Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά στην Πορτογαλία

Σε αναστάτωση βρίσκεται η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, καθώς περίπου 850 πυροσβέστες επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο μία μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε τμήμα της κεντρικής Πορτογαλίας.

Η πυρκαγιά εξελίσσεται ανεξέλεγκτη μέχρι στιγμής, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και οι υψηλές θερμοκρασίες δυσκολεύουν περαιτέρω το έργο της κατάσβεσής της.

Η πυρκαγιά μαίνεται στον δήμο Ουλέιρους από το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά τώρα πλέον έχει εξαπλωθεί σε δύο γειτονικούς δήμους και ήδη έχει αναγκάσει την προληπτική εκκένωσή τους και τη μετακίνηση πολλών ανθρώπων.

Ένας 21χρονος πυροσβέστης βρήκε τον θάνατο σε δυστύχημα με το υπηρεσιακό του όχημα χθες το βράδυ, ενώ πολεμούσε τη φωτιά και έξι άλλοι συνάδελφοί του τραυματίστηκαν. Επίσης, τραυματίστηκε κι ένας πολίτης.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, έστειλε το δικό του μήνυμα προς τους πυροσβέστες, επιχειρώντας να ανυψώσει το ηθικό τους: «Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ενθάρρυνσης και ευχαριστώ στους πυροσβέστες … για το έργο που επιτελούν για την Πορτογαλία και για όλους μας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ο Λούις Μπέλουτ Κόστα, διοικητής από την περιοχή Καστέλου Μπράνκου, όπου βρίσκονται οι πληγέντες δήμοι, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι αρκετά σπίτια κινδυνεύουν καθώς η πυρκαγιά μαίνεται κοντά σε απομονωμένα χωριά.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας εξέδωσε «κατάσταση επαγρύπνησης» για ολόκληρη τη χώρα για τη Δευτέρα και την Τρίτη, αυξάνοντας τα επίπεδα ετοιμότητας των πυροσβεστών, της αστυνομίας και των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Υπενθυμίζεται πως η Πορτογαλία είναι μια από τις χώρες της Ευρώπης που πλήττονται περισσότερο από τις πυρκαγιές κάθε χρόνο. Μία από τις βασικές αιτίες των συχνών πυρκαγιών της είναι ότι τμήματα του εσωτερικού της χώρας ερημώνουν καθώς οι άνθρωποι έχουν φύγει για να ζήσουν σε πόλεις ή στο εξωτερικό, και έτσι παραμελούνται σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες εκκαθάρισης δέντρων και θάμνων, δημιουργώντας αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί