Δίωξη κατά της Ελ. Τουλουπάκη από τον Άρειο Πάγο

Παράλληλα διερευνούν Αγγελή και Ράικου, που την κατήγγειλαν, για ψευδομαρτυρία!

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος της εισαγγελέως κατά της διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα, με βάση την παραγγελία του ενός από τους δύο Αντεισαγγελείς Αρείου Πάγου, του Ευ.Ζαχαρή, που διερεύνησαν τις ενέργειες της σε σχέση το σκάνδαλο Novartis, κι απ΄την άλλη δόθηκε εντολή για διενέργεια έρευνας σε βάρος Ράικου, Αγγελή, Μανιαδάκη, Φρουζή και Μανία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ψευδόρκησαν στις καταθέσεις τους, με βάση την παραγγελία του έτερου Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη.

Απ΄τη μια δηλαδή ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ευάγγελος Ιωαννίδης, έκαναν δεκτό το πόρισμα Ζαχαρή που ζητούσε την ποινική δίωξη της κυρίας Τουλουπάκη κι απ΄την άλλη ενώ δεν αποδέχτηκε το συμπέρασμα Σοφουλάκη, που είχε σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος της έρευνας, ότι η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς υπήρξε απολύτως σύννομη στις ενέργειες της, εν τούτοις παρήγγειλε να διερευνηθούν για ψευδομαρτυρία και άλλα αδικήματα οι βασικοί κατήγοροι της .

Τα αδικήματα για τα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη είναι:

Κατάχρηση εξουσίας (κακούργημα), κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση, παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα).

Η δικογραφία έχει ήδη διαβιβαστεί προκειμένου να χρεωθεί σε ανακριτή.

Την ίδια στιγμή βέβαια η εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική εξέταση με βάση τα όσα αναφέρονται στο πόρισμα του Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος σε σχέση με την Ελένη Τουλουπάκη ζητούσε αρχειοθέτηση.

Η εν λόγω εισαγγελική έρευνα έχει ως αντικείμενο την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Αγγελή και τέως επόπτη της κυρίας Τουλουπάκη, την τέως επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου, οι οποίοι είχαν εξεταστεί τόσο κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής ενώπιον του Αρείου Πάγου και ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για την «υπόθεση Παπαγγελόπουλου», όπως επίσης και τους κατηγορούμενους στην υπόθεση της Novartis Νίκο Μανιαδάκη και Κων. Φρουζή καθώς και τον μάρτυρα Ν. Μιανία.

Σε ό,τι αφορά τους δυο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς, Χρ. Ντζούρα και Χρ. Μανώλη η δικογραφία ως προς αυτούς μπαίνει στο αρχείο καθώς και οι δυο Αντεισαγγελείς ΑΠ είχαν καταλ΄ξηξει στο ίδιο συμπέρασμα, δηλαδή ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής σε βάρος τους.

Η έρευνα για Ράικου-Αγγελή και λοιπούς

Σύμφωνα με την παραγγελία Σοφουλάκη, το σκέλος της οποίας έγινε δεκτό και παραγγέλθηκε έρευνα, υπάρχουν ενδείξεις για την διάπραξη αδικημάτων για τους Ιωάννη Αγγελή, Ελένη Ράικου, Νικόλαο Μανιαδάκη, Κωνσταντίνο Φρουζή και Νικόλαο Μανία.

Ειδικότερα ο κ. Σοφουλάκης καταλογίζει:

* Στον πρώην επόπτη της εισαγγελίας διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, μεταξύ άλλων ότι ψευδομαρτύρισε. Συγκεκριμένα ζητά να ελεγχθεί για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και προανακριτική επιτροπή. Του καταλογίζει ακόμα παράβαση καθήκοντος επειδή αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία για την Novartis από τους Αμερικανούς αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων (Σαμαρά, Βενιζέλου, Αβραμόπουλου) τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει. Μάλιστα για την πράξη του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, να ανασύρει από το αρχείο τις επίμαχες μηνύσεις ο κ. Σοφουλάκης φέρεται κατά πληροφορίες ότι αυτό έγινε σε εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων ενόψει των επικείμενων εκλογών και σε ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών του κ. Αγγελή.

* Στην τέως εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Ράικου. Ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, της καταλογίζει ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για τις καταθέσεις που έχει δώσει. Της καταλογίζει ακόμα διάπραξη του αδικήματος της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης από την έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο (όσο καιρό την διενήργησε ως εισαγγελέας διαφθοράς) εξαιτίας της εμπλοκής του γιατρού συζύγου της στην υπόθεση Novartis.

* Στον κατηγορούμενο για το σκάνδαλο σε βαθμό κακουργήματος και πρώην προστατευόμενο μάρτυρα, Νικόλαο Μανιαδάκη καταλογίζει ψευδορκία, αδίκημα για το οποίο ζητά να διερευνηθεί.

* Στον επίσης κατηγορούμενο σε βαθμό κακουργήματος, Κωνσταντίνο Φρουζή, ο Αντεισαγγελέας του Α.Π καταλογίζει ψευδορκία και ψεύδη καταμήνυση

* Στον μάρτυρα, Νικόλαο Μανία, καταλογίζει επίσης ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση.

documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί