«Παρακαλώ να μου πουν γιατί κατηγορούμαι και ακόμη δεν μου λένε»: Στην Ολομέλεια το πόρισμα για τον Δ. Παπαγγελόπουλο (Live)

Με τα κυβερνητικά έδρανα κενά, και την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουλίου, λίγο μετά τις 9.15 π.μ. η συζήτηση επί των πορισμάτων της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στις 9 το βράδυ πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ απουσιάζουν, όπως και ο πρωθυπουργός.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων (από τη ΝΔ έλαβε το λόγο ο Θανάσης Πλεύρης) και θα οργανωθούν τρείς κύκλοι ομιλητών. Περί τις 10.30 υπήρξε ένταση στην αίθουσα, με τον προεδρεύοντα να διακόπτει τη συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι νωρίτερα το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και δεν θα λάβει μέρος στη διαδικασία.

Τη διεκδίκηση αποζημίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών από τη Novartis, μετά και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ, ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην προανακριτική, με κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσαν στους συναρμόδιους υπουργούς.

Ο κάθε κύκλος ομιλητών θα συνθέτεται από 5 βουλευτές από το κόμμα της ΝΔ, 3 από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ένας από κάθε κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Φυσικά, στη συζήτηση θα μπορούν να λάβουν το λόγο όσοι πολιτικοί αρχηγοί θα το επιθυμήσουν και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Επίσης, δικαίωμα λόγου θα έχει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Παρακολουθήστε ζωντανά:

 Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε η μυστική ψηφοφορία να ξεκινήσει γύρω στις 9 το βράδυ. Εξ αιτίας των μέτρων για την Covid-19 η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ανά ομάδες των εκατό βουλευτών. Η κάθε μία ομάδα θα έχει στην διάθεσή της μία ώρα για να ψηφίσουν οι βουλευτές της.

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα, στο οποίο θα είναι εγγεγραμμένα ξεχωριστά το κάθε ένα από τα 8 αδικήματα για τα οποία το πόρισμα της πλειοψηφίας παραπέμπει στη Δικαιοσύνη τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής.

Οι ομιλίες

Καταπέλτης ο Παπαγγελόπουλος: Λειτουργήσατε σαν κατοχικό δικαστήριο

«Η προανακριτική παραβίασε συνειδητά και συστηματικά το Σύνταγμα» ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα, αποδόμησε βήμα βήμα τις ενέργειες της προανακριτικής που οδήγησαν στη σημερινή συζήτηση για το εάν θα παραπεμφθεί ο ίδιος σε ειδικό δικαστήριο.

«Παρακαλώ να μου πουν γιατί κατηγορούμαι και ακόμη δεν μου λένε. Ζητάνε ποινική δίωξη με ένα πόρισμα προαποφασισμένο, ούτε τα προσχήματα δεν κρατήθηκαν στην περίπτωσή μου» είπε για να προσθέσει «η συρραφή του κατηγορητηρίου προκύπτει από δηλώσεις των ίδιων των μελών και τι έχει γραφτεί στον Τύπο. Μαύρη σελίδα για τη Βουλή και τη Δημοκρατία. Πρόκειται για έκθεση ιδεών από νομικές ακροβασίες και λογικές ή μάλλον παράλογες ακροβασίες».

Κατήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, την κυβέρνηση για φάμπρικά ενοχοποιήσεων, σχολιάζοντας τα τελευταία περιστατικά με τον Σάμπυ Μιωνή και με τον πραγματογνώμονα για το Μάτι.

«Προσπαθούν με μαφιόζικες μεθόδους να κάνουν ότι έκαναν σε μένα με άλλους υπουργούς. Κασέτες παντού με παράνομες μαγνητοφωνήσεις. Θα τις αγοράζουμε στα περίπτερα σε λίγο. Εγώ ήμουν η αρχή, αλλά δεν τους πολυβγαίνω. Τώρα στοχεύουν τον Παππά και τη Γεροβασίλη. Δεν θα είναι οι τελευταίοι, ήδη οι κεραίες μου πιάνουν κάτι για Καλογήρου-Βασιλειάδη. Η παταγώδης αποτυχία στην οικονομία δεν μπορεί να καλύπτεται από τα παπαγαλάκια» είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

«Υπάρχουν και χειρότερα, απειλούνται και διασύρονται εισαγγελείς, παρεμβαίνουν ανεπίτρεπτα στη Δικαιοσύνη υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη της» ανέφερε και έστρεψε τα βέλη του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αναφέροντας δηλώσεις του όπου έλεγε ότι πρέπει οι υποθέσεις πολιτικών προσώπων που ερευνώνται να είχαν αρχειοθετηθεί ή να αρχειοθετηθούν τώρα.

«Αναλογιστείτε πόσο επικίνδυνο φαινόμενο για τη δημοκρατία μας είναι να διωχθούν εισαγγελείς και δημοσιογράφοι απλώς επειδή έκαναν τη δουλειά μου. Δέκα δημοσιεύματα του Βαξεβάνη, πέντε του Φιλιπάκη και δύο άρθρα της Παπαδάκου για θέματα που δεν είχαν καμία σχέση με εμένα και τα περισσότερα ήταν σε περίοδο που δεν ήμουν ούτε υπουργός, ούτε εισαγγελέας. Αυτά επιδιώκει να τα μετατρέψει σε στοιχεία εγκληματικής οργάνωσης η προανακριτική» είπε ο πρώην υπουργός και κατήγγειλε, ακόμη, ότι υπάρχουν δεκάδες δημοσιεύματα που εδώ και μήνες προαναγγέλλουν τη σύσταση της προανακριτικής, τις ενέργειές της, ποιοι μάρτυρες θα κληθούν, τι θα καταθέσουν.

Εκτοξεύοντας πυρά προς τις διαδικασίες της προανακριτικής ανέφερε ότι συνειδητά και συστηματικά παραβίασε το Σύνταγμα και έδωσε μερικά από τα άπειρα, όπως, είπε παραδείγματα:

Εξαίρεσε παράνομα από μέλη τους Τζανακόπουλο και Πολάκη παράνομα

Εξέτασε κατά παράβαση του άρθρου 86 πρόσωπα που δεν γνώριζαν, δεν είχαν καμία σχέση με τη Novartis.

«Αυτό το λιγότερο συνιστά κατάχρηση εξουσίας και τότε έσπευσαν, κατόπιν εορτής, να κάνουν διεύρυνση κατηγορητηρίου» πρόσθεσε για να συνεχίσει «μετά την διεύρυνση δεν εξέτασαν κανένα μάρτυρα. Δεν συνέλεξαν άλλο αποδεικτικό μέσο, απλώς με κάλεσα να δώσω εξηγήσεις. Δεν κάλεσαν ούτε τον μηνυτή μου, τον κ. Σαμαρά»

Κατοχικό δικαστήριο

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιτέθηκε στον κ. Μπούγα, πρόεδρο της προανακριτικής λέγοντας ότι «αναφέρθηκε σε εγκλήματα που έχουν τελεστεί πριν ακόμη μου ασκηθεί ποινική δίωξη. Η αρμοδιότητά σας είναι να συντάξετε πόρισμα και να προτείνετε. Δεν θα με δικάσετε εσείς. Δεν είστε δικαστές».
«Λειτουργήσατε σαν κατοχικό δικαστήριο εις βάρος μου. Ούτε καν με Έλληνες δοσίλογους δικαστές, αλλά απευθείας με ναζιστές δικαστές» υπογράμμισε με νόημα.

Η πρώτη χαριστική βολή

Αναφερόμενος στη συμφωνία ΗΠΑ-Novartis, είπε ότι είναι η πρώτη χαριστική βολή στο θέμα της σκευωρίας και η δεύτερη είναι το πόρισμα Σοφουλάκη.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η συμφωνία κάνει λόγο για πολιτικά πρόσωπα και όχι σε γιατρούς. 

«Είναι δυνατόν να πλήρωσε εκατοντάδες εκατομμύρια πρόστιμο για γιατρούς και νοσηλευτές; Πόση επιρροή είχαν γιατροί και νοσηλευτές μέσα στην κυβέρνηση; Η αλήθεια είναι αυτή όσο και να παραποιείτε όσο και να μπουκώνετε τα συστημικά μέτρα» είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και αναφέρθηκε σε τρία σημεία που είχε πει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Φρουζής:

  • Είμαστε οι πρώτοι που ξέρουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο
  • Είναι τα ίδια άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις που μας πληροφορούν
  • Μας ενημερώνουν για τα επόμενα βήματά τους και για αυτό μπορούμε να τους επηρεάσουμε προς το δικό μας συμφέρον.

Επίθεση Θ. Πλεύρη στον ΣΥΡΙΖΑ για… ολοκληρωτισμό, με λίγη ακόμη τυμβωρυχία

«Λειτουργήσατε ως συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Παπαγγελόπουλου», τόνισε ο πρώτος ομιλητής-εισηγητής της ΝΔ στην προανακριτική επιτροπή, Θανάσης Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην άσκηση δίωξης σε βάρος της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. «Μας λέγατε ότι δεν γίνεται να υπάρχει ηθικός αυτουργός χωρίς τον φυσικό αυτουργό. Η ελληνική Δικαιοσύνη είπε όμως ότι στο στάδιο του φυσικού αυτουργού υπάρχουν ενδείξεις για τέλεση αδικημάτων και άσκησε ποινική δίωξη στον φυσικό αυτουργό. Άρα μας έχει ξεπεράσει η Δικαιοσύνη. Έρχεται μία απόφαση που μας λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί αν υπήρξε κατάχρηση εξουσίας», σημείωσε ο κ. Πλεύρης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να απαξιώσει κάθε εισαγγελικό λειτουργό που αποκάλυψε τις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δηλαδή και την Ελένη Ράικου, και τον Ιωάννη Αγγελή, και την Γεωργία Τσατάνη και την Ευγενία Κυβέλου, και τον Παναγιώτη Αθανασίου και πλέον στοχοποιεί και τον κ. Ζαχαρή.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε για σχέδιο ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνδρομή δημοσιευμάτων που στοχοποιούσαν εισαγγελικούς λειτουργούς επειδή δεν υπέκυπταν στις πιέσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

Αναφορικά με το ξεχωριστό κεφάλαιο αλλά συναφές με το αντικείμενο της έρευνας της προανακριτικής επιτροπής, δηλαδή, τις καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο βουλευτής της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι ήθελε να στοχοποιήσει τη σύζυγο του νυν πρωθυπουργού. «Η υπόθεση είχε και οικονομικό όφελος είχε και πολιτικό όφελος επειδή θέλατε να χτυπήσετε και τον Αντώνη Σαμαρά με τον Σταύρο Παπασταύρου και τη Μαρέβα Γκραμπόφκσι», επισήμανε.

«Καταλογίζουμε στον πρώην πρωθυπουργό πολιτική ευθύνη διότι έκλεινε το μάτι στον κ. Παπαγγελόπουλο, που ενορχήστρωνε όλο το πλαίσιο του παραδικαστικού και έστησε και τις πρακτικές του», υπογράμμσε ο κ. Πλεύρης.

«Εσείς δεν σεβαστήκατε τους νεκρούς στο Μάτι, με αυτά που ακούμε, θα σεβαστείτε τους 10 πολιτικούς; Παραβιάσατε κάθε νόμο. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς το κάνατε άρθρο στον Ποινικό Κώδικα. Ο ολοκληρωτισμός σας είναι αυτός που σας έκανε να πιστέψετε ότι θα κυβερνάτε για πάντα και θα φυλακίσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους! Ντροπή σας!», είπε ο κ. Πλεύρης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σπ. Λάππας: «Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε μια χώρα της κασέτας και των κοριών»  

«Έχετε μετατρέψει τη χώρα σε μια χώρα της κασέτας και των κοριών. Αυτό σας αξίζει, αυτό σας αρμόζει, γι’ αυτό και μόνο είστε ικανοί», ανέφερε, απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΝΔ, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας και πρόσθεσε: «Είναι ντροπή πως η Ελλάδα θα είναι η 3η χώρα που θα ελεγχθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη δίωξη εισαγγελικής λειτουργού, που επιδιώχθηκε με λύσσα και εκδικητικότητα, από την πρώτη μέρα».

«Η τιμολόγηση των φαρμάκων ήταν πολιτική απόφαση. Εκεί έγινε το μεγάλο πάρτι», σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι στο έδαφος των υπερτιμολογήσεων αναπτύχθηκε και το κόλπο της τεχνητής ζήτησης των σκευασμάτων του φαρμακευτικού κολοσσού. «Δεν θέλετε να τα αντιμετωπίσετε με θάρρος, αν και σας είπαμε ότι πρέπει ως πολιτικό σύστημα να τα αποκαλύψουμε», είπε ο βουλευτής. «Κύριε Πλεύρη, μια φορά δεν παραδεχθήκατε στην επιτροπή ότι υπάρχει σκάνδαλο, αν και ο αρχηγός σας δημοσίως τρεις φορές παραδέχθηκε ότι είναι σκάνδαλο διεθνές και με πολλούς πιθανούς ενόχους», επισήμανε ο κ. Λάππας και συμπλήρωσε: «Προσπάθειά σας είναι να πείσετε την κοινή γνώμη ότι το σκάνδαλο Novartis, που έχει βάθος αμέτρητο, δεν υπάρχει».

«To σκάνδαλο ερευνάται στα 4/5 της Οικουμένης. Σε όλες αυτές τις χώρες που ερευνάται είναι σκευωρία; Η προσπάθειά σας είναι να δείξετε πως δεν υπάρχει σκάνδαλο. Η ίδια η Ελένη Ράικου έχει μιλήσει για κορωνίδα των σκανδάλων», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο ελληνικός λαός έχει χύσει πολύ αίμα και ιδρώτα για να καλύψει τις απώλειες του εθνικού πλούτου».

«Με λύσσα πολεμήσατε από την πρώτη στιγμή και τους προστατευόμενους μάρτυρες και τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς», υπογράμμισε ο κ. Λάππας, σημειώνοντας ότι η δίωξη Τουλουπάκη θα στιγματίζει το πολιτικό σύστημα και τη δικαιοσύνη.

Ιδίως για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, είπε ότι «πανηγυρίζουν οι μαφιόζοι της Οικουμένης». Όσο για τη δίωξη Τουλουπάκη, κατήγγειλε πως την είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την πλειοψηφία ότι προκάλεσε πλήθος ακυροτήτων στην προδικασία. Ανάμεσα σε αυτές η εξέταση μαρτύρων, εκτός του θέματος της επιτροπής, όπως οι κ.κ. Αθανασίου και Τσατάνη, όπως ο Σάμπυ Μιωνής.

Αναφέρθηκε, επίσης, στα εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα Ζαχαρή-Σοφουλάκη. «Ο νόμος προβλέπει ότι η εισαγγελική έρευνα γίνεται πάντα από μονοπρόσωπο όργανο που λέγεται εισαγγελέας. Γιατί είχαμε δύο εισαγγελείς ισότιμους στην έρευνα των εισαγγελικών λειτουργών; Μήπως για να ισορροπήσουμε πιθανόν κάποια κακή εξέλιξη, μήπως κάποιος εκ των δύο λοξοπατήσει; Ο κ. Σοφουλάκης δεν αφήνει γραμμή στο πόρισμά του να μην αντιμετωπίσει με επιχειρήματα τις αιτιάσεις των μηνυτών», τόνισε ο κ. Λάππας.

Επεισόδιο στην Βουλή ανάμεσα σε Οδ. Κωνσταντινόπουλο και Κ. Μάρκου

Επεισόδιο προκλήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν ξεκινήσει η εισήγηση του ΚΙΝΑΛ από τον Βασίλη Κεγκέρογλου ο Κ. Μάρκου είπε σε παρακαθήμενο βουλευτή «θα περίμενα να ακούσω τον Κεγκέρογλου αλλά τα είπε ο Πλεύρης».

Τότε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος φέρεται να του είπε «μιλάς εσύ που είσαι χωμένος στη διαπλοκή; Έχω πολλά ράμματα για τη γούνα σου και ο Κ. Μάρκου του απάντησε «μιλάς σε εμάς για διαπλοκή εσείς που είστε ανοιχτοί» κάνοντας και σχετική χειρονομία.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από βουλευτές του ΚΙΝΑΛ και της ΝΔ που φώναζαν «ντροπή», «ξεφτιλισμένε», «σεβάσου την ιστορία σου» και ο προεδρεύων Θανάσης Μπούρας ζήτησε από τον βουλευτή να αποχωρήσει ενώ λίγο αργότερα διέκοψε την συνεδρίαση. Το ίδιο έκανε και η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και από τον Β. Κεγκέρογλου

«Σήμερα δεν δικάζουμε κανέναν, δεν εκδικούμαστε, αλλά ούτε και προστατεύουμε κανέναν…» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, προτείνοντας να παραπεμφθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και να ελεγχθεί για οκτώ ποινικά αδικήματα από τη Δικαιοσύνη.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κεγκέρογλου ανέβασε τους τόνους, λέγοντας πως «οι κυβερνήσεις δεν είναι μαγαζιά, ούτε τσιφλίκια και δεν έχουν λευκή επιταγή …». Πρόσθεσε πως «ο λόγος θα πρέπει να δοθεί για τη διερεύνηση της υπόθεσης αποκλειστικά μόνο στην Δικαιοσύνη, χωρίς την παρουσία των βουλευτών με “γουνάκια”», ρωτώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: «Αλήθεια, σας θυμίζουν τίποτα τα «γουνάκια» με τη δίωξη του Ανδρέα Παπανδρέου; Που και τότε πρωταγωνιστές ήσασταν εσείς της δήθεν Αριστερά σας, με τη μια ή την άλλη της μορφή».

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, κατά την ανάπτυξη της εισήγησής του, ανέφερε πως «το ερώτημα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν η περιβόητη υπόθεση Novartis είναι σκάνδαλο ή σκευωρία, είπε πως αυτό «είναι ένα ψευτοδίλημμα και εξήγησε ότι για το ΚΙΝΑΛ υπάρχει και σκάνδαλο για το πώς εκτοξεύτηκαν οι τιμές φαρμάκων και ποιες παραλήψεις υπήρχαν, αλλά είναι και σκευωρία ο τρόπος που ενοχοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοί αντίπαλοί της».

   Καταλόγισε ευθύνες και παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, αλλά και ευθύνες συμμετοχής σε αυτές τις διώξεις σκευωρίας της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και με τη συμμετοχή δημοσιογράφων.

ΚΚΕ: Δεν συμμετέχουμε στην ψηφοφορία

Το ΚΚΕ δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία που θα γίνει το βράδυ επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Το ΚΚΕ, με τη στάση του και σήμερα, δεν θα νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες. Δηλώνουμε ευθύς εξ’ αρχής ότι δεν θα συμμετέχουμε σε αυτήν την ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί στο τέλος της συνεδρίασης. Και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ενημερώσουμε τον λαό για τα πραγματικά γεγονότα, θα συνεχίσουμε την πάλη μας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας και για την εξάλειψη των αιτιών που γεννάνε αυτά τα σκάνδαλα, δηλαδή την εξάλειψη του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος», ανέφερε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Αποβολής από την αίθουσα επέβαλε ο προεδρεύων στον Κωνσταντίνο Μάρκου  

Στην επιβολή του πειθαρχικού μέτρου της απομάκρυνσης από την αίθουσα της Ολομέλειας προχώρησε ο προεδρεύων, Θανάσης Μπούρας, για τον Κωνσταντίνο Μάρκου, υποστηρίζοντας ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όρθιος στην αίθουσα, είχε νωρίτερα χειρονομήσει σε βάρος του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Είχαν προηγηθεί φραστικές επιθέσεις από τα βουλευτικά έδρανα της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξεμάνη όταν συνάδελφός του από το Κίνημα Αλλαγής τού είπε πως υπάρχουν «ράμματα για τη γούνα του» διότι «είναι μέρος της διαπλοκής». Άλλος βουλευτής, από τα έδρανα της ΝΔ, απευθύνθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τους για πολιτική αλητεία.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση άσκησης δίωξης

Σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα (άρθρο 86) και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν η Βουλή προσδώσει στον υπουργό την ιδιότητα του κατηγορουμένου για αξιόποινες πράξεις αναγόμενες στα καθήκοντά του, από τη δίωξη καταλαμβάνονται υποχρεωτικά και οι συμμέτοχοι, οι οποίοι συμπαραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο. Στο πόρισμα της, η ΝΔ αναφέρει ότι «άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο».

Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν

Από την κατάθεση του πορίσματος της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής συζήτησης έως τη συζήτησή του στην Ολομέλεια, έχουν μεσολαβήσει πολύ σημαντικές εξελίξεις: τα εκ διαμέτρου αντίθετα πορίσματα των Αντεισαγγελέων Ζαχαρή και Σοφουλάκη για τους χειρισμούς της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, η αίτηση της ιδίας να κηρυχθεί άκυρη η ασκηθείσα σε βάρος της ποινική δίωξη. Επίσης έχει ζητηθεί έρευνα για την Ελένη Ράικου, τον Ιωάννη Αγγελή, και τους Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ψευδόρκησαν στις καταθέσεις τους.

Η ΝΔ στο πόρισμα της καταλογίζει πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και, όπως τονίζει, «φέρει απόλυτα την πολιτική ευθύνη της προσπάθειας εξόντωσης, χωρίς στοιχεία, των πολιτικών του αντιπάλων και της χειραγώγησης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης». Επίσης κατονομάζει εκείνους που πιθανολογεί πως είναι οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταγγείλει ότι η απόφαση δίωξης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι πολιτική και ότι το πόρισμα της ΝΔ στηρίζει μεγάλο μέρος του σε καταθέσεις υπόδικων, οι οποίοι στην ειδική επιτροπή καταθέτοντας ενόρκως αρνήθηκαν συστηματικά όσα η ίδια η Novartis στον συμβιβασμό της με τις ΗΠΑ ομολογεί. «Βασική αποστολή της επιτροπής δεν ήταν μόνο να ερευνήσει τις τυχόν ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε, ήταν ανύπαρκτες, αλλά να ερευνήσει χωρίς διακρίσεις ή εξαιρέσεις, τις πτυχές των πολιτικών αποφάσεων, υγειονομικών συμπεριφορών και δράσεων στον χώρο της υγείας, και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους εξυπηρετήθηκαν τα συμφέροντα της Novartis», έχει δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορισματική του θέση.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταλήξει πως υπήρξε σκευωρία την οποία έστησε το παραδικαστικό κύκλωμα με επικεφαλής τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και το οποίο επιχείρησε να σπιλώσει Έλληνες πολιτικούς. Ταυτόχρονα έχει καταγγείλει πως σκάνδαλο Novartis υπήρξε και ήταν το σκάνδαλο εκτροχιασμού της φαρμακευτικής δαπάνης από την κυβέρνηση της ΝΔ, την περίοδο 2004-2009, η οποία επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί , έως σήμερα, η Ελλάδα από τις οικονομικές αποζημιώσεις με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί