Ξεκίνησε προς την κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros (Βίντεο)

Το ερευνητικό πλοίο φέρεται να απέπλευσε από το λιμάνι, λίγες ώρες μετά την παράνομη Navtex

Το είπε και το έκανε η Τουρκία. Λίγες ώρες μετά την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, το ερευνητικό πλοίο Barbaros φέρεται να απέπλευσε από το λιμάνι που βρισκόταν αγκυροβολημένο και κατευθύνεται στις παράνομα δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως ανέφερε το Mega, το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύει μια τουρκική κορβέτα. Η κίνηση του Barbaros επιβεβαιώνεται και από το σύστημα εντοπισμού των πλοίων marinetraffic, όπου διακρίνεται να έχει βγει από το λιμάνι που βρισκόταν, χωρίς ωστόσο να δηλώνεται ο τελικός προορισμός του.

Την ίδια στιγμή το άλλο ερευνητικό τουρκικό πλοίο, Oruc Reis, έφυγε από τη θέση του, όμως παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Σελεύκειας.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή.

Στην ίδια περιοχή που δέσμευσε χθες με την παράτυπη Navtex η Τουρκία, είχε διεξάγει παράνομες έρευνες το Barbaros και πριν από περίπου έναν χρόνο.

Νέα πρόκληση από Τουρκία: Ξεκίνησε το Barbaros - Πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ [Βίντεο]

Αποκλιμάκωση: Η Τουρκία παγώνει τις έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ

Oruc Reis - Πρόκληση: Μπήκε στην Κυπριακή ΑΟΖ το πρωί του Σαββάτου

Με μια δήλωση έκπληξη του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, έγινε την Τρίτη γνωστό ότι η Τουρκία “παγώνει” τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εξέλιξη οδηγεί σε πλήρη αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και δίνει τέλος στο συναγερμό που είχε προκαλέσει η τουρκική navtex για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου

Όπως μετέδωσε η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε:

“Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο”.

cnn_Καλίν

Καλίν: Σημαντικός γείτονάς μας η Ελλάδα

Ειδικότερα, ο Καλίν δήλωσε στο CNN Turk: “Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονάς μας. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την Ελλάδα όλα αυτά τα ζητήματα. Ο καθένας να συνεχίσει τις εργασίες στη δική του υφαλοκρηπίδα και στις διαφιλονικούμενες περιοχές ας κάνουμε από κοινού εργασίες. Ο πρόεδρός μάς είπε “ας είμαστε εποικοδομητικοί, να περιμένουμε ένα διάστημα”. Ελάτε να λύσουμε οι δυο μας τα διμερή θέματα. Δεν θα έχει αποτέλεσμα η χρήση της υποψηφιότητάς (της Τουρκίας) στην ΕΕ ως μέσο πίεσης“.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας διέψευσε γερμανικό δημοσίευμα που ανέφερε ότι οι δύο χώρες έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου και χαρακτήρισε εποικοδομητικό τον ρόλο της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Στο λιμάνι της Αττάλειας το Oruc Reis

Τα σημάδια για αποκλιμάκωση της κρίσης είχαν φανεί νωρίτερα όταν έγινε γνωστό ότι το Oruc Reis όχι μόνο δεν μετακινείται αλλά παραμένει δεμένο στο λιμάνι της Αττάλειας. Σύμφωνα με τη σελίδα Marine traffic, η οποία παρακολουθεί την πορεία των πλοίων, το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας Oruc Reis, ενώ αρχικά φάνηκε ότι ετοιμάζεται να μετακινηθεί, τελικά έκανε πίσω και επέστρεψε στο λιμάνι όπου έδεσε.

oruc reis

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι η μόνη διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. “Η ελληνική πλευρά επιθυμεί να επιλύσει μία χρόνια διαφορά” τόνισε και συμπλήρωσε: “συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα”.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί