Οι Πράσινοι σε περιοδεία στην Κρήτη, πρώτη στάση το Καστέλι

«Οι επιπτώσεις του αεροδρομίου στην Πεδιάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στη Νέα Αλικαρνασσό»

Επίσκεψη στο Καστέλι του Δήμου Μινώα-Πεδιάδας έκανε την Κυριακή 2 Αυγούστου 2020 η αντιπροσωπεία του νέου κόμματος των Πράσινων στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων και της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Κρήτη. Τα μέλη των Πράσινων συναντήθηκαν με την Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας και ενημερώθηκαν εκτενώς για τις επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου που σχεδιάζεται στην περιοχή.

Το αεροδρόμιο καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της δεύτερης σε έκταση πεδιάδας του νησιού και έχει χωροθετηθεί δίπλα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, ανάμεσα σε χωριά, ελαιώνες και κήπους. Όπως δήλωσε εκ μέρους των Πράσινων το μέλος της αντιπροσωπείας Φιλόλογος – Αρχαιολόγος Όλγα Δημητρίου, «έχουμε πειστεί ότι οι επιπτώσεις από τη λειτουργία του θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης στην Νέα Αλικαρνασσό το οποίο πρόκειται να αντικαταστήσει. Το έδαφος είναι διάσπαρτο από αρχαιολογικά ευρήματα, ενώ οι ρύποι κυριολεκτικά θα εγκλωβίζονται σε μια περιοχή περίκλειστη από βουνά και θα επηρεάζουν τις καλλιέργειες, τα υπόγεια ύδατα και τον αέρα της πυκνοκατοικημένης Πεδιάδας».

«Εκτός των πολύ σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υπάρχουν και βάσιμες αμφιβολίες για την οικονομική βιωσιμότητα αυτού του έργου, εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του κόστους των πτήσεων. Βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την πόλη του Ηρακλείου και αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος των πτήσεων λόγω της προσγείωσης από τον νότο», είπε μεταξύ άλλων ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Ενώ οι θέσεις εργασίας στο ίδιο το αεροδρόμιο δεν πρόκειται να αυξηθούν, θα χαθεί ή θα υποβαθμιστεί μεγάλο μέρος της απασχόλησης από τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενή τομέα και τον εναλλακτικό τουρισμό που παρατηρούμε ότι είχε αρχίσει να ανθίζει στην περιοχή».

«Θεωρούμε ότι η επιλογή της μικρής επέκτασης του λοξού διαδρόμου του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης, η άνετη επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων στο διαθέσιμο χώρο και η συνδυαστική λειτουργία με τα αεροδρόμια των Χανίων και της Σητείας θα είχε ως αποτέλεσμα ένα πιο ασφαλές και λειτουργικό αεροδρόμιο με πολύ μικρές επιπτώσεις στην πόλη του Ηρακλείου και που έχει αποδείξει ότι είναι βιώσιμο οικονομικά χωρίς να χρειαστεί να καταστραφεί μια πολύτιμη παραγωγική πεδιάδα» δήλωσε ο Συντονιστής της Γραμματείας του νέου κόμματος των Πράσινων Αριστείδης Παπαδάκης και πρόσθεσε «Είμαστε στο πλευρό των πολιτών που αγωνίζονται εδώ και χρόνια να σώσουν τον τόπο τους και τις ζωές τους από τις τραγικές επιλογές των τελευταίων κυβερνήσεων».

Η αντιπροσωπεία των Πράσινων θα συνεχίσει τις επόμενες μέρες την περιοδεία της στην Κρήτη προκειμένου να ενημερώσει για τις θέσεις του νέου κόμματος γύρω από ζητήματα όπως η ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων και η εργασία.

Τη Δευτέρα 3 Αυγούστου θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της Περιφέρειας Κρήτης, στην οποία θα συμμετέχει η Συν-εκπρόσωπος των Πράσινων, Αλία Παπαγεωργίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα έχει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί