“Έρχεται η σειρά σου…”

Γράφει ο Κλεισθένης

Εν τέλει τι ακριβώς είναι ο λανθάνων φασισμός; Ιδεολογία, πρακτική ή τρόπος ζωής και έκφρασης; Είναι θέμα «ταμπέλας» ή κάτι περισσότερο; Ο φορέας τέτοιων απόψεων τι προφίλ έχει; Είναι ηλίθιος, μισάνθρωπος, κομπλεξικός ή όλα τα παραπάνω; Δεν έχουμε παρά να δούμε αυτές τις «εξέχουσες» προσωπικότητες. Τη συμπεριφορά τους, το ύφος τους, την συγκρότηση και ποιότητά τους.

Τα συμπεράσματα θα είναι κοινά για όλους αυτούς. Αβάστακτα ελλιπείς, εριστικοί, τραγικά προκλητικοί, ημιμαθείς και πάντα εμπαθείς. Ο λόγος τους συνθηματολογικός  και πάντα απειλητικός για καθετί που τους ενοχλεί. Η φασίζουσα νοοτροπία δεν είναι θέμα «ταμπέλας». Φιλοξενείται παντού, αφού ακολουθεί μια εύκολη και λαϊκίστικη «λογική» προσιτή σε κάθε «ιθαγενή» που γοητεύεται από την απλουστευτική επιχειρηματολογία του. Αντικομμουνιστής, πατριδοκάπηλος, ξερόλας, πάντα με ύφος χιλίων καρδιναλίων μπορεί με μεγάλη ευκολία να διατυπώνει την απειλή: «θα ‘ρθει κι η σειρά σου…»

Πόσοι φασίστες μπορούν να χωρέσουν στο πολιτικό περιβάλλον ενός τόπου; Μάλλον αρκετοί, όταν ειδικά τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τους προϊσταμένους τους. Κάνουν τη «βρομοδουλειά» που δεν κάνουν οι συντηρητικοί με το προφίλ της αστικής ευπρέπειας πολιτικοί. Το ερώτημα είναι όταν τα φασισταριά υπερκεράσουν  τους καθωσπρέπει προϊσταμένους τους τι περιμένει την κοινωνία.

Πόσο ανεκτικοί μπορούμε να είμαστε απέναντι σε αυτά τα «φρούτα»; Με τον χαρακτηρισμό του «γραφικού» ξεμπερδεύουμε; Μάλλον όχι. Ένας τηλεπωλητής πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι για το πολίτευμα και τι είδους απειλή είναι ένας τζιτζιφιόγκος ημιμαθής δημοσιογραφίσκος-υπάλληλος; Μέχρι πού μπορούν να φτάσουν άνθρωποι τέτοιου φυράματος;

Δείτε επίσης: Οι φασίστες προκαλούν: «Ήρθε και η δική σου ώρα!»- Νέο παραλήρημα Μπογδάνου κάτα Μπογιόπουλου

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί