Μυστική συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας: Αποποιείται των ευθυνών του ο Ν. Δένδιας

Μέσω κυβερνητικών πηγών επέλεξε η κυβέρνηση να ενημερώσει για την πραγματοποίηση συνάντησης ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας στη σκιά της κλιμακούμενης έντασης των τελευταίων ημερών, έπειτα από τις εξελίξεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας. Μάλιστα, η διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ήρθε αρκετή ώρα αφότου το ραντεβού είχε επιβεβαιώσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δείτε επίσης: Μυστική συνάντηση Γερμανίας – Ελλάδας – Τουρκίας αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου (βίντεο)

Σύμφωνα με διαρροή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ραντεβού πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Το Μαξίμου αναφέρει ότι η υπεύθυνη της κυβέρνησης για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ελένη Σουρανή, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Ο Γερμανός διπλωμάτης κάλεσε και τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος και έδωσε το «παρών».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δεν δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε στη συνάντηση, παρά μόνο επαναλαμβάνουν την γραμμή του Μαξίμου ότι οι ελληνικές θέσεις γίνονται δεκτές και η τουρκική πλευρά καλείται να αποκλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειες. «Σε κάθε περίπτωση οι δίαυλοι επικοινωνίας χρειάζεται να μένουν ανοικτοί, ειδικά σε περιόδους κρίσεων», σημειώνουν.

Είχε προηγηθεί η επιβεβαίωση για τη συνάντηση από τον ίδιο τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε για την τριμερή στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μαλτέζο ομόλογό του, σήμερα το μεσημέρι.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκε ραντεβού στο Βερολίνο και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για διάλογο με την Αθήνα.

ΣΥΡΙΖΑ: «Τι φοβάται ο κ. Μητσοτάκης;»

Η εν κρυπτώ αυτή διπλωματική κίνηση, προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει για το τι συζητήθηκε στην τριμερή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για μυστική συνάντηση, την ώρα που βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. «πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες». Χαιρετίζει μεν την αλλαγή στάσης από τον πρωθυπουργό, όμως τον καλεί να ενημερώσει την αντιπολίτευση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου (14/7/20):

Δυο ημέρες μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ενώ βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ πλειοδοτούσαν σε εθνολαϊκισμό και ακροδεξιές κορώνες, η κυβέρνηση πραγματοποιούσε μυστική τριμερή συνάντηση με την Τουρκία και τη Γερμανία.

Το γεγονός ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης επιτέλους, έστω και με τεράστια καθυστέρηση, αντιλαμβάνονται τη σημασία της απειλής των κυρώσεων, της συμμετοχής στον ευρωτουρκικό διάλογο και των ανοιχτών διαύλων, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε στο παρελθόν, είναι θετικό.

Ωστόσο σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητα της, η Κυβέρνηση οφείλει τουλάχιστον να ενημερώσει άμεσα την αντιπολίτευση για το τι συζητήθηκε στην τριμερή αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Δεν γνωρίζουμε αν κρύβεται επειδή φοβάται την ακραία πτέρυγά της. Πάντως να μην ανησυχεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδείξει τον λαϊκισμό της ΝΔ όταν ήταν αντιπολίτευση. Ο Τσίπρας δεν είναι Μητσοτάκης.

Πλήρης αποποίηση ευθυνών από τον Έλληνα ΥΠΕΞ

«Κατ’ αρχήν σωστός αποδέκτης της ερώτησής σας θα ήταν ο Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών όχι ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών», απάντησε ο Νίκος Δένδιας.

Συμπλήρωσε: «Είναι αυτονόητο, νομίζω υπήρξε σχετική ανακοίνωση, η ανακοίνωση των διπλωματικών πηγών ή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου επ’ αυτού. Βεβαίως η γερμανική Προεδρία έχει τη δυνατότητα να ζητά οποιεσδήποτε διευκρινίσεις από οποιοδήποτε κράτος – μέλος.

Και βεβαίως υπάρχουν και είναι ευκταίο να υπάρχουν επαφές υπηρεσιακών παραγόντων. Μέχρι εκεί όμως. Εάν η Τουρκία θέλει αυτό να το εμφανίσει ως διάλογο για να μπορέσει να αποτινάξει από πάνω της την πιθανότητα των κυρώσεων, νομίζω ότι θα πρέπει να προσπαθήσει λίγο παραπάνω».

Κίνημα Αλλαγής: «Αδιανόητη η μυστική διπλωματία»

To Κίνημα Αλλαγής, με σχόλιο του γραφείου Τύπου επικρίνει την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και ζητάει άμεση ενημέρωση. Συγκεκριμένα σχολιάζει: «Είναι αδιανόητο να πληροφορούμαστε από διαρροές και από την τουρκική πλευρά ότι υπήρχε τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να καταλάβει, ότι η μυστική διπλωματία έχει σωρεύσει πολλά δεινά. Απαιτούμε άμεσα ενημέρωση».

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί