«Βόμβα» Τραμπ, ζητάει αναβολή των προεδρικών εκλογών

Εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την επέλαση της πανδημίας, αλλά και οργισμένων διαμαρτυριών για το πώς θα προσέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε την αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε την πρότασή του, λέγοντας ότι οι «πολίτες πρέπει να ψηφίσουν σωστά και με ασφάλεια».

Θεωρείται πολύ δύσκολο να βρει ο πρόεδρος υποστηρικτές για την αναβολή, όμως ο Τραμπ παραμένει ορκισμένος εχθρός της ψήφου από απόσταση (μέσω ταχυδρομείου), λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε απάτες και ανακριβή αποτελέσματα.

Εδώ και μήνες ο Τραμπ αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα σε περίπτωση ήττας του.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα ο πρόεδρος δεν μπορεί να αναβάλει τις εκλογές, καθώς η ημερομηνία τους ορίζεται από το Κογκρέσο. Το αμερικανικό σύνταγμα προβλέπει ότι η θητεία του προέδρου και του αντιπροέδρου της χώρας λήγει στις 20 Ιανουαρίου.

Γι’ αυτό και, όπως σχολιάζει ο Guardian, πολλοί θεωρούν ότι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο Τραμπ ζήτησε να καθυστερήσουν οι εκλογές είναι ότι θέλει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από την κατρακύλα της οικονομίας. Τα κακά μαντάτα ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί και κάνουν λόγο για συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 33% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Πρόκειται μακράν για τη χειρότερη συρρίκνωση στην ιστορία, όταν η πανδημία του κορονοϊου έκλεισε επιχειρήσεις και πέταξε στο δρόμο δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων, ανεβάζοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 14,7%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί