Στον εισαγγελέα προσφεύγει πρώην πρόεδρος Κέντρου Υγείας της Καρπάθου: Εγκαίνια σε νοσοκομείο χωρίς προσωπικό και αποχετευτικό δίκτυο!

“Η κυβέρνηση βιάζεται να εγκαινιάσει ένα ακατάλληλο νοσοκομείο”

Παρά τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, πως το νεοσύστατο νοσοκομείο Καρπάθου, δεν θα λειτουργήσει αν δεν στελεχωθεί πλήρως με ιατρικό προσωπικό και αν δεν πληρούνται όλες οι τεχνικές προδιαγραφές, οι κάτοικοι του νησιού ανακάλυψαν την εν κρυπτώ (χωρίς να ενημερωθούν αρμόδιοι φορείς και κάτοικοι)  μετακόμιση από το Κέντρο Υγείας στο κτίριο του νοσοκομείου. Ο πρώην πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Καρπάθου και πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Θεοδόσης Μαστρομηνάς, προσέφυγε με καταγγελία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, για τις μη σύννομες ενέργειες του υπουργείου Υγείας, όπως γράφει στην καταγγελία που δημοσιεύει το tvxs.gr, καλώντας τον να βάλει «…τέλος σ’ αυτήν τη μη ΣΥΝΝΟΜΗ μεταφορά του Κέντρου Υγειας στις κτιριακές εγκαταστάσεις του μη στελεχωμένου και μη ασφαλώς προσβάσιμου Γενικού Νοσοκομείου!». Το ενδεχόμενο να βιάζεται η κυβέρνηση, να εγκαινιάσει ένα ακατάλληλο νοσοκομείο, επιβεβαιώνει και η πληροφορία από το ραδιόφωνο της Ρόδου «Παλμός», φέρνοντας στο φως την πληροφορία, πως ο Κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να εγκαινιάσει ο ίδιος το νοσοκομείο 12-13 Αυγούστου.

Ο Θ. Μαστρομηνάς μιλώντας στο tvxs.gr, δήλωσε πως τον περασμένο χειμώνα, το κτίριο πλημμύρισε, λόγω έλλειψης αποχετευτικού δίκτυου. «Δεν υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το νοσοκομείο για το οποίο παλεύει δεκαετίες ο λαός της Καρπάθου. Δεν υπάρχει διοίκηση, δεν υπάρχει αυτόνομος προϋπολογισμός και ασφαλής προσβασιμότητα για ασθενοφόρα και επισκέπτες. Επιπλέον οι διαδικασίες για τους λίγους που έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα δεν ήταν διαφανείς. Θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, για να έρθουν σε λίγο και να κάνουν εγκαίνια. Θέλουμε Νοσοκομείο πλήρως  και ασφαλώς προσβάσιμου και όχι ένα Προβληματικό Κέντρο Υγείας   σε νέο περιτύλιγμα  για φιέστες εγκαινίων!».

Η ανέγερση του Γεν. Νοσοκομείου ήταν πάγιο αίτημα των δημοτών του ακριτικού νησιού και έγινε στα τέλη του 2014 με συγχρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΣΠΑ. Η κτιριακή υποδομή και εξοπλισμός παραδόθηκαν πρόσφατα από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία. «Ωστόσο πέρα από τα υπόλοιπα σημαντικά, το κτίριο βρίσκεται σε ένα σημείο, όπου έχουμε θρηνήσει θύματα από δυστυχήματα γι’αυτό και υπάρχει ανάγκη για φωτοσήμανση, έλεγχο κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών και κυρίως των ασθενοφόρων. Δεν γίνεται να μας εμπαίζουν με αυτόν τον τρόπο» λέει ο Θ. Μαστρομηνάς, ο οποίος υπογραμμίζει δήλωσε πως η είδηση διέρρευσε, όταν ηλικιωμένη κάτοικος του νησιού, πήγε για συνταγογράφηση στο ΚΥ και αρνήθηκαν να την εξυπηρετήσουν, λέγοντας της να απευθυνθεί σε μία εβδομάδα στο νέο νοσοκομείο».

Έως σήμερα πάντως, ο εισαγγελέας δεν έχει κινηθεί σύμφωνα με τον κο Μαστρομηνά. «Δεν μου έδωσαν αριθμό πρωτοκόλλου, λέγοντας μου πως θα μου τον δώσουν, αν εγκρίνει ο εισαγγελέας την καταγγελία. Ακόμα δεν έχουμε νέα».

Ολόκληρο το κείμενο  της καταγγελίας:

Προς Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου

Πλατεία Ελευθερίας 1

85100 – Ρόδος

Fax: 22410 21000

Κοιν.:

Μητροπολίτη Καρπαθου-Κασου, κ.κ. Αμβροσιο
Πρωθυπουργον, κον Κυριάκο Μητσοτάκη
Υπουργόν Υγειας, κον Κικίλια,
Υφυπουργό Τουρισμου , κον Κονσολα,
Βουλευτή Δωδεκανήσου, κον Νεκτάριο Σαντορινιο,
Διοικητή 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας,
Έπαρχο Καρπάθου – Ηρ. Νήσου Κάσου, κα Κ. Νικολαιδη
Δήμαρχο Καρπαθου, κον Ι. Νισυριο
Πρόεδρο Δ.Ε. Κ.Υ. Καρπαθου.
Κα Εισαγγελέα,

Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνω και καταγγέλλω γεγονότα και καταστάσεις που σχετίζονται με το νεο-ανεγερθεν κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Καρπάθου και με την επωνυμία “ ο Άγιος Ιωάννης ο Καρπαθιος”.

Κατ’αρχην προς ενημέρωση σας:

Μετά από αγώνες και διεκδικήσεις δεκαετιών του Καρπαθιακος λαού ξεκίνησε η ανέγερση του Γεν. Νοσοκομειου στα τέλη του 2014 με συγχρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ).
Η κτηριακή υποδομή και εξοπλισμός παρεδόθησαν πρόσφατα από την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία.
Η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης καθώς και της σημερινής και μάλιστα δημοσίως από τον κον Πρωθυπουργό σε επίσκεψη του στο νησί το 2019 και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ότι Νοσοκομείο δεν θα λειτουργήσει αν δεν περατωθούν όλες οι τεχνικές προδιαγραφές και αν δεν στελεχωθεί πλήρως με το ιατρικό και άλλο προσωπικό όπως προβλέπεται από το Καταστατικο/Οργανόγραμμα του!!!

Επίσης δεσμεύθηκε ότι, δεν θα λειτουργήσει αν δεν διασφαλιστεί η ασφαλής προσβασιμότητα προς αυτό τόσο από τους ασθενείς, τους επισκέπτες και φυσικά τα ασθενοφόρα. Προϋπόθεση για αυτήν την ασφάλεια είναι η  ασφαλούς οδικού κόμβου με όλες τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές (φωτοσημανση ήτοι, έλεγχος κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών). Το συγκεκριμένο σημείο του οδικού δικτύου ενέχει μεγάλους κινδύνους και έχουμε θρηνήσει αρκετά θύματα δυστυχημάτων ακριβώς σε αυτό το σημείο!!!
Άλλη αναγκαιότητα είναι η αποπεράτωση του δικτύου εκβολής/απομάκρυνσης των ομβρίων υδάτων και λημμάτων. Τον περασμένο χειμώνα πλημμύρισε το ισόγειο του κτηρίου λόγω έλλειψης του δικτύου αυτού!!!

Κα Εισαγγελεα,

Παρ’οτι τίποτε από τα ανωτέρω δεν έχει υλοποιηθεί από την “υπεύθυνη πολιτεία”, εδώ και αρκετές εβδομάδες γίνεται προσπάθεια να μεταφερθεί το ήδη ελλειμματικό Κέντρο Υγείας στο κτήριο του Νοσοκομείου και έτσι να υπάρξει το πρόσχημα ότι το Νοσοκομείο λειτουργεί!!! Δηλαδή, το Κτήριο του Νοσοκομείου θα μετατραπεί σε ένα επίσης ελλειμματικό Κέντρο Υγείας ενάντια στην κείμενη νομοθεσία και θέληση των κατοίκων του νησιού!!! Ούτω καταστρατηγείται ο πρωταρχικός σκοπός, αυτός της παροχής πλήρους δευτεροβάθμιας κάλυψης της υγείας των κατοίκων και επισκεπτών του ακριτικού και ιστορικού νησιού μας!!!

Επίσης, εκτός των παραπάνω λόγων επικινδυνότητας, δεν υπάρχουν:

Ούτε Διοίκηση
Ούτε αυτόνομος προϋπολογισμός
Ούτε, το βασικωτερον όλων, το απαραίτητο και αναγκαίο προσωπικό!!!
Τα οποία είναι οι νόμιμες προϋποθέσεις λειτουργίας ενός κανονικού Γενικού Νοσοκομείου!!!

Δεν γνωρίζουμε ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν τέτοιες προσπάθειες παραπλάνησης των κατοίκων του νησιού μας!!!

Οι προσπάθειες αυτές έφτασαν στο αδιανόητο για μια ευνομούμενη πολιτεία να μεταφέρουν τις απογευματινές ώρες της 31/07 και τις πρωινές ώρες της 1/08 χωρίς καμία ενημέρωση/ ειδοποίηση προς τους κατοίκους από οποιαδήποτε αρμόδια αρχή, τον εξοπλισμό και άλλα αντικείμενα του Κ.Υ. στο κτήριο του Νοσοκομείου (όπως θα διαπιστώσετε από το συνημμένο φωτογραφικό υλικό)!!!

Κα Εισαγγελέα,

Μετά από όλες τις παραπάνω μη σύννομες ενέργειες , παρακαλώ όπως θεωρήσετε την παρούσα επιστολή ως καταγγελία κατά παντός υπευθύνου , καταγγελία που πιστεύω ακράδαντα εκφράζει  τόσον την προσωπική όσον και συλλογική αγανάκτηση για την επιχειρούμενη/ο ΚΟΡΟΙΔΙΑ και ΕΝΠΑΙΓΜΟ της συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας των κατοίκων του νησιού μας.

Παρακαλώ, ως Δημότης Καρπάθου, ως Έλληνας και Ευρωπαιος Πολίτης, και με βάση τα παραπάνω καταγγελλόμενα, όπως επιληφθείτε άμεσα  και με ασφαλιστικά μέτρα να βάλετε τέλος σ’ αυτήν τη μη ΣΥΝΝΟΜΗ μεταφορά του Κέντρου Υγειας στις κτιριακές εγκαταστάσεις του μη στελεχωμένου και μη ασφαλώς προσβάσιμου Γενικού Νοσοκομείου!!!

Κα Εισαγγελέα,

Σ’ εσάς εναποθέτουμε την μόνη μας ελπίδα για να μπει τέλος στον εμπαιγμό και προσβολή της νοημοσύνης μας!!!

Θέλουμε Νοσοκομείο πλήρως  και ασφαλώς προσβάσιμου και όχι ένα Προβληματικό Κεντρο Υγείας   σε νέο περιτύλιγμα  για φιέστες εγκαινίων!

Αναμενοντας την άμεση θετική σας ανταπόκριση,

Με τιμή,

Θεοδόσιος Μαστρομηνάς

Πρ. Πρόεδρος Κ.Υ. Καρπάθου (2015-2018)

Πρ. Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε)

Σημ.: Απόδειξη της μετακόμισης είναι και η άρνηση συνταγογράφησης σε ηλικιωμένη κάτοικο του νησιού όταν την Παρασκευή, 31/07, της είπαν να πάει την Τετάρτη, 5/08, στο “Νοσοκομειο”.

Φωτεινή Λαμπρίδη, tvxs.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί