Αλ. Τσίπρας: Η «ψύχραιμη αντιμετώπιση» για την οποία μιλά η κυβέρνηση, επιβάλλει τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ (Βίντεο)

Να εμφανιστεί σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης και να ενημερώσει το Κοινοβούλιο

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 22 Ιουλίου, λίγο μετά τις 9.15 π.μ. η συζήτηση επί των πορισμάτων της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Δείτε: Στην Ολομέλεια το πόρισμα για τον Δ. Παπαγγελόπουλο (Live)

Δείτε σε βίντεο την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

«Διαλέξατε να γίνει αυτή η συνεδρίαση λες και είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη» τόνισε εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ την ίδια ώρα η Τουρκία έχει επιλέξει την κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η «ψύχραιμη αντιμετώπιση» για την οποία μιλά η κυβέρνηση, απαιτεί τη σύγκληση τώρα του ΚΥΣΕΑ, σημείωσε.

Κάλεσμα στον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται και να εμφανιστεί στη Βουλή για να ενημερώσει τον λαό για την ελληνοτουρική κρίση απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας. «Να μας πει ποιο είναι το σχέδιο της χώρας ώστε να αποτραπεί η παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε θα επιφυλαχτεί να τοποθετηθεί «επί της ουσίας της συζήτησης για την παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου και επί της ουσίας της κρίσης που έχει ήδη ξεσπάσει και με δική σας ευθύνη. Και θα ζητήσω κύριε πρόεδρε να έρθει ο πρωθυπουργός στη Βουλή να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία. Δεν μπορεί να κρύβεται. Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό» σημείωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας ξεκινώντας την παρέμβασή του παρατήρησε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να διεξαχθεί σήμερα η συζήτηση για τη παραπομπή του κου Παπαγγελόπουλου, σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη. Σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Σαν να είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη της θερινής ραστώνης του Ιούλη. Κι όμως δεν είναι μια οποιαδήποτε Τετάρτη».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «από χθες έχει βγει στο Νότιο Ανατολικό Αιγαίο όλος ο Τουρκικός στόλος. 45 και πλέον πολεμικά πλοία βρίσκονται Νότια της Ρόδου. Για να επιχειρήσουν υποστηρικτικά σε έρευνες του Τουρκικού ερευνητικού Ούρους Ρέις, που έχουν προαναγγελθεί σε μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και όχι σε αμφισβητούμενα νερά».

«Και εσείς εδώ κάνετε σαν να μη συμβαίνει τίποτα για να συνεχίσετε απτόητοι το θεάρεστο έργο σας. Να δικάσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους. Και να διχάσετε τον ελληνικό λαό».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι από χθες, όλη την ημέρα, το υπουργείο Άμυνας εξέπεμπε σήματα συναγερμού και διαρροές έδιναν και έπαιρναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα σάιτ, για ανάκληση αδειών στο στράτευμα, για επιστράτευση της εθνοφυλακής ακόμα και κλήσεις σε εφέδρους να είναι σε επιφυλακή. Την ίδια όμως στιγμή «οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μένουν χωρίς επίσημη ενημέρωση και οι πολιτικές δυνάμεις το ίδιο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η Τουρκία επιμένει να αρνείται εδώ και καιρό να παίξει με όρους συνεργασίας και καλής γειτονίας. «Αγνοεί επιδεικτικά τη διεθνή κοινότητα, δημιουργεί συνεχώς εντάσεις. Πρώτα η ανιστόρητη και προκλητική απόφαση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Και πλέον, αυτή η κλιμάκωση, η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο».

«Σε αυτή την κατάσταση η χώρα δεν μπορεί και δεν μπορεί να στέκεται στωικά, αμήχανα, άβουλα. Απαιτείται σχέδιο, όχι πυροτεχνήματα. Απαιτείται άμεση δράση, όχι αργά αντανακλαστικά. Απαιτείται κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων συμμαχιών, όχι παρακάλια. Μα πάνω απ’ όλα απαιτείται ενότητα. Οι στιγμές απαιτούν την ενότητα των Ελλήνων».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «ενώ ολόκληρος ο τουρκικός στόλος είναι έξω από τους ναυστάθμους και βγαίνει και ο ελληνικός από τον ναύσταθμο εξ’ όσων μαθαίνουμε, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται όχι μόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ελληνικό λαό για το τι συμβαίνει, αλλά αρνείται να συγκαλέσει ακόμα και το ΚΥΣΕΑ, το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο για να συντονίσει μία κατάσταση κρίσης και να πάρει αποφάσεις». «Γιατί αρνείται; Για να μη δραματοποιήσει, λέει, την κατάσταση. Μα πόσο πιο πολύ να τη δραματοποιήσει από όσο είναι;», σχολίασε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «η ψύχραιμη αντιμετώπιση επιβάλει τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ με την παρουσία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων για να συντονιστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της χώρας, παρουσία του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών».

«Αλήθεια, ποιο μήνυμα στέλνετε στην άλλη πλευρά με αυτήν την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό, «έστω και την ύστατη στιγμή να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα: Να ενημερώσει τη Βουλή, να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ και να ζητήσει έκτακτη σύγκληση -εκ νέου- του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασιστούν -έστω και εκ των υστέρων- κυρώσεις στην Τουρκία για τη διαρκή και επαναλαμβανόμενη προκλητική συμπεριφορά παραβίασης του διεθνούς δικαίου». Διότι, όπως είπε, δεν απειλούν να παραβιάσουν την ελληνική αλλά την ευρωπαϊκή υφαλοκρηπίδα.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί