Αλ. Τσίπρας: «Η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε πριν την κρίση της πανδημίας, το 4ο τρίμηνο του 2019, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη την ΕΕ» (Βίντεο)

Υποχρέωση, όχι επιλογή της κυβέρνησης η πληρωμή των αναδρομικών

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτήρισε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας η οποία βρίσκεται «σε πτωτική πορεία», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Δείτε σε βίντεο την ομιλία του:

Δείτε σε βίντεο την δευτερολογία του:

Ο ίδιος καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την «προσπάθεια ωραιοποίησης», επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις από το lock down θα είναι εξαιρετικά ισχυρές, «δυσανάλογες με τις αρχικές προβλέψεις».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε πριν την κρίση της πανδημίας, το 4ο τρίμηνο του 2019, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη της ΕΕ».

«Αντιμετωπίσατε την κρίση από την πανδημία με λάθος τρόπο καθώς δεν λάβατε υπόψιν τα διδάγματα από την κρίση χρέους που βρήκε τη χώρα το 2010», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ενώ χρειάζεται έμπρακτη κρατική στήριξη «εσείς κινηθήκατε αργοπορημένα, με την εκτίμηση “ότι μπόρα είναι, θα περάσει”».

Ο ίδιος αναφορικά με την ελληνική ιοκονομία επεσήμανε ότι «το εθνικό πλάνο που καλείται η κυβέρνηση της ΝΔ να καταθέσει ως τα μέσα του Οκτώβρη, πρέπει να τεθεί έγκαιρα σε δημόσια διαβούλευση και σε αναλυτική συζήτηση στη Βουλή. Ο χρονικός ορίζοντάς του, άλλωστε, ξεπερνά το χρονικό ορίζοντα μιας κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο Αλ.Τσίπρας, προειδοποίησε ότι «όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα χάνονται δουλειές, θα πέφτουν τα λουκέτα βροχή, και οι τρύπες στον προϋπολογισμό θα ανοίγουν η μία μετά την άλλη, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό, “ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία”».

Όσον αοφρά στην πληρωμή των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους, που ανακοίνωσε ο Κ.Μητστοάκης, ότι θαπραγματοποιηθεί εντός του έτους. ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά υποχρέωση καθώς ήταν απόφαση του ΣτΕ.

Αναφορικά με την προστασία της α’ κατοικίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε αρχικά τη δημιουργία «διευρυμένου οπλοστασίου» με αυτόν τον σκοπό, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ενδεικτικά, την περίοδο 2015-2019:

1) Βελτιώθηκε και επεκτάθηκε ο ν. 3869/2010 (ν. Κατσέλη-Σταθάκη): εντάχθηκαν τα χρέη προς το Δημόσιο και τους φορείς του δημοσίου τομέα, μειώθηκε η γραφειοκρατία, μειώθηκαν οι χρόνοι εκδίκασης των υποθέσεων, 

2) Δημιουργήθηκε ο νόμος για την προστασία της Κύριας Κατοικίας (ν. 4605/2019): εντάχθηκαν όλα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια που είχαν ως υποθήκη την 1η κατοικία. 

3) Δημιουργήθηκε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών.

4) Εκσυγχρονίστηκε το Πτωχευτικό Δίκαιο σημαντικά, 

5) Έγινε η μεταρρύθμιση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Σε αντίθεση με  την σας στο θέμα της αμνηστίας των τραπεζικών στελεχών, που κατέληξε βέβαια σε φιάσκο καθώς οι διατάξεις κρίνονται ήδη  αντισυνταγματικές από τα δικαστήρια.

6) Δημιουργήθηκε η Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

7) Δημιουργήθηκαν πλαίσια ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους Δήμους, με πολυετείς δόσεις και σημαντικά ευεργετήματα και κίνητρα.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη νκυβέρνηση ότι «απολύτως συνειδητά και σχεδιασμένα, αφήνει να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας που παρείχε και ρύθμιση οφειλών και επιδότηση της δόσης και ανοίγει το δρόμο σε μία εφιαλτική προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει σήμερα, με τροπολογία, το αναγκαίο πλαίσιο για να αποτρέψουμε αυτή την εφιαλτική προοπτική. Πρόταση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πραγματική γέφυρα, για ένα νέο πλαίσιο που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα το ζήτημα», τόνισε ο ίδιος. 

«Επιβραβεύετε τα τραπεζικά στελέχη – Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή σας» 

«Οφείλετε κε Μητσοτάκη να πάρετε θέση. Με ποιους είστε; Με τη κοινωνία και τα ανάγκες της ή με τις τράπεζες και τα τραπεζικά στελέχη με τους υψηλούς μισθούς. Οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς τους πληστηριασμούς. Την ίδια στιγμή που δε χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία. Και την ίδια στιγμή που προκλητικά απαιτούν να μπορούν ξανά να παίρνουν προκλητικά bonus και stock options για τα στελέχη τους», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι «αντί να πιέσετε τις τράπεζες και τα στελέχη τους να ανοίξουν επιτέλους τις κάνουλες της ρευστότητας προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αντί να τις πιέσετε να διαθέσουν τα δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, έρχεστε σήμερα και επιβραβεύετε τα τραπεζικά στελέχη, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και τους μετόχους των τραπεζών για το “έργο” τους. Για τη συμβολή τους στην υλοποίηση της στρατηγικής σας για ανοσία της αγέλης στην οικονομία» 

«Απαλλάσσετε από τη φορολογία εισοδήματος τις παροχές σε είδος, όπως οι δωρεάν μετοχές, που λαμβάνουν τα στελέχη αυτά. Ενώ δε για τη υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση των μετοχών προβλέπετε φορολόγηση μόνο με 15%. Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή σας και ο χρόνος νομοθέτησης», επεσήμανε ο ίδιος. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί