Πέρασε το «κούρεμα» των αναδρομικών με ψήφους ΝΔ και Ελληνικής Λύσης

 Σύσσωμη αποδοκιμασία για την κυβερνητική απάτη κατά των συνταξιούχων

Πάλι χέρι χέρι ΝΔ και Ελληνική Λύση καθώς ψήφισαν την τροπολογία για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους με το βαθύ «κούρεμα» κατά 60%. Όχι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ25 δήλωσε παρών.

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την Ολομέλεια και το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας και το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε όχι, το Κίνημα Αλλαγής παρών, το ΚΚΕ όχι, η Ελληνική Λύση παρών και το ΜέΡΑ25 όχι.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν σφοδρά πυρά προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την απόφαση να αγνοήσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας και να προχωρήσουν σε χοντρό κούρεμα στο ποσό των αναδρομικών που θα καταβληθούν στους συνταξιούχους.

«Η απόφαση των δικαστηρίων αφορά ποσό 3,9 δισ. και όχι 1,4 δισ. Ανακοινώνετε κούρεμα σ’ αυτά που έχουν να παίρνουν οι συνταξιούχοι, πάνω από 60%. Τι θα γίνουν αυτά τα λεφτά; Εμείς τα δώσαμε και υπό επιτροπεία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τονίζοντας με νόημα πως «Δεν ήταν “πολιτική επιλογή” σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους ήταν υποχρέωσή σας, ήταν απόφαση του ΣτΕ».

Δείτε επίσης: Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε πριν την κρίση της πανδημίας, το 4ο τρίμηνο του 2019, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την ΕΕ» (Βίντεο)

Για «συνταγματικό και νομικό πραξικόπημα» έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας πως «έρχεται μια τροπολογία και δια νόμου καταργεί τις αξιώσεις που πριν λίγο καιρό έκρινε το ΣτΕ ότι δικαιούνται οι συνταξιούχοι για τις περικοπές που τους έκανε ο κ. Βρούτσης το 2012».

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη για καταβολή των αναδρομικών, μόνο κατά το μέρος που αφορά τις κύριες συντάξεις, και όχι για το σύνολο των περικοπών που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, αποτελεί διπλό εμπαιγμό για τις εκατοντάδες χιλιάδες των χαμηλοσυνταξιούχων. Πολλοί από αυτούς δεν θα λάβουν αναδρομικά ούτε 1 ευρώ», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, «η αναφορά του κ. Μητσοτάκη για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους που δήθεν θα ωφεληθούν, είναι απολύτως ψευδής και παραπλανητική! Η αλήθεια είναι ότι πάνω από 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχων (σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων) που δεν είχαν καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις παρά μόνο στα δώρα ή τις επικουρικές, δεν θα έχουν να κερδίσουν τίποτα από τις εξαγγελίες». Ακόμη το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι «η άδικη και αντίθετη στο πνεύμα και την ουσία των αποφάσεων του ΣτΕ σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση, η οποία προσβάλλει τους συνταξιούχους της χώρας που σήκωσαν μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής κρίσης, πρέπει άμεσα να αναθεωρηθεί. Ώστε να δοθεί τέλος στην πολύχρονη ταλαιπωρία των συνταξιούχων και ιδιαίτερα των πλέον αδύναμων».

«Η κυβερνητική ρύθμιση για τους συνταξιούχους συνιστά κλοπή μέσα από το πορτοφόλι τους και την ευθύνη για αυτήν την κλοπή ανέλαβε ο ίδιος ο πρωθυπουργός» δήλωσε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Όπως ανέφερε, «ουσιαστικά η κυβέρνηση με το «έτσι θέλω» δίνει μόνο 900 εκατομμύρια από τα 3,9 δισ. που εκδίκασε το ΣτΕ, κόβοντας τα ποσά που προέρχονται από τον σφαγιασμό των επικουρικών συντάξεων και των δώρων. Κι’ αυτό έχει το θράσος να το εμφανίζει ως μεγάλη επιτυχία. Τα ποσά που εκδικάστηκαν αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος από τις τεράστιες απώλειες των συνταξιούχων και τολμούν να «βάλουν χέρι» ακόμα και σ’ αυτά!».

Ο Μητσοτάκης κουρεύει 60% τα αναδρομικά και ζητάει… κατανόηση

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δικαιολογήσει την κυβερνητική απόφαση για απονομή 1,4 δισ. ευρώ, λέγοντας πως «αυτό το ποσό μπορούμε να καλύψουμε», χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας για την απόφαση του ΣτΕ. Αντίθετα, τόνισε πως η κυβέρνηση επεκτείνει τη δικαστική απόφαση σε όλους τους συνταξιούχους.

Δείτε ακόμη:

 Με τα αναδρομικά των συνταξιούχων η νέα πολιτική απάτη των “αρίστων”: Πετσοκομμένα και για λίγους

Σπάνια ο τόπος είδε κυβέρνηση τόσο επιδέξια στις απάτες και τις αλητείες

Δικηγόρος των συνταξιούχων για τα αναδρομικά: Συνταγματική εκτροπή η απόφαση Μητσοτάκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί