Τεταμένο το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας – Με αντι-NAVTEX απαντούν Ελλάδα και Κύπρος

«Στο κόκκινο» η ένταση στο Αιγαίο 

Τη στιγμή που οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση NAVTEX από την Τουρκία σε περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μετά τις χθεσινές διπλωματικές κινήσεις από πλευράς Αθήνας και την κινητοποίηση του ελληνικού στόλου, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων, σήμερα έγινε γνωστό ότι Ελλάδα και Κύπρος απαντούν στην Άγκυρα με το ίδιο νόμισμα, καθώς ανακοίνωσαν NAVTEX για την ίδια ακριβώς περιοχή που θα επιχειρήσει να κάνει έρευνες η Τουρκία.

Είμαστε εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Την ίδια στιγμή, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε στο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας, με την Άγκυρα να ισχυρίζεται ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες «εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας μας, όπως έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ».

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η αντίδραση της Ελλάδας είναι υπερβολική και πως έχει «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς αντίθετους με το διεθνές δίκαιο» και προσθέτει ότι δεν γίνεται ένα νησί 10 τ.μ. (σ.σ. Καστελόριζο) που βρίσκεται σε απόσταση από την Ελλάδα να έχει τόσο μεγάλη υφαλοκρηπίδα.

Τέλος, η Άγκυρα αναφέρει ότι απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, αλλά επαναλαμβάνει ότι προκρίνει τον δρόμο του διαλόγου.

Αναλυτικά η δήλωση 

Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Ορουτς Ρεις είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη.

Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελόριζο.

Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική Navtex 0977/20 εκδόθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας και αφορά σε σεισμικές έρευνες από τρία τουρκικά σκάφη: τα Oruc Reis, Ataman και Cengiz Han.

Η επίμαχη περιοχή δεσμεύεται από 21 Ιουλίου μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2020 και ορίζεται από τις εξής συντεταγμένες:

• 33 55.22 N – 027 59.83 E
• 34 58.25 N – 030 31.50 E
• 34 18.18 N – 030 54.52 E
• 34 17.03 N – 030 06.12 E
• 33 49.13 N – 030 06.38 E
• 33 40.95 N – 028 46.62 E
• 33 47.37 N – 028 20.27 E
• 33 52.98 N – 027 59.97 E

Διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη χτες η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά τη νέα παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“Η σημερινή (σ.σ. χθες) αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή”, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

“Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

“Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας”, καταλήγει.

«Αμφισβητούμενα ύδατα» για τις ΗΠΑ η περιοχή του Καστελόριζου

Λίγες ώρες μετά την έκδοση της τουρκικής navtex για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελόριζου,και ενώ είχε ενημερωθεί από την ελληνική πλευρά επίσημα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων ανταποκριτών έκανε λόγο για «αμφισβητούμενα ύδατα», γκριζάροντας επί της ουσίας την περιοχή, αν και ζήτησε τυπικά από την Άγκυρα να μην προχωρήσει στις έρευνες για να μην κλιμακωθεί η ένταση. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η απάντηση στα αγγλικά: «The United States is aware that Turkey has issued a NAVTEX for research in disputed waters in the Eastern Mediterranean. We urge Turkish authorities to halt any plans for operations and to avoid steps that raise tensions in the region». 

Είχε ενημερώσει τον υπ. Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ ο Παναγιωτόπουλος

Ο προβληματισμός για την αμερικανική απάντηση ενισχύεται από το γεγονός πως νωρίτερα το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, η οποία ήταν προγραμματισμένη μετά την προσωρινή αναβολή της επίσκεψης του ΥΕΘΑ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου και την τουρκική navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ο υπουργός Άμυνας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί. 

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί