Λαϊκή Συσπείρωση: Η Περιφέρεια Κρήτης εμπλέκεται -και εμπλέκει και τους εργαζόμενους με κίνδυνο την υγεία τους- σε μία υγειονομική υπηρεσία

Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, με θέμα: «Για το έργο της μεταφοράς ασθενών με Covid, από τα ξενοδοχεία διαμονής τους, στα ξενοδοχεία καραντίνας»,   που κατέθεσε η  Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης,  για να συζητηθεί στο αμέσως επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. 

Στην ερώτηση αναφέρεται αναλυτικά:

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα η περιφέρεια Κρήτης αναλαμβάνει το έργο της μεταφοράς ασθενών με Covid, από τα ξενοδοχεία διαμονής τους, από αεροδρόμιο και λιμάνια, στα ξενοδοχεία καραντίνας, με  6 βαν για όλο το νησί. 

Δηλαδή η Περιφέρεια εμπλέκεται -και εμπλέκει και τους εργαζόμενους με κίνδυνο την υγεία τους- σε μία υγειονομική υπηρεσία. Υπηρεσία που απαιτεί κατάλληλο – εξειδικευμένο προσωπικό, όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πρόληψης, κατάλληλη υποδομή,  με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, χωρίς την εμπλοκή  δήμων και περιφερειών, που διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα της Υγείας και ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση.  

Η  Περιφέρεια αντί να απαιτήσει  τα παραπάνω, αναλαμβάνει να παίξει τον  ρόλο του ΕΚΑΒ, με υπηρεσίες που δεν έχουν καμιά σχέση με τις διακομιδές ασθενών.  Είναι σε εγρήγορση, πρόθυμη να θυσιάσει κάθε όρο ασφάλειας,  προκειμένου να διευκολύνει για  άλλη μια φορά την κυβέρνηση και να κρύψει την έλλειψη κρατικού σχεδιασμού, ικανού να καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών-τουριστών στο νησί.   

Επιχειρεί να καλύψει το ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις για τη διαχείριση του κορονοϊού, αντί να λάβουν υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, τα λεγόμενα «υγειονομικά πρωτόκολλα» έχουν γίνει φύλλο και φτερό, για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των tour operator, των αεροπορικών εταιριών και των ξενοδοχειακών ομίλων, θυσιάζοντας την υγεία του λαού στο περιβόητο «άνοιγμα» του Τουρισμού.  

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη για τον κίνδυνο της υγείας των κατοίκων της Κρήτης με τις ελλείψεις στις δομές Υγείας, πόσο μάλλον σε ένα νέο κύμα της πανδημίας.  Ο χρόνος που «κερδήθηκε»,  λόγω της υπεύθυνης στάσης που τήρησε ο λαός μέσα στην πανδημία, δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση στο παραμικρό για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, για να παρθούν μέτρα υγειονομικής θωράκισης σε χώρους δουλειάς.  

Την ίδια ευθύνη αναλαμβάνει και η περιφέρεια με τη στάση της στον τομέα της Υγείας. Μπαλώνει τις τρύπες του δημόσιου συστήματος υγείας, με δωρεές και προμήθειες εξοπλισμού, ακόμη και με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ  προσλήψεων συμβασιούχων, για να προωθήσει  την ακόμα μεγαλύτερη απεμπλοκή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Υγείας, διευκολύνοντας την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, την επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Όλα τα παραπάνω, που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία και την ίδια την έναρξη της τουριστικής περιόδου, δεν είναι αποτέλεσμα ανικανότητας της κυβέρνησης και περίσσειας «ευαισθησίας» της περιφέρειας. Αποτελούν συντονισμένες προσπάθειες από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, στα πλαίσια της διαχρονικά εφαρμοζόμενης πολιτικής  που αντιμετωπίζει ως κόστος την υγεία και τη ζωή του λαού. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση, απαιτεί  να διεκδικήσει η περιφέρεια : 

  • Η κυβέρνηση να οργανώσει τη μεταφορά των κρουσμάτων από  αεροδρόμια και λιμάνια, από τα ξενοδοχεία διαμονής τους, στα ξενοδοχεία καραντίνας, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, χωρίς την εμπλοκή  δήμων και περιφερειών, που διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα της Υγείας και ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση.
  • Να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ο Τομέας ΕΚΑΒ Κρήτης, να ενισχυθεί ο στόλος των ασθενοφόρων και να διασφαλιστούν όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε να καλύπτονται έγκαιρα όλες οι περιοχές του νησιού. 
  • Να επιταχτούν από το κράτος τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι κλινικές που υπάρχουν στο νησί και να αξιοποιηθούν τα ασθενοφόρα και τα μέσα που διαθέτουν για την ασφαλή μεταφορά των περιστατικών Covid. Να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί σε κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν κάλυψη των αναγκών του λαού. 
  • Για τα ξενοδοχεία καραντίνας να γνωστοποιηθεί ποιος προβλέπεται να είναι  ο αριθμός τους σε επίπεδο Κρήτης, αν είναι στελεχωμένα με υγειονομικό προσωπικό και ποιος είναι ο φορέας εποπτείας – παρακολούθησης των ξενοδοχείων αυτών. Να μη λειτουργούν για περιστατικά που χρειάζονται περίθαλψη, να αποδεσμευτούν από υγειονομικά καθήκοντα οι εργαζόμενοι των ξενοδοχείων αυτών, να διασφαλιστεί η στελέχωσή τους με το κατάλληλα εξειδικευμένο προσωπικό, με την υγειονομική ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης, με όλα τα μέσα προστασίας της υγείας.  
  • Να ληφθούν με ευθύνη της κυβέρνησης και κρατική χρηματοδότηση όλα τα μέτρα της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες των νησιών, των  αεροδρομίων, των κατοίκων των τουριστικών περιοχών, των εργαζόμενων και μικρών αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού και των ίδιων των επισκεπτών. Εξασφάλιση της αναγκαίας ποσότητας τεστ με κρατική χρηματοδότηση.
  • Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού στην Υγεία με κρατική χρηματοδότηση, ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του λαού.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί