Ποινικοποίηση της ενοχλητικής δημοσιογραφίας με πόρισμα ένα νομικό συνονθύλευμα ψεμάτων

Τα έκτακτα στρατοδικεία Μητσοτάκη

Ο κύβος ερρίφθη για την παραποµπή του ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό ∆ικαστήριο, µε την προανακριτική επιτροπή των νοµικών ακροβασιών και των αντιθεσµικών πρακτικών να κατεβάζει ρολά µετά την κατάθεση των πορισµάτων από τα κόµµατα που συµµετείχαν στις εργασίες της. Αντί πορίσµατος η πλειοψηφία κατέθεσε ένα νοµικά αβάσιµο συνονθύλευµα ψεµάτων, ποινικοποιώντας µέχρι και την ενοχλητική δηµοσιογραφική έρευνα για να προετοιµάσει τα εδώλια των στρατοδικείων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η προφητεία Πέτσα

Η παραγγελία «διερεύνησης του ρόλου» του Κώστα Βαξεβάνη στη «συµµορία Παπαγγελόπουλου» µετέτρεψε την προαναγγελία του Στέλιου Πέτσα ενώπιον των πολιτικών συντακτών σε αυτοεκπληρούµενη προφητεία. Μετά τις αποκαλύψεις του Dοcumento και του documentonews.gr για την Πέτσινη λίστα αναφορικά µε τις σκανδαλώδεις καµπάνιες των 20 εκατ. ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προµηνύσει τη διερεύνηση του εκδότη της εφηµερίδας σε live µετάδοση.

Στον Κ. Βαξεβάνη προσάπτουν ότι έβαλε κατά εισαγγελικών λειτουργών µέσω δηµοσιευµάτων όντας σε συνεννόηση µε τον τότε αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης. Βέβαια, αν όντως τα αποκαλυπτικά δηµοσιεύµατα κατά τιµωρηµένων ή κατάστικτων εισαγγελέων –η εκπλήρωση του δηµοσιογραφικού καθήκοντος δηλαδή– αποτελούσαν συµβόλαια δο-λοφονίας χαρακτήρα, θα έπρεπε οι βουλευτές της Ν∆ να περιγράψουν και το κίνητρο του εκδότη του Dοcumento, κάτι που δεν εντοπίζεται στο πόρισµά τους. Ανάµεσα στις ανακρίβειες και τα επινοήµατα ξεχωρίζει η «αθώωση» της συνταξιοδοτηµένης εισαγγελέα Γεωργίας Τσατάνη από τη Ν∆, ασχέτως αν εναντίον της έχει επιβληθεί τελεσίδικη πειθαρχική καταδίκη για τους σκιώδεις χειρισµούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου.

Τα µυθεύµατα

Ας δούµε όµως τι επιρρίπτουν στον Κ. Βαξεβάνη:

01 Η Ν∆ εντοπίζει «επιλεκτικές διαρροές καταθέσεων σε Βαξεβάνη και Φιλιππάκη, εγγράφων αλλά και “προφητικών” καταθέσεων ακόµη και πριν δοθούν». Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι τα «προφητικά δηµοσιεύµατα» εµπεριείχαν απλώς και µόνο προγενέστερες καταθέσεις των προστατευόµενων µαρτύρων. Με βάση το ποινικό πλαίσιο που δηµιουργεί η εν λόγω αναφορά για τη δηµοσιογραφική έρευνα και τη δηµοσιογραφία εν γένει, τα συµπολιτευόµενα Μέσα που έχουν «προφητεύσει» κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση τις κινήσεις Αγγελή, Ράικου, Τσατάνη, Μιωνή και όχι µόνο θα έπρεπε να συµπεριλαµβάνονται στο πόρισµα του ΣΥΡΙΖΑ ως «εκτελεστικοί βραχίονες της πραγµατικής σκευωρίας Novartis».

02 Κατά τη Ν∆ το Documento στοχοποίησε την τέως προϊσταµένη της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς Ελένη Ράικου µετά την άρνησή της να ενδώσει στις πιέσεις Παπαγγελόπουλου περί κατασκευής ενοχοποιητικών στοιχείων κατά πο-λιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis. Κατά το ίδιο παραλογικό σκεπτικό η στοχοποίηση αυτή οδήγησε την εισαγγελέα σε παραίτηση και πειθαρχική της δίωξη.

Ας αποκαταστήσουµε την αλήθεια για άλλη µια φορά: το Documento ανέδειξε λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την παραίτηση της κ. Ράικου την αναφορά της ανακρίτριας ∆ιαφθοράς Ηλιάνας Ζαµανίκα, η οποία καυτηρίαζε το γεγονός ότι η Ελένη Ράικου είχε κρύψει στα συρτάρια της χιλιάδες έγγραφα που αφορούσαν υπόθεση εξοπλιστικών µε πρωτα-γωνιστές τους Γιάννο Παπαντωνίου και Θωµά Λιακουνάκο. Αποκάλυψε επίσης κατάθεση Γάλλου µάρτυρα σύµφωνα µε την οποία ο έµπορος οπλικών συστηµάτων γνώριζε εκ των προτέρων τις κινήσεις της Εισαγγελίας κατά της ∆ιαφθοράς, η οποία ερευνούσε τα πεπραγµένα του. Εν ολίγοις, όσα έγραψε το Documento κατά της κ. Ράικου δεν είχαν καµία επαφή µε το σκάνδαλο Novartis.

03 Ανάλογες πρακτικές καταλογίζουν στον Κ. Βαξεβάνη και για την κ. Τσατάνη. Τα µέλη της πλειοψηφίας µετατράπηκαν σε απορρυπαντικό που συνιστούν όλοι οι κατασκευαστές πλυντηρίων σκανδάλων καθώς όχι µόνο ξεπ-λένουν το σκάνδαλο Βγενόπουλου, αλλά καθιστούν και αθώα την τελεσίδικα πειθαρχικά τιµωρηµένη µε την απόφαση Πειθαρχικού του Συµβουλίου του Αρείου Πάγου (υπ’ αριθµ. 7/2017) Γεωργία Τσατάνη. Για την ιστορία, η πρώην ει-σαγγελέας είχε σπάσει το ρεκόρ Γκίνες στη δακτυλογράφηση πληκτρολογώντας εκατοντάδες σελίδες µέσα σε λίγες ώρες προκειµένου να «συντάξει» το πόρισµα αρχειοθέτησης για τον αποθανόντα µεγαλοεπιχειρηµατία, µε τον Ανδρέα Βγενόπουλο να σπεύδει να προαναγγείλει την αθώωσή του πριν από την έκδοση του πορίσµατος. Να τονιστεί ότι οι βασικοί µάρτυρες της «σκευωρίας Novartis» Ιωάννης Αγγελής και Ελ. Ράικου είχαν στηλιτεύσει µε αναφορά τους τα πεπραγµένα της κ. Τσατάνη στην υπόθεση Βγενόπουλου. Μετά την τελεσίδικη πειθαρχική ποινή στέρησης µισθού κατά της Γεωργίας Τσατάνη και την αθώωση του Κ. Βαξεβάνη από το εφετείο µε φόντο τις µηνύσεις Βγενόπουλου έγινε ανάσυρση της δικογραφίας που είχε αρχειοθετήσει η εισαγγελέας. Σηµειωτέον ότι όλα αυτά είχαν δηµοσιευτεί –πολύ προτού εκδοθεί το Documento– από το Hot Doc.

04 Στις 11.2.2020 ο Κ. Βαξεβάνης απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής Γιάννη Μπούγα ζητώντας να κληθεί να καταθέσει για όσα του καταλόγιζαν προγενέστεροι µάρτυρες. ∆ηλαδή, οι φίλοι και γνωστοί του Θάνου Πλεύρη Νίκος Μανιαδάκης και Κωνσταντίνος Φρουζής αλλά και οι κυρίες Ράικου και Τσατάνη. Το προεδρείο της προανακριτικής δεν απάντησε ποτέ στο αίτηµα, ενώ τα µέλη της πλειοψηφίας απέφευγαν όπως ο διάολος το λιβάνι τη συζήτηση επί του αιτήµατος Βαξεβάνη. Παρ’ όλα αυτά, ακολουθώντας την «τεθλασµένη γραµµή» του Αντώνη Σαµαρά προτίµησαν να τον καταστήσουν ερευνώµενο χωρίς καν να του δώσουν την ευκαιρία να καταθέσει.

05 Προτού προσκρούσουν στα «κιγκλιδώµατα» του Επιστηµονικού Συµβουλίου της Βουλής, Ν∆ και ΚΙΝΑΛ επιχεί-ρησαν να σύρουν ως υπόπτους στην προανακριτική τα µη πολιτικά πρόσωπα Αλέξανδρο Τάρκα, Γιάννη Φιλιππάκη και Γιάννα Παπαδάκου. Κατά τη διάρκεια του αντιθεσµικού και αυταρχικού εγχειρήµατος το όνοµα του Κ. Βαξεβάνη δεν αναφέρθηκε ποτέ. Αφού ο Κ. Βαξεβάνης δεν ήταν ύποπτος, πώς τον συµπεριέλαβε στο πόρισµά της η Ν∆ ως µέλος της «συµµορίας Παπαγγελόπουλου»;

Σοφία Αναστασίου, Βαγγέλης Τριάντης, Αγγελος Προβολισιάνος Documentonews.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί