«Αδικαιολόγητη παράταση περιορισμών κυκλοφορίας σε προσφυγικούς πληθυσμούς»

Η Κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αρ: Δ1 α/Γ. Π. οικ. 42069/2020 ΦΕΚ 2730/Β/3-7-2020) παρατείνοντας την ισχύ της προηγούμενης Κ.Υ.Α. (υπ΄ αρ. Δ1 α/Γ. Π. οικ. 20030/21-3-2020) σύμφωνα με την οποία επιβάλλονται μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας αποκλειστικά στους προσφυγικούς πληθυσμούς, στο πλαίσιο της πρόληψης εμφάνισης και διασποράς κρουσμάτων του   Covid-19. 

Πιο συγκεκριμένα, η Κ.Υ.Α., η οποία υπογράφεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Υπουργό Μετανάστευσης και τον Υπουργό Υγείας ορίζει συγκεκριμένες ώρες εξόδου (7πμ-9μμ), συγκεκριμένο πλήθος εξοδούχων (μέχρι 150 άτομα) αλλά, κυρίως, παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα έως τις 19-07-2020 για τους διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της χώρας καθώς και σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται χωρίς να υφίσταται σχετική επιστημονική τεκμηρίωση, σύμφωνα με την οποία, οι πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν σε καταυλισμούς ανά την Επικράτεια, παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, με  βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του Ε.Ο.Δ.Υ.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ενώ δεν υφίστανται οδηγίες των διεθνών οργανισμών όπως ο Π.Ο.Υ. και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) ότι η απομόνωση ολόκληρων δομών φιλοξενίας περιορίζει αποτελεσματικά τη μετάδοση του κορονοϊού σε χώρους υποδοχής και κράτησης ή προσφέρει πρόσθετα προστατευτικά αποτελέσματα για το γενικό πληθυσμό.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται ενώ έχουν προ πολλού αρθεί τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τον γενικό πληθυσμό, γεγονός το οποίο συνιστά κοινωνική διάκριση σε βάρος των προσφύγων παραβιάζοντας οδηγία της ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή αιτούντων (2013/33, άρθρο 8 περί κράτησης).  

Επειδή τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να καταστρατηγούνται με πρόσχημα την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Επειδή η επιστημονική τεκμηρίωση είναι απολύτως αναγκαία για κάθε απόφαση η οποία αφορά στην υγεία των πληθυσμών.

Επειδή η στρατηγική για την πρόληψη και την προστασία του προσφυγικού πληθυσμού από την εξάπλωση του  Covid-19 οφείλει να επικεντρώνεται στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Επειδή ο παρατεταμένος περιορισμός κυκλοφορίας επιβαρύνει περαιτέρω την ψυχολογική πίεση και άγχος τα οποία βιώνουν οι διαμένοντες σε ΚΥΤ και άλλες δομές φιλοξενίας.

Επειδή οι αλλεπάλληλες παρατάσεις περιορισμού κυκλοφορίας υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε παγίωση της αδικαιολόγητης κοινωνικής απομόνωσης των προσφύγων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Με βάση ποια επιστημονική τεκμηρίωση ελήφθη η απόφαση παράτασης των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας των προσφύγων;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ξανθός Ανδρέας

Αγαθοπούλου Ειρήνη

Ηγουμενίδης Νίκος

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μιχαηλίδης Ανδρέας

Μπαλάφας Ιωάννης

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος

Τζούφη Μερόπη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί