημικού λιπάσματος που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως εκρηκτικό στο λιμάνι της Βηρυτού, όμως οι πάντες προτίμησαν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη, να την επιρρίψουν σε κάποιον άλλο.

Επικίνδυνη αμέλεια δείχνουν τα στοιχεία για την έκρηξη

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές είχαν προειδοποιηθεί για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η παρουσία των χημικών στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, ενώ ο ιδιοκτήτης του πλοίου που τα μετέφερε εκεί έχει εντοπιστεί στην Κύπρο.

Οι αρχές του Λιβάνου έχουν δώσει περιθώριο τεσσάρων ημερών για να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας, ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας, Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ, δήλωσε ότι θα τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό όλοι οι αξιωματούχοι που ήταν αρμόδιοι για την ασφάλεια στο λιμάνι της Βηρυτού. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 16 άτομα προσωπικό του λιμανιού της Βηρυτού.

Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου είχε ενημερωθεί εγκαίρως για την κατάσταση και τους κινδύνους από την αποθήκευση του νιτρικού αμμωνίου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής των τελωνειακών αρχών της χώρας, Μπαντρί Νταχέρ, η υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας είχε κάνει πέρυσι έρευνα για το θέμα πριν από ένα χρόνο και είχε καταθέσει αναφορές στο υπουργικό συμβούλιο, τον γενικό εισαγγελέα της χώρας και άλλους κρατικούς θεσμούς. Όπως είπε, ο ίδιος έστειλε «έξι επιστολές, χωρίς να πάρει ούτε μία απάντηση».

Επίσης, ο γενικός διευθυντής του λιμανιού της Βηρυτού, Χασάν Κοραϊτέμ, είπε ότι είχε γράψει αρκετές φορές από τις αρχές του χρόνου στις αρχές και στον γενικό εισαγγελέα για τα χημικά, ζητώντας είτε να εξαχθούν είτε να πουληθούν για αποφευχθούν κίνδυνοι. «Ξέραμε ότι τα χημικά ήταν επικίνδυνα», δήλωσε, «αλλά όχι σε αυτόν το βαθμό», αναφερόμενος στο γεγονός ότι έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 140 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 5.000, ενώ ισοπεδώθηκε η μισή πόλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί