Πετάχτηκε για τσιγάρα και οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες επειδή… ήταν από το Μαρόκο

Ο καρπός μάτωσε από τις σφιχτές χειροπέδες, τα σημάδια φαίνονται και σήμερα, στον ώμο έχει κάκωση

Πετάχτηκε από το μπαρ στην Αραχώβης να πάρει τσιγάρα στο περίπτερο της πλατείας Εξαρχείων, Θεμιστοκλέους και Αραχώβης, την Τρίτη 21 Ιουλίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πρόσεξε φευγαλέα πιο πέρα τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ να ελέγχουν έναν πολίτη, σε μία από τις συνηθισμένες αστραπιαίες επιδρομές της αστυνομίας στην πλατεία, που δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει στο ελάχιστο την κατάσταση με το εμπόριο ναρκωτικών, έχουν όμως αυξήσει υπέρμετρα την καταστολή, τις προσαγωγές πολιτών στον σωρό χωρίς ενδείξεις και τις συλλήψεις με τις συνήθεις κατηγορίες της αντίστασης και απείθειας.

«Είναι άλλο να το βλέπεις μπροστά σου ή σε βίντεο και άλλο να το ζεις. Σοκ σου προκαλεί και όταν το βλέπεις. Αλλά όταν το ζεις, το σοκ είναι πολύ μεγαλύτερο», λέει στην «Εφ.Συν.» περιμένοντας τη δίκη του αύριο στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στην Ευελπίδων με τις κατηγορίες της εξύβρισης, της απειλής, της απείθειας και της αντίστασης. Οπως διηγείται, μόλις ζήτησε τσιγάρα από το περίπτερο, ένιωσε να του τραβούν τα χέρια πίσω. «Γυρνάω, ήταν ένας αστυνομικός, λέω “τι θέλετε;”. Αρχίζει να φωνάζει, “από πού είσαι, από πού είσαι;”». Με το που είπα Μαρόκο, φωνάζει ένας άλλος “βάλ’ του χειροπέδες”». Τις έσφιξαν, τους ζήτησε να τις χαλαρώσουν, τους είπε ότι έχει πάνω του χαρτιά, τους ρώτησε γιατί τον συλλαμβάνουν, τους είπε ότι θα τους πάει στον Συνήγορο του Πολίτη. Του κάκου.

«Συνειδητοποίησα ότι δεν υπάρχει επικοινωνία. Ηταν αποφασισμένοι, σαν να σου έχουν στήσει παγίδα και να σε αρπάζουν. Είναι πολύ άγριο. Δεν σου δίνουν ευκαιρία να μιλήσεις. Δεν είπαν τι θέλουν από μένα. Αν ήταν χαρτιά, θα τους τα ’χα δείξει. Αν ζητούσαν κάτι άλλο, θα με είχαν ψάξει», λέει.

Στο Τμήμα Εξαρχείων περίμενε ώρα. Ο καρπός μάτωσε από τις σφιχτές χειροπέδες, τα σημάδια φαίνονται και σήμερα, στον ώμο έχει κάκωση. Δεν του ζήτησαν τίποτα, μέχρι που τον φώναξαν να καταθέσει και του διάβασαν την κατάθεση που είχε δώσει ο αστυνομικός. «Ηταν όλα ψέματα, και τι δεν είχε πει!», λέει.

Η κατάθεση του αστυνομικού θυμίζει σενάριο κακής τηλεοπτικής σειράς. Ισχυρίζεται ότι ο συλληφθείς αρνήθηκε να δώσει τα έγγραφά του, ότι χτύπησε τον αστυνομικό με κλοτσιά και με γροθιά στα πλαστικά μέρη της εξάρτυσης, ότι έφτυσε πάνω στη σημαία που φέρει η στολή και ότι τον απείλησε με βλαστήμιες και φράσεις όπως «θα σε γ… παλιομ…», «θα σας κάψω όλους με μολότοφ και εσένα ειδικά θα σου βάλω βόμβα στο σπίτι».

Ο αστυνομικός σημειώνει ότι ένιωσε… τρόμο από τις απειλές επειδή δουλεύει στα Εξάρχεια πάνω σε μοτοσυκλέτα και είναι αρκετά ευάλωτος σε ενδεχόμενη ενέδρα με μολότοφ!

«Μία ακόμη αυθαίρετη σύλληψη έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αδιακρίτως γενικευμένων συλλήψεων στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων που συνοδεύονται με κατασκευασμένα κατηγορητήρια», σημειώνουν οι δικηγόροι Κωνσταντίνος Γούσης, Δήμητρα Λιναρδάκη, Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου, Σωτηρία Στάθη, Νικολάια Τριανταφύλλου που εκπροσωπούν τον συλληφθέντα. «Ενδεχόμενη καταδίκη του […] θα επιφέρει επιπλέον δυσμενείς και σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή του, καθώς θα θέσει σε κίνδυνο τόσο το καθεστώς παραμονής του στην Ελλάδα, όσο και την επαγγελματική του σταδιοδρομία, συνέπειες που συνιστούν ιδιαίτερα αυστηρή μεταχείριση και προδήλως δυσανάλογη τιμωρία για κάποιον που απλώς πήγε στο περίπτερο να πάρει τσιγάρα», υπογραμμίζουν.

Δημήτρης Αγγελίδης, Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί