40 στρέμματα δάσους εκτός ορίων προστασίας στον Υμηττό – Απαρχή για νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Νέα «επίθεση» εις βάρος του σημαντικού οικοσυστήματος του Υμηττού οργανώνεται μέσω των προτάσεων της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην οποία θα στηριχθεί το αναθεωρημένο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του. Η μελέτη, η οποία αναρτήθηκε χθες για διαβούλευση ενός μήνα από το ΥΠΕΝ, τροποποιεί επί τα χείρω το διάταγμα του 2011.

Ο ορεινός όγκος θα αποκτήσει ακόμη μία ζώνη προστασίας, την Έκτη (ΣΤ), όπως βαφτίζεται, έκτασης 1.947 στρεμμάτων, με οικιστική χρήση, που σηματοδοτεί την απαρχή νομιμοποιήσεων, συσπειρώσεων αυθαιρέτων στη Βάρη και στο Κορωπί για να πολεοδομηθούν στη συνέχεια.

Ζώνη Α

Η Α Ζώνη, περιοχή απόλυτης προστασίας της φύσης και των μνημείων, με επιτρεπόμενα, έως τώρα, μόνο έργα διαχείρισης και προστασίας του οικοσυστήματος, σπάει στα δύο, και η Α2 νέα ζώνη παίρνει και γεωργική χρήση. Μετονομάζεται σε Α υψηλής προστασίας.

Ζώνη Β

Η Β περιφερειακή Ζώνη προστασίας, με χρήση για γεωργία, εκπαίδευση, υπαίθρια αναψυχή, πολιτισμό και αθλητισμό συρρικνώνεται δραματικά υπέρ της διευρυμένης Ε, η οποία συγκεντρώνει πλήθος ασύμβατων, ενίοτε και παράνομων χρήσεων (νεκροταφεία, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων κ.λπ.) και υποδιαιρείται σε πέντε ζώνες. Όπως περιγράφεται στη ΣΜΠΕ, προς τις βορειοδυτικές υπώρειες του Υμηττού η Β Ζώνη μειώνεται κατά 3.000 στρέμματα.

Επιπλέον 40 στρέμματα δάσους στην Αγία Παρασκευή, κοντά στο γήπεδο, στη Β Ζώνη προστασίας σήμερα, βγαίνουν εκτός προστατευτικών ορίων του διατάγματος. Μεταξύ άλλων, η αρτιότητα των γηπέδων για κατασκευή υπαίθριων εγκαταστάσεων, γεωργικών αποθηκών κ.λπ. μειώνεται στα 10, από 20 στρέμματα που ίσχυε. Υπενθυμίζεται ότι η αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος του 2011 για τον Υμηττό έρχεται αφού το 2015 επτά δήμοι της περιοχής το είχαν προσβάλει ενώπιον του ΣτΕ με πρόσχημα την έλλειψη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έθεσε ερωτήματα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Π.Δ. το 2017 ακυρώθηκε μερικώς για τα όρια των δήμων που το αντιπάλευαν εξαρχής. Για τη μασκαρεμένη Ζώνη Προστασίας, η μελέτη αναφέρει πως «αφορά οικισμούς οι οποίοι υφίστανται πριν από τη θεσμοθέτηση του Π.Δ. του 1978, το οποίο τους συμπεριέλαβε εντός των ορίων του, και ειδικότερα περιοχές οι οποίες δεν βρίσκονται στη Ζώνη Α, δεν καταλαμβάνουν εκτάσεις που προστατεύονται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο από τη δασική νομοθεσία και δεν συμπεριλαμβάνονται στους οικοτόπους προστασίας του Δικτύου Natura.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον οικισμό Χέρωμα του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και τους οικισμούς Σκάρπεζα και Κίτσι – Θήτι του Δήμου Κρωπίας. Στην περίπτωση της παρούσας πρότασης, οι παραπάνω οικισμοί δεν εξαιρούνται από την Περιοχή Προστασίας που ορίζουν τα όρια του Προεδρικού Διατάγματος και δεν προτείνεται η συμβατική τους πολεοδόμηση ως νέες Πολεοδομικές Ενότητες των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων Βάρης ή Κορωπίου αντίστοιχα με σχετική πολεοδομική μελέτη και πράξη εφαρμογής. Αντιθέτως, προτείνεται η εφαρμογή των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων με στόχο την ανάπλαση και την περιβαλλοντική προστασία για τη ρύθμιση της υφιστάμενης κατάστασης με αναγνώριση της οικιστικής χρήσης, αλλά σαφώς αυστηρότερους όρους περιβαλλοντικής προστασίας από τη συμβατική απόδοση όρων δόμησης».

Όμως, η χθεσινή ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ομολογεί πως στην εν λόγω Ζώνη υπάρχουν εκτάσεις δασικού χαρακτήρα και ισχύουν διατάξεις της δασικής νομοθεσίας!

Οι άλλες προβλεπόμενες Ζώνες της ΣΜΠΕ, με διαφοροποιήσεις, προϋπήρχαν στο Διάταγμα του Ιουνίου του 2011 «Καθορισμός μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή – Ιλισίων». Αυτές είναι:

* Ζώνη Γ – Αρχαιολογικής προστασίας

Η ζώνη αυτή καθορίζεται ως περιοχή προστασίας αρχαιολογικών χώρων.

α) Εντός της Ζώνης Γ επιτρέπεται η γεωργική χρήση και η ανέγερση γεωργικών αποθηκών εμβαδού έως 30 τ.μ., κατά τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.

* Ζώνη Δ – Μητροπολιτικά πάρκα Γουδή και Ιλισίων

Η Ζώνη Δ καθορίζεται ως περιοχή σύνδεσης του ορεινού οικοσυστήματος με την πόλη, εντός της οποίας ιδρύονται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή (Δ – Γουδή) και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων (Δ – Ιλισίων).

* Ζώνη Ε

Ειδικές χρήσεις μεΕ1 – αθλητισμός – πολιτισμός – αναψυχή, Ε2 – εκπαίδευση – έρευνα, Ε3 – κοιμητήρια, Ε4 – εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και Ε5 – σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων.

Ειδικά για το Πάρκο Γουδή, μεταξύ άλλων, προβλέπεται οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως το παράνομο Μπάντμιντον, από τον πυρήνα του πάρκου να μεταφερθούν στην περιφερειακή Ζώνη Δ2.

Η ΣΜΠΕ παρουσιάστηκε χθες το πρωί σε εκδήλωση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πυροφυλάκιο ΔΑΠΑΧΟ του Δήμου Παπάγου -Χολαργού παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής, δημάρχων κ.ά.

 Σταυρογιάννη Λούλη, Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί