Αν. Κιούλπαλης: «Δεν υπάρχει δεύτερο κύμα γιατί ουσιαστικά, ποτέ δεν πέρασε το πρώτο»

“Η μετακύλιση της ευθύνης αποκλειστικά στους πολίτες στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αν πρώτα το κράτος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Πολύ περισσότερο αν δίνει το κακό παράδειγμα”

 Μέσω ανάρτησής του, ο διευθυντής της ΜΕΘ του Βενιζελείου και του ΕΚΑΒ Κρήτης,κ. Ανέστης Κιούλπαλης, αναφέρεται στον κορωνοϊό.

Στην ανάρτησή του αναφέρει αναλυτικά:

Ο νέος κορωνοϊός cov-SARS 2 αντέχει όπως φαίνεται την ζέστη του καλοκαιριού και δεν μας κάνει την χάρη να ειναι εποχικός.

Διατηρεί την μεγάλη του μεταδοτικότητα αλά όχι την λοιμογόνο δράση του, που μάλλον εξασθενεί, ίσως λόγω των μεταλλάξεων του, ίσως γιατί τώρα προσβάλλονται νεότερες ηλικίες. Οι πάνω από 700.000 νεκροί ομως σε λίγους μόνο μήνες, σε όλο τον κόσμο δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και χαλάρωση.

Δεν υπάρχει δεύτερο κύμα γιατί ουσιαστικά, ποτέ δεν πέρασε το πρώτο.

Μπορεί αυτη την στιγμή το επίκεντρο της πανδημίας να έχει μετακινηθεί στις ΗΠΑ και την Λατινική Αμερική αλλα ποτέ δεν εκριζώθηκε από την Ευρώπη και την Ασία.

Γιατί λοιπόν χαλάρωσαν τα μέτρα; Η απάντηση ειναι απλή. Η κατάρρευση της οικονομίας και η τεράστια ύφεση που την συνοδευει ώθησαν τις κυβερνήσεις των κρατών παγκοσμίως να προβούν σε σταδιακή άρση των μέτρων.

Οι αντιφατικές οδηγίες και τα ελλιπή υγειονομικά πρωτοκολα ομως,οδήγησαν σε ένα πρωτοφανές αλαλούμ και σε ένα κύμα αμφισβήτησης, ακόμα και άρνησης της ύπαρξης του ιού. Θεωρίες συνωμοσίας ξεφυτρώνουν κάθε μέρα στα κοινωνικά δίκτυα και δυσχεραίνουν την σωστή ενημέρωση του κοινού.

Η ευθύνη της διατήρησης της δημόσιας υγείας ανήκει στο κράτος. Αυτό οφείλει να θωρακίσει και να ενισχύσει το δημόσιο συστήμα υγείας, που ανέλαβε να αντιμετωπίσει την πανδημία. Οφείλει επίσης να θεσμοθετεί και να επιβλέπει την τήρηση των μέτρων που θα μειώνουν την μετάδοση της νόσου. Και τέλος οφείλει να στηρίξει την οικονομία με κονδύλια και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα εξοικονομήσει από κοινοτικούς και κρατικούς πόρους.

Η μετακύλιση της ευθύνης αποκλειστικά στους πολίτες στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αν πρώτα το κράτος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του.

Πολύ περισσότερο αν δίνει το κακό παράδειγμα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί