«Γιατί υπήρξε κρίσιμη καθυστέρηση στα εναέρια μέσα στη φωτιά στις Κεχριές;»

Γιατί δεν λειτούργησε το 112;

Την κρίσιμη καθυστέρηση στην επέμβαση των εναέριων μέσων στο ξεκίνημα της πυρκαγιάς στις Κεχριές καθώς και τη μη λειτουργία του 112 (παρά τις σχετικές φιέστες της κυβέρνησης) θέτει επί τάπητος ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας επίσης «συνολικό σχέδιο, χωρίς εκπτώσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων».

Δείτε επίσης: Για 3η ημέρα μαίνεται το πύρινο μέτωπο στην Κορινθία και τα ΜΜΕ… σιωπή – Τι καταγγέλλουν οι κάτοικοι (Βίντεο)

Οι δορυφόροι στο διάστημα είδαν την φωτιά στην Κορινθία, τα μπουκωμένα ελληνικά ΜΜΕ… όχι

Αναλυτικά η δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ραγκούση για την πυρκαγιά στην Κορινθία (25/7/20):

«Τώρα που σχεδόν ολοκληρώθηκαν οι προσπάθειες των ανδρών και των γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κορινθία, έχουμε καθήκον να διατυπώσουμε τα ακόλουθα σοβαρά ερωτήματα που απορρέουν από τις πρόδηλες ολιγωρίες της Κυβέρνησης καθώς και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την έναρξη διακυβέρνησής τους:

  • Γιατί υπήρξε-σύμφωνα με δημόσια διατυπωμένες πληροφορίες και καταγγελίες-κρίσιμη καθυστέρηση στην  επέμβαση των εναέριων μέσων-για τουλάχιστον μια ώρα-γεγονός που δεν επέτρεψε την ανακοπή της φωτιάς  στο ξεκίνημα της, στις Κεχριές, με τελικό αποτέλεσμα μία μεγάλη καταστροφή τόσο σε δασική έκταση, όσο και σε υποδομές, περιουσίες και καλλιέργειες, έκτασης 33.000 στρεμμάτων;
  • Γιατί δεν λειτούργησε το 112; Ήταν τελικά οι φιέστες για τη δήθεν έναρξη λειτουργίας του 112, μόνον μια ευκαιρία για φθηνού επιπέδου διαφήμιση του Πρωθυπουργού και των συναρμόδιων Υπουργών;

Προφανώς, από εδώ και στο εξής, απαιτείται συνολικό σχέδιο, χωρίς εκπτώσεις, για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων.»

Μεγάλη καταστροφή

Στο μεταξύ, ακόμα παραμένει ενεργή η πυρκαγιά που ξεκίνησε πριν τέσσερις μέρες στις Κεχριές Κορινθίας και  βγήκε στη συνέχεια εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να κηρυχθούν χθες σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, για έξι μήνες, τις κοινότητες Ξυλοκερίζης, Σοφικού, Αθικίων, Γαλατακίου και Αγίου Ιωάννη. Το μέτωπο προσπαθούν να οριοθετήσουν (Σάββατο 25/7) 300 πυροσβέστες με 86 οχήματα, 185 μέλη πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές με υδροφόρες ΟΤΑ, μηχανήματα έργου, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

«Η εικόνα των πυρκαγιών σε Γραμματικό Ηλείας και Κεχριές Κορινθίας βελτιώνεται συνεχώς. Με το πρώτο φως της ημέρας εναέρια μέσα πραγματοποιούν διαβροχή, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζονται δραστικά οι καύσεις σε όλη την περίμετρο της φωτιάς», ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης, το πρωί του Σαββάτου 25/7.

Εκτός από αγροικίες και εξοχικές κατοικίες, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών αποτεφρώθηκαν στην Κορινθία και το μέγεθος της καταστροφής έχει ήδη αποτυπωθεί, χωρίς να είναι ακόμα ο τελικός απολογισμός.

Όπως αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Η καμένη έκταση στις Κεχριές Κορινθίας μετά το πέρασμα του Suomi-NPP, 15:30 ώρα Ελλάδος, υπολογίζεται στα 3600 εκτάρια (34572 στρέμματα). Η λεπτομερής χαρτογράφηση της καμένης έκτασης θα δοθεί σε μεγαλύτερη ανάλυση μετά το πέρασμα του Sentinel-2».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί