Ευ. Τσακαλώτος από το Ηράκλειο: “Η δεξιά δεν αλλάζει, συμπεριφέρεται λες και είναι ιδιοκτήτης του κράτους” (φωτο)

“Η δεξιά δεν αλλάζει, συμπεριφέρεται λες και είναι ιδιοκτήτης του κράτους”. 

Με αυτή τη φράση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσδιόρισε τη διακυβέρνηση της ΝΔ, μιλώντας απόψε σε μαζική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην πλατεία Δασκαλογιάννη του Ηρακλείου.

Δείτε επίσης: Ευ. Τσακαλώτος στο «Κόκκινο Κρήτης»: Μπροστά στα δύσκολα η ΝΔ επιστρέφει στο πελατειακό και αυταρχικό κράτος (Ηχητικό)

“Έρχεται μια βαθύτατη κοινωνική και οικονομική κρίση. Θα έχουμε στρατιές ανέργων. Όλοι οι δείκτες επί ΣΥΡΙΖΑ πήγαν στην σωστή κατεύθυνση. Κάναμε συμβιβασμό, αλλά στηρίξαμε τον κόσμο για να έχει μια διαφορετική μοίρα” τονίζοντας παράλληλα “Προοδευτική κατεύθυνση είναι ένα μεγάλο ρεύμα, που περιλαμβάνει και φιλελεύθερους που τιμούν το όνομά τους”.

” Αφήσαμε το μαξιλάρι των 37 δις γιατί δεν είμαστε σαν τα μούτρα τους. Διαβάσαμε την ιστορία “, σημείωσε ακόμα.

“Επειδή η ΝΔ βλέπει τις δύσκολες μέρες που έρχονται, επιστρέφει στον πυρήνα του πελατειακού κράτους της Δεξιάς. Δείχνει επίσης αυταρχισμό, γιατί προβλέπει ότι η κοινωνία θα αντιδράσει», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και μιλώντας για τον νόμο που θεσπίστηκε την περασμένη εβδομάδα για να περιορίσει τις διαδηλώσεις είπε ότι πρόκειται για έναν νόμο εκφοβισμού: «Θέλουν να φοβίσουν τον κόσμο να μην κάνει διαδηλώσεις. Δεν νομίζω ότι θα περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Θίγει ζητήματα που έχουν λυθεί από τα τέλη του 19ου αιώνα Η ΝΔ δείχνει σαφώς μια τάση αυταρχισμού. Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας στο εσωτερικό της που ποτέ δεν πίστεψε ότι συμμετέχει σε μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη».

Τρία ερωτήματα για τις προεκλογικές απάτες της ΝΔ, έθεσε ακόμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με το inotos.gr:

«Προεκλογικά η ΝΔ έλεγε ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ τσάκισε την μεσαία τάξη. Το ερώτημά μου είναι πως πάει αυτό το αφήγημα ένα χρόνο μετά; Βλέπουμε κάποια αλλαγή υπέρ των μεσαίων στρωμάτων;» διερωτήθηκε και επιχείρησε να δώσει ο ίδιος μία απάντηση: «Από τον περασμένο Γενάρη και πριν ακόμα από την πανδημία οι επαγγελματίες μιλούσαν για τη χειρότερη εορταστική περίοδο των τελευταίων ετών. Και φυσικά η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία με την πανδημία. Δεν μπορεί λοιπόν η ΝΔ να απευθυνθεί στα μεσαία στρώματα. Δυστυχώς για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία ο φόβος των ανθρώπων της μεσαίας τάξης είναι ότι οι συνθήκες θα είναι χειρότερες για τα παιδιά τους»

«Δεύτερο ερώτημα: θυμάστε τον κ. Μητσοτάκη να υπόσχεται ένα κράτος διαφάνειας, μακαριά από το πελατειακό κράτος του παρελθόντος; Κι όμως από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του είδαμε απίστευτα φαινόμενα αδιαφάνειας, με κομματάρχες να αναλαμβάνουν διοικήσεις νοσοκομείων. Το ίδιο έγινε στη συνέχεια και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τη λίστα Πέτσα και το μοίρασμα χρημάτων σε δικούς τους ανθρώπους, χωρίς ίχνος διαφάνειας. Τι έγινε λοιπόν αυτό το αφήγημα; Όχι μόνο δεν έφερε διαφάνεια αλλά συνεχίζει ακόμη τον νεποτισμό, με τους ίδιους ανθρώπους στις ίδιες θέσεις. Δικαιώνει έτσι και τον Κ.Σημίτη που είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενοικιαστής, ενώ αυτοί αισθάνονται ιδιοκτήτες της χώρας και της εξουσίας».

«Τρίτο ερώτημα: Τι έγινε με το αφήγημα περί της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης που εκπροσωπεί η ΝΔ; Δεν θα έπρεπε να ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς; Διαπιστώσαμε τι πραγματικά εννοούσε με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Ειδικά έξω από τη βουλή, όπου χτυπήθηκε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς ως προς αυτό, ο κόσμος του ΚΚΕ δεν τσίμπησε για να στραφεί εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς όμως τσίμπησαν άλλοι και είδαμε την αρχηγό σοσιαλιστικού κόμματος, του ΚΙΝΑΛ, να ψηφίζει το νόμο, με το σκεπτικό ότι μειώνει μεν τα δικαιώματα, αλλά με δική τους συμβολή τα μειώνει λιγότερο. Λοιπόν, Δεξιά υπέρ των δικαιωμάτων δεν προκύπτει από πουθενά. Και αυτό συμβαίνει γιατί ξέρουν τι έρχεται. Γνωρίζουν ότι έρχεται νέα μεγάλη κρίση και νέα φτωχοποίηση του λαού».

Αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του στα δικαιώματα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για μια πορεία 200 χρόνων συνεχούς κατάκτησης νέων δικαιωμάτων, που διακόπηκε τη δεκαετία του 1980 αρχικά στη Μ.Βρετανία και τις ΗΠΑ (με Θάτσερ και Ρίγκαν) και στη συνέχεια στην Ευρώπη ακόμη και από τους σοσιαλδημοκράτες. «Η Αριστερά οφείλει να πιάσει ξανά το νήμα και να απαντήσει ότι η ιστορία δεν γράφεται με μείωση δικαιωμάτων και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι τα παιδιά μας θα ζήσουν σε χειρότερες συνθήκες», είπε Ευκλείδης Τσακαλώτος καταχειροκροτούμενος.

«Είμαι περήφανος για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρώην υπουργός δήλωσε υπερήφανος που «ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια της κρίσης, με τη δική μας κυβέρνηση όλοι οι σοβαροί οικονομικοί δείκτες είχαν πορεία βελτίωσης. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως όφειλε να κάνει μια κυβέρνηση αριστερού κόμματος, πέτυχε να βελτιώσει τους δείκτες της εργασίας, της φτώχειας και των ανισοτήτων».

«Είμαι επίσης υπερήφανος για το απόθεμα των 37 δισ. ευρώ, που αφήσαμε, και για το οποίο δεχθήκαμε σκληρή κριτική, ακόμα και μέσα από το κόμμα μας. Όμως δεν είμαστε σαν τους αντιπάλους μας. Η Ελλάδα πέρασε στο παρελθόν από τέσσερις μεγάλες χρεοκοπίες και καμία κυβέρνηση δεν μερίμνησε για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει η χώρα ακόμη δυσκολότερες συνθήκες.

Μόνο η κυβέρνηση της Αριστερά το έκανε», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Ο υφυπουργός της ΝΔ Σκυλακάκης μίλησε για ‘αχρείαστο μαξιλάρι’ και για τη μεγαλύτερη γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως εμείς επιμέναμε ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσουν το μαξιλάρι στην αρχή της νέας κρίσης. Διότι ξέρουμε ότι αν δεν ξοδέψεις πολλά χρήματα έγκαιρα, για να αποτρέψεις την ύφεση, θα έχεις πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις αργότερα για να ανακάμψεις. Εκτός βέβαια κι αν δεν σε ενδιαφέρει ο κίνδυνος να γιγαντωθεί η φτώχεια. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν αξιοποίησε το απόθεμα που αφήσαμε.

Λένε ότι το κράτος δεν έχει λεφτόδεντρα, αλλά δεν λένε ότι ούτε οι επιχειρήσεις έχουν λεφτόδεντρα και δυστυχώς δεν θα μπορέσουν να ανακάμψουν αργότερα, όταν θα έχουν συσσωρεύσει οικονομικές υποχρεώσεις. Το ελληνικό κράτος ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ιταλία, μπορούσε να διαθέσει μεγάλα κεφάλαια στην αρχή της κρίσης, χωρίς μάλιστα να είναι αναγκασμένο να δανειστεί».

Χ.Μαμουλάκης: Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη μας πολιτική περιουσία

«Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη μας πολιτική περιουσία. Οφείλουμε να την προασπίσουμε και πάνω σε αυτή να δομήσουμε το μέλλον», ήταν το σύντομο σχόλιο που έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης, μετά το τέλος της ομιλίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό ένα διάλογο με τους παριστάμενους στην πολιτική εκδήλωση.

Σ.Βαρδάκης: Από εμάς εξαρτάται να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς το ταχύτερο δυνατό

Την άποψη ότι ο νόμος για τις διαδηλώσεις που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη βουλή πρέπει να μείνει ανενεργός και να ακυρωθεί στην πράξη εξέφρασε από την πλευρά του ο Σωκράτης Βαρδάκης, επικρίνοντας το ΚΙΝΑΛ για τη θετική ψήφο που έδωσε και «έπαιξε το ρόλο της δεξιάς», όπως χαρακτηριστικά είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε ακόμη ότι το επόμενο χτύπημα της κυβέρνησης ΝΔ θα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις στο χώρο της Υγείας, μέσω ΣΔΙΤ και κατέληξε λέγοντας ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι δύσκολοι για την ελληνική κοινωνία, αλλά «από εμάς εξαρτάται να φύγει η κυβέρνηση της δεξιάς το ταχύτερο δυνατό».

Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλαράκης, Νίκος Τρευλάκης, Διονυσία Μαράκη

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί