«Ο κατήφορος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζεται με τρόπο αναξιοπρεπή και ντροπιαστικό για την εκπαιδευτική κοινότητα»

Στο νέο νόμο που ψηφίστηκε για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, η Υπουργός Παιδείας επέλεξε να εισάγει τροπολογία σχετικά με την επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης, σχετικά με την οποία ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε:

«Για ακόμα μια φορά μέσα στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της ΝΔ, επέλεξαν να μας υπενθυμίσουν την αντίληψη που έχουν για την στελέχωση του κράτους. Έτσι ξαφνικά, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς κανένα κριτήριο, η κα Υπουργός Παιδείας εισήγαγε στο νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, νομοθετική ρύθμιση με την οποία, παύονται οι τωρινοί διευθυντές εκπαίδευσης και διορίζονται νέοι. 

Επιδιώκοντας μάλιστα να «θολώσει τα νερά», δημιουργεί μία επιτροπή με διορισμένα από το Υπουργείο μέλη, η οποία θα αποφασίσει για το πρόσωπο του επόμενου διευθυντή, θέτοντας εκτός διαδικασίας λήψης της απόφασης τους αιρετούς εκπαιδευτικούς. Προφανής στόχος της νέας διαδικασίας, είναι η πλήρης κομματικοποίηση του «επιτελικού κράτους», ακόμα και στην εκπαίδευση.

Η Υπουργός Παιδείας, ακυρώνει το προηγούμενο σύστημα επιλογής, που όριζε ότι στη λήψη της απόφασης  για τον ορισμό διευθυντή εκπαίδευσης, θα συμμετείχαν Διευθυντές, Υποδιευθυντές και Προϊστάμενοι σχολικών μονάδων, στελέχη με εμπειρία στη διοίκηση εκπαίδευσης. Ακυρώνει τη νομοθετημένη αξιοκρατική διαδικασία που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ν. 4547/2018 με Συμβούλια Κρίσης, στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΑΣΕΠ και της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. 

Εις βάρος της αξιοκρατίας, εις βάρος της παιδείας, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει τον χώρο της εκπαίδευσης σε ένα πολύ καλά στημένο και οργανωμένο κομματικό πεδίο δράσης της νεοφιλελεύθερης δεξιάς παράταξής του.

Ένα μήνα μετά την απόφαση της Υπουργού για παράταση της θητείας των στελεχών της εκπαίδευσης, η κυβέρνηση ψηφίζει τροπολογία για την άμεση αντικατάσταση των διευθυντών εκπαίδευσης με εντελώς αδιαφανείς και αναξιοκρατικές διαδικασίες.»

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί