Ευθύνες για την τραγωδία αναζητά η Βηρυτός

137 νεκροί – 5.000 τραυματίες -300.000 άστεγοι – Νεκρή Ελληνίδα και πέντε Έλληνες τραυματίες

Καθώς ο καπνός κατακάθεται στη Βηρυτό, το σοκ των πολιτών μετατρέπεται σε οργή για την εκατόμβη θυμάτων και την ολιγωρία των αρχών που οδήγησε στο τραγικό δυστύχημα.

Δείτε επίσης: Εικόνες αποκάλυψης στη Βηρυτό: Καταστροφή παρόμοια με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (βίντεο- φωτο)

Νεκρή Ελληνίδα στη Βηρυτό

Εξαφανίστηκε τεράστια έκταση στη Βηρυτό: Οι εικόνες που σοκάρουν

Βηρυτός: Τι συνέβη με το πλοίο που μετέφερε τη νιτρική αμμωνία – Ο Ρώσος επιχειρηματίας και η σχέση με την Κύπρο

Αυτός είναι ο Ρώσος που φέρεται να μετέφερε τους 2.750 τόνους νιτρικής αμμωνίας στη Βηρυτό

  Ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, πολλοί αντιλαμβάνονται την έκρηξη ως το αποκορύφωμα χρόνων κακοδιαχείρισης και αμέλειας από τις ηγεσίες τους.  

«Από τη στιγμή που ένα ορφανό φορτίο με εξαιρετικά εύφλεκτα χημικά έφτασε στο λιμάνι της Βυρητού το 2013, οι λιβανέζικες αρχές το αντιμετώπισαν με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την έλλειψη ηλεκτρισμού της χώρας, το δηλητηριώδες νερό βρύσης και τα σκουπίδια που ξεχειλίζουν στους δρόμους: Καυγαδίζοντας και ελπίζοντας πως το πρόβλημα θα λυθεί μόνο του» γράφει χαρακτηριστικά ο Ben Hubbard των New York Times.  

Οι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που ανατινάχτηκαν το απόγευμα της Τρίτης, προκάλεσαν ένα πανίσχυρο ωστικό κύμα που σάρωσε ολόκληρες συνοικίες, σκότωσε 137 ανθρώπους, τραυμάτισε τουλάχιστον άλλους 5.000 και άφησε αστέγους περίπου 300.000 πολίτες.

EPA

Αλληλεγγύη σε σκοτεινούς καιρούς 

  Εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.  

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

EPA

Η πορεία του φορτίου 

  Τόνοι νιτρικού αμμωνίου βίσκονταν αποθηκευμένοι σε αποθήκες του λιμανιού εδώ και σχεδόν επτά χρόνια.   Σύμφωνα με το BBC, το εύφλεκτο φορτίο έφτασε με πλοίο μολδαβικής σημαίας, το Rhosus, που ελλιμανίστηκε στη Βυρητό μετά από τεχνικά προβλήματα που εμπόδισαν τη συνέχιση της πορείας του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη.  

Το Rhosus επιθεωρήθηκε και τού απαγορεύτηκε ο απόπλους. Λίγο μετά, εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με το φορτίο του να καταλήγει τελικά στις αποθήκες του λιμένα για «λόγους ασφαλείας».  

EPA

Ο πρώην καπετάνιος του Rhosus κατήγγειλε -σε συνέντευξη με Ρώσους δημοσιογράφους πριν από έξι χρόνια- πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε εγκαταλείψει το πλοίο, λέγοντας πως ο ιδιοκτήτης τον οποίο κατονόμασε ως Igor Grechushkin τους άφησε «ομήρους» στα χέρια των τελωνειακών αρχών: «Ο ιδιοκτήτης εγκατέλειψε το πλοίο. Το φορτίο ήταν νιτρικό αμμώνιο, μια εκρηκτική ουσία. Και εμείς εγκαταλειφθήκαμε. Ζούσαμε για δέκα μήνες μέσα σε πυριτιδαποθήκη» είχε πει χαρακτηριστικά.  

Οι επικεφαλής του λιμένα και της τελωνειακής αρχής αμφότεροι τόνισαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης πως είχαν αποταθεί πολλές φορές στα δικαστήρια, αιτούμενοι την απομάκρυνση των επικίνδυνων χημικών ή την πώλησή τους ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανικού.  

Ο γενικός διευθυντής του λιμανιού, Χασάν Κοραϊτέμ ανέφερε πως ήταν ενήμερος για την επικινδυνότητα του φορτίου όταν δικαστήριο έδωσε εντολή αποθήκευσής του στους συγκεκριμένους χώρους, όμως «όχι σε τέτοιο βαθμό».

EPA

Άνω των 10 δισ.δολ το κόστος της καταστροφής

    Ο όλεθρος της Τρίτης απειλεί να βυθίσει την οικονομία του Λιβάνου που ήδη μαστιζόταν από βαθύτατη κρίση, σε χειρότερο τέλμα.

  Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συνολικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

EPA

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.  

«Βιβλική η καταστροφή στην Βηρυτό»

Μετά τις φονικές εκρήξεις που έσπειραν τον θάνατο και τον πόνο, ο Λίβανος βιώνει την απόλυτη διάλυση, ενώ ανησυχία υπάρχει για τους Έλληνες που ζουν στην Βηρυτό.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας, Κώστας Φραγκογιάννης, σημείωσε ότι η εικόνα είναι καταστροφική. «Πρόκειται για βιβλική καταστροφή, γύρω από το λιμάνι της Βηρυτού υπάρχουν σκελετοί από κτίρια και τα πάντα είναι κατεστραμμένα».

Σύμφωνα με τον Φραγκογιάννη, «οι ελληνικές διπλωματικές αρχές έχουν ερθει σε επαφή με την μικρή ομογένεια που υπάρχει εκεί και τους Έλληνες που μένουν στη Βυρητό. Δυστυχώς θρηνούμε ένα θύμα και υπάρχουν πέντε τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο είναι σοβαρά».

Σημείωσε πως το υπουργείο Εξωτερικών και γενικότερα η Ελλάδα συνδράμουν τον Λίβανο «προσφέροντας  το προφανές στον γείτονα που περνά μια τέτοια καταστροφή».

Σχετικά με το αν είχε συνομιλίες με τις οικογένειες των Ελλήνων τραυματιών που δοκιμάζονται, σημείωσε πως δυστυχώς δεν είχε αυτή τη δυνατότητα μέσα στο μικρό χρονικό διάστημα που παρέμεινε στον Λίβανο προτού επιστρέψει και πάλι στην Ελλάδα με C-130, συναντήθηκε ωστόσο με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους υπουργoύς Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών στους οποίους εξέφρασε την συμπαράσταση της Ελλάδας στην δοκιμαζόμενη χώρα.

Όπως δήλωσε ο κ. Φραγκογιάννης, δύο είναι τα άμεσα προβλήματα στη Βυρητό – το πρώτο είναι η στέγη και το δεύτερο η νοσοκομειακή φροντίδα, καθώς έχουν καταστραφεί τέσσερα νοσοκομεία.

Νεκρή Ελληνίδα και πέντε τραυματίες

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι πληροφορίες ώς χθες το απόγευμα ανέφεραν ότι μία Ελληνίδα πολίτης φέρεται να έχει χάσει τη ζωή της – αν και άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για σύζυγο Ελληνα, ενώ πέντε Ελληνίδες συγκαταλέγονταν μεταξύ των τραυματιών. Δύο εξ αυτών, μάλιστα, φέρονταν σε σοβαρή κατάσταση.

Δεδομένης της έκτασης της καταστροφής, ωστόσο, αλλά και με τις προσπάθειες διάσωσης να είναι πυρετώδεις και διαρκείς, όλες οι πληροφορίες από την πρωτεύουσα του Λιβάνου μεταδίδονται με επιφύλαξη.

Επικοινωνία με πρεσβεία

Το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα από νωρίς χθες κατέστησε γνωστό ότι Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στον λιμένα της Βηρυτού, μπορούν να επικοινωνούν με την ελληνική πρεσβεία στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου, στο τηλέφωνο +30210-36.81.730, e-mail: kt@mfa.gr.

Συγκλονισμένη από τις τραγικές εικόνες καταστροφής στη Βηρυτό δήλωσε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Οι λέξεις δεν αρκούν για να εκφράσουν τη θλίψη και την οδύνη μας. Στις δύσκολες αυτές στιγμές ο ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στον λαό του Λιβάνου». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε λίγο μετά τη μετάδοση της είδησης: «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου και ειδικά της Βηρυτού. Ηδη απογειώνεται άμεσα το πρώτο C130 με άνδρες και γυναίκες της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».

Σε ετοιμότητα

Οπως έγινε λίγο αργότερα γνωστό από διπλωματικές πηγές, υπήρξε επικοινωνία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκου Δένδια με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της αποστολής κλιμακίου της ΕΜΑΚ, η ελληνική πλευρά είναι σε ετοιμότητα για αποστολή περαιτέρω βοήθειας αν κριθεί σκόπιμο, με κάθε μέσο που μπορεί να διαθέσει. Τους Ελληνες διασώστες συνοδεύει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης.

Την ετοιμότητα του Δήμου Αθηναίων για να προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια στον Δήμο Βηρυτού εξέφρασε ο κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Την αλληλεγγύη τους στον λαό του Λιβάνου εκφράζουν με δηλώσεις τους ο κ. Αλέξης Τσίπρας, η κ. Φωτεινή Γεννηματά και με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ελληνορθόδοξο νοσοκομείο της Βηρυτού ετέθη εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί