Ομόφωνο Ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου για την Αγιά Σοφιά

Ομόφωνα ψηφίστηκε στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Μαλεβιζίου η πρόταση της Δημοτικής Αρχής για έκδοση ψηφίσματος για την Αγιά Σοφιά. Συγκεκριμένα, στο Ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου αναφέρει:

«Ο καθεδρικός του Ιουστινιανού με την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική των Ανθέμιου και Ισίδωρου δεν είναι μόνο ιστορικός ναός και μεγαλοπρεπές οικοδόμημα. Είναι ένα διαχρονικά ιερό Σύμβολο. Από Σύμβολο της χριστιανοσύνης σε Σύμβολο διαθρησκευτικής συνύπαρξης με οικουμενικό χαρακτήρα. Ένα Οικουμενικό Μνημείο.

Η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί προσβάλει τον Πολιτισμό, ευτελίζει αξίες, επικροτεί τη μισαλλοδοξία, διασπείρει το φανατισμό, ντροπιάζει τον Άνθρωπο. Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου στέλνει το δικό του μήνυμα: ο ευτελισμός δεν αλλάζει την Ιστορία.

Καταδικάζουμε την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης περί μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και τις συνεπακόλουθες επεμβάσεις στο μνημείο που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη φθορά σημαντικών ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων. Η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί και να εκπληρώσει στο ακέραιο τις νομικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για την προστασία του χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τασσόμαστε στο πλευρό της Ελληνικής Κυβέρνησης και καλούμε τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO να ασκήσουν αποτελεσματική πίεση στην τουρκική κυβέρνηση, έτσι ώστε να διαφυλαχθεί το σημερινό καθεστώς της Αγίας Σοφίας και ο οικουμενικός πολιτιστικός χαρακτήρας του εμβληματικού αυτού μνημείου».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί