Θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης παραχωρεί η Αθήνα προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Με στόχο την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου

Η Αθήνα προετοιμάζεται για νέες παραχωρήσεις θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και μάλιστα “οικοπέδου” που έχει καταλάβει στα ελληνικά ύδατα, η παράνομη οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, όπως γράφει η εφημερίδα “Τα Νέα“.

Η έκταση των 33.933 τετραγωνικών χιλιομέτρων, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. Συνορεύει με την παραχώρηση “Νοτιοδυτικά της Κρήτης” που έχουν αναλάβει για έρευνες – κατόπιν σύμβασης μίσθωσης με το ελληνικό Δημόσιο- η οποία και κυρώθηκε από τη Βουλή με τις – οι εταιρείες Total – Exxon Mobil – Ελληνικά Πετρέλαια.

Το αδιάθετο μπλοκ όπως έχει οριοθετηθεί βρίσκεται κάτω από τη Γαύδο και τις περιφερειακές ενότητες του Ηρακλείου και του Λασιθίου. Εκεί ακριβώς νότια της ανατολικής περιφερειακής ενότητας της Κρήτης περνά η παράνομη γραμμή οριοθέτησης βάσει του συμφώνου Ταγίπ Ερντονγάν και Φαγέζ Αλ Σαράτζ καταπατώντας μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Μπλόκο στα σχέδια της Άγκυρας

Το σχέδιο της Αθήνας, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι ναι μπλοκάρει τα σχέδια της Άγκυρας, μέσα από τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για την παραχώρηση της περιοχής “Νότια της Κρήτης” προσκαλώντας διεθνείς πετρελαϊκούς ομίλους για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθρώκων στα ελληνικά ύδατα.

Ενδεικτική της στρατηγικής που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης εξέδωσε απόφαση, με την οποία ενέκρινε το περιβαλλοντικό σχέδιο για τη διενέργεια έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή “Νότια της Κρήτης”, βάσει της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τη διαδικασία της έκδοσης ΣΜΠΕ είχε εκκινήσει ο προηγούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς, ετοιμάζοντας το περιβαλλοντικό σχέδιο και δίνοντάς το προς δημόσια διαβούλευση από τον Αύγουστο του 2019, κατόπιν ενδιαφέροντος που είχαν εκδηλώσει, άτυπα, μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι.

Σημειώνεται ότι πριν δύο ήμερες, είχε προηγηθεί ρηματική διακοίνωση που επέδωσαν στη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ οι μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας, με την οποία ζήτησαν να μην εγκριθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, η κυβέρνηση της Τουρκίας και η “Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης” (GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί