Ολοκληρώνονται σήμερα οι δολωματικοί ψεκασμοί δακοκτονίας

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς, ότι, έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί σχεδόν σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες της Π.Ε. Ηρακλείου, εκτός κάποιων εξαιρέσεων στο Δήμο Φαιστού, δύο δολωματικοί ψεκασμοί δακοκτονίας, ενώ ήδη σε κάποιες διενεργείται και ο τρίτος δολωματικός ψεκασμός.

Ωστόσο στο δίκτυο παγίδευσης της υπηρεσίας μας σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες καταγράφονται υψηλοί δακοπληθυσμοί και ήδη στις πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου, κατά τόπους, έχουν διαπιστωθεί προσβολές στον ελαιόκαρπο από το δάκο.  

Η καταπολέμηση του δάκου κατά τη φετινή περίοδο χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη κυρίως λόγω των αυξημένων πληθυσμών του κατά το τέλος της προηγούμενης περιόδου και των μέχρι σήμερα ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για την ανάπτυξή του.  

Δεδομένων όλων των παραπάνω και του γεγονότος ότι σε περιοχές με μικρά ποσοστά καρποφορίας η αποτελεσματικότητα των δολωματικών ψεκασμών του προγράμματος δακοκτονίας είναι αμφίβολη, συνιστάται οι ελαιοπαραγωγοί της Π.Ε. Ηρακλείου να παραμείνουν σε εγρήγορση, να παρακολουθούν την εξέλιξη του ελαιοκάρπου τους και εφόσον υπάρξει αναγκαιότητα, να προχωρούν στις κατάλληλες επεμβάσεις χρησιμοποιώντας μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, πάντοτε σε συνεργασία με τους τεχνικούς συμβούλους τους. Αυτοί θα τους υποδείξουν την καταλληλότερη μέθοδο καταπολέμησης, η οποία θα πρέπει να συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο προϊόν, στο χρήστη και στο περιβάλλον. Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

Υπενθυμίζεται ότι με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των αντίστοιχων Δήμων εξαιρέθηκαν από την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας για τα έτη 2020-2022 οι Τοπικές Κοινότητες  Διονυσίου – Παναγιάς, Σοκαρά, Σταβίων, Στερνών και Χαρασού – Βοριτσίου. Οι ελαιοπαραγωγοί των παραπάνω περιοχών θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο. Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Τοπικές Κοινότητες δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Επίσης οι παραγωγοί μπορούν να ενημερώνονται για τις ημερομηνίες ψεκασμών από τις ανακοινώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης 

  • είτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.crete.gov.gr επιλέγοντας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ / ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ / ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ / ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ ΠΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 2020 
  • ή απευθείας επιλέγοντας την παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση

https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-irakleioy/dakoktonia-p-e-irakleioy-2020/

Για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στην υπηρεσία.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί