Συναντήσεις της Ένωσης Γονέων Μαθητών με το Δήμο Ηρακλείου για την προσχολική αγωγή

Την τελευταία εβδομάδα ο Δήμος, μαζί με το Υπουργείο Παιδείας «τρέχουν» να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Το Σάββατο έγινε συνάντηση του Δήμου με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, παρουσία της Ένωσης γονέων και χθες ο Δήμαρχος ζήτησε εκ νέου συνάντηση με την Ένωση Γονέων για να μας ενημερώσει σε σχέση με τις προθέσεις του Δήμου για την υλοποίηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής. Στη συνάντηση με τη γενική γραμματέα παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων του Δημοτικού Φορτέτσας καθώς και ο γραμματέας Συλλόγου γονέων του 9ου Δημοτικού. Και οι δύο παρίσταντο για να μεταφέρουν την πικρή εμπειρία τους αφού στο σχολεία τους υπάρχουν για χρόνια λυόμενες αίθουσες που κάποτε μπήκαν ως «προσωρινό μέτρο».

Η βασική κατεύθυνση του Υπουργείου αλλά και η διαφαινόμενη απόφαση του Δήμου, παρά τις αρχικές προσχηματικές του ενστάσεις, είναι άρον – άρον να εφαρμόσουν τη Δίχρονη Προσχολική Αγωγή με μία απίστευτη προχειρότητα που θα κάνει ακόμα χειρότερες τις συνθήκες μέσα στα σχολεία και θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τον προγραμματισμό κάθε οικογένειας, την ίδια ώρα που δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός για ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών κτιρίων ώστε να λυθεί το πρόβλημα μακροπρόθεσμα.

Ο Δήμος από τη μία παραδέχεται ότι δεν προλαβαίνει να έχει έτοιμες τις 32 αίθουσες που υπολείπονται ώστε να στεγαστούν τα πάνω από 500 – 600 παιδιά που περισσεύουν πριν τον Δεκέμβριο αφού περιμένει 10 λυόμενες τον Οκτώβρη και 22 αίθουσες τον Δεκέμβριο. 

Από την άλλη, για να καλύψει αυτό το κενό, πηγαίνει σε συνεργασία με το υπουργείο και την Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης να βρει βοηθητικούς, αποθηκευτικούς χώρους κλπ σε δημοτικά για να τους μετατρέψουν σε αίθουσες που θα κάνουν μάθημα νήπια. Έτσι εκτιμούν ότι θα βρουν 6 με 9 αίθουσες. Επίσης μεθοδεύει μετατροπή 5 με 6 αιθουσών από Παιδικούς σταθμούς σε τάξεις νηπίων και τέλος ελπίζει οι 10 λυόμενες αίθουσες που είναι να έρθουν μέχρι τον Οκτώβρη να έρθουν λίγο νωρίτερα.

Σαν Ένωση Γονέων κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες αυτής της πρόχειρης επιβολής του μέτρου, του «στιβάγματος» των παιδιών και για την τεράστια ταλαιπωρία που θα υποστούν οι οικογένειες και τα παιδιά. 

Καταρχήν ακόμα και αυτές οι λύσεις δεν καλύπτουν το σύνολο του προβλήματος αφού δεν μαζεύονται οι 32 αίθουσες που χρειάζονται αλλά μάξιμουμ οι 25. Εύλογα λοιπόν δημιουργείται το ερώτημα αν και ποιοι θα μείνουν εκτός νηπιαγωγείων τον Σεπτέμβρη. Επίσης οι 10 λυόμενες δε θα είναι έτοιμες στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Για την επιλογή μετατροπής βοηθητικών χώρων δημοτικών σε αίθουσες νηπίων προκύπτουν σοβαρά προβλήματα. Ένα ερώτημα είναι αν οι χώροι αυτοί είναι κατάλληλοι για νήπια. Επιβαρύνονται τα ήδη βεβαρημένα δημοτικά με μεγαλύτερο μαθησιακό πληθυσμό, δημιουργείται μεγαλύτερος συνωστισμός, μειώνονται οι προαύλιοι χώροι ανά παιδί. Επίσης βασικό θέμα είναι το ζήτημα της υγιεινής των νηπίων που χρειάζονται άλλες προδιαγραφές για τις τουαλέτες και την φροντίδα τους σε σχέση με τα δημοτικά. Άλλο θέμα είναι τα ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από τον προαυλισμό νηπίων μαζί με παιδιά δημοτικού. Τέλος δημιουργείται πρόβλημα με τις μετακινήσεις των παιδιών σε σχολεία μακριά από τον τόπο διαμονής. Ο Δήμος λέει ότι θα καλύψει το κόστος αλλά στα νηπιαγωγεία είναι επιβεβλημένη η κοντινή απόσταση του γονιού με το σχολείο γιατί προκύπτουν συχνά προβλήματα που απαιτούν ο γονιός να πάει στο σχολείο.

Η επιλογή της μετατροπής αιθουσών Παιδικών Σταθμών σε νηπιαγωγεία σημαίνει λιγότερα παιδιά μικρότερων ηλικιών στους Παιδικούς σταθμούς, κάτι που μας βρίσκει αντίθετους αφού υπάρχουν τεράστιες ανάγκες που και τα προηγούμενα χρόνια δεν καλύπτονταν. 

Η Ένωση Γονέων, από την αρχή, είχε καταγγείλει τη μεθόδευση της Κυβέρνησης, με την ανοχή και στήριξη των Δήμων, να υλοποιήσει μία κατά τα άλλα ώριμη διεκδίκηση των γονέων χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ, χωρίς να διορίσει ούτε έναν επιπλέον εκπαιδευτικό, χωρίς να φτιάξει ούτε μία αίθουσα αλλά να λύσει το … πρόβλημα με λυόμενες αίθουσες στις αυλές των σχολείων. 

Καλούμε τους γονείς να μην αποδεχτούν αυτή την κατάσταση, να θεωρούν δεδομένο το στιβαγμα των παιδιών, τη λυόμενη αίθουσα, τις άθλιες αυτές συνθήκες που θα συναντήσουν τα παιδιά στην πρώτη τους επαφή με το σχολείο, αλλά οργανωμένα να αντιδράσουν μέσα από τους Συλλόγους Γονέων.

Διεκδικούμε :

  • Άμεσα να προχωρήσουν Κυβέρνηση και Δήμος ώστε στις 1 Σεπτέμβρη να είναι έτοιμοι χώροι ώστε να υποδεχτούν όλα τα παιδιά στα νηπιαγωγεία.
  • Άμεσα να σχεδιαστεί πλάνο ανεύρεσης χώρων, ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων, ακόμα και άμεσων αναγκαίων επινοικιάσεων κατάλληλων χώρων.
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς, τουλάχιστον των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών που βρίσκονται τώρα στα σχολεία.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καθαρίζεται με επάρκεια κάθε σχολείο κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
  • Συνολικός επανασχεδιασμός από τώρα, για την αναγκαία μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. 

Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Δίχρονη Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά στο Νηπιαγωγείο με τις αναγκαίες σύγχρονες υποδομές, με μόνιμους Νηπιαγωγούς και βοηθητικό προσωπικό και παιδαγωγικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται και καλύπτει τις ανάγκες των παιδιών.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί