Να εφαρμοστεί αποφασιστικά η κανονιστική διάταξη για το παρκάρισμα ζητούν οι Μόνιμοι Κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξέδωσε η Συντ. Επιτροπή μονίμων κατοίκων κέντρου Ηρακλείου σχετικά με την κανονιστική διάταξη για το παρκάρισμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ Η ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΟΥ! 

Καθώς έχει περάσει ικανό χρονικό διάστημα από την έναρξη εφαρμογής της κανονιστικής διάταξης του Δήμου Ηρακλείου για τις θέσεις στάθμευσης των μονίμων κατοίκων κέντρου, θα θέλαμε να εντοπίσουμε συγκεκριμένα προβλήματα και να κάνουμε  παρατηρήσει και προτάσεις. Από την αρχή τονίζουμε πως το κυριότερο πρόβλημα είναι πως συνεχίζεται η κατάληψη (σε μικρότερο βαθμό, βέβαια), πολλών θέσεων με μπλε διαγράμμιση από αυτοκίνητα χωρίς κάρτα μόνιμου κατοίκου κέντρου, επομένως παράνομα. Επισημαίνουμε επίσης πως έχει γίνει επαρκής ενημέρωση από Δήμο,  Δημοτική Αστυνομία και ΜΜΕ για την έναρξη του μέτρου, (ενώ και ο σύλλογός μας έχει συμβάλει, στο μέτρο του δυνατού, στην πληροφόρηση, μέσω κυρίως των ηλεκτρονικών μέσων δικτύωσης). Δε δικαιολογείται, λοιπόν, άγνοια από κανένα οδηγό πλέον.

Πριν συνεχίσουμε την περιγραφή της κατάστασης αναφέρουμε κάποια στοιχεία που μας έδωσαν από το Τμήμα Κυκλοφορίας και Συγκοινωνιών.

      Έχουν εγκριθεί 851 κάρτες παρκαρίσματος μονίμου κατοίκου κέντρου. (528 από αυτές εκδόθηκαν στην πρώτη φάση λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις αιτήσεις, ενώ 323 ικανοποίησαν αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πρόσφατη, δεύτερη φάση λειτουργίας). Παρατηρούμε πως πολλοί δικαιούχοι κάρτας ενεργοποιήθηκαν και έκαναν αίτηση μόνο πρόσφατα (είτε γιατί δεν  είχαν ενημερωθεί είτε γιατί δεν πίστευαν πως το μέτρο που είχε εξαγγελθεί από πέρσι θα εφαρμοζόταν).

      Εκκρεμούν για εξέταση 250 περίπου ακόμα αιτήσεις. Έχουν απορριφτεί  158 λόγω έλλειψης κάποιων δικαιολογητικών ή λόγω αντιφάσεων στα δικαιολογητικά έγγραφα. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να διορθώσουν τα λάθη ή να αποκαταστήσουν τις ελλείψεις και να ξαναϋποβάλουν την αίτηση.  

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, υπάρχουν διαμαρτυρίες από κατόχους κάρτας στάθμευσης μονίμου κατοίκου κέντρου πως σε κάποιες περιοχές οι διαθέσιμες θέσεις με τη μπλε διαγράμμιση είναι πολύ λίγες και λίγοι μόνο κάτοικοι της γειτονιάς εξυπηρετούνται. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις (λίγες) παρατηρήθηκε κατάληψη θέσεων από δίκυκλα. Υπήρξαν παρατηρήσεις πως το βράδυ δεν είναι καλά ορατές οι μπλε γραμμές. (Πιστεύουμε κι εμείς πως θα πρέπει να γίνει μια βελτίωση από το δήμο). 

Πιο συχνή είναι η διαμαρτυρία για κατάληψη των διαγραμμισμένων θέσεων από μη δικαιούχους, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι να αναγκάζονται να ψάχνουν άλλα σημεία εκτός αυτών και να αναιρείται η ουσία του μέτρου. ΕΔΩ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ  ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από τις δημοτικές υπηρεσίες και την τροχαία να υπερασπίσουν τις θέσεις στάθμευσης των μονίμων κατοίκων.  Όπως έχει γίνει πια συνείδηση (πιστεύουμε), για την πλειοψηφία των οδηγών του Ηρακλείου πως δεν πρέπει να καταλαμβάνουν τις θέσεις που προορίζονται για ανάπηρους, έτσι πρέπει να γίνει και για τη συγκεκριμένη περίπτωση. 

      ΄Αλλωστε, υποτίθεται πως σύντομα θα εφαρμοστούν μέτρα που θα περιορίσουν την κίνηση οχημάτων στο κέντρο της πόλης (που ήδη τώρα το καλοκαίρι είναι σχετικά μειωμένη λόγω της περιορισμένης τουριστικής κίνησης). Καλούμε τη δημοτική αρχή να υλοποιήσει άμεσα τη διακήρυξή της για δρομολόγηση  ηλεκτροκίνητων μίνι λεωφορείων για τη μετακίνηση εργαζομένων που έρχονται από την περιφέρεια του Ηρακλείου μέσα στην Παλιά Πόλη για καθημερινή εργασία, ώστε να μη χρειάζονται να έρχονται με τα Ι.Χ. μέσα στο κέντρο.  Θα πρέπει επίσης να μεριμνήσει να λειτουργήσουν  τα περιφερειακά δημοτικά πάρκινγκ στις παρυφές του κέντρου. 

Εδώ να τονίσουμε πως τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο κέντρο τη δημιουργούν μετακινήσεις Ι.Χ. μη αναγκαίες (προς καφετέριες, ουζερί και ταβέρνες της παραλίας). Πρόκειται για κακή συνήθεια που αποβαίνει  εις βάρος όλων μας. Μετακινήσεις μερικών εκατοντάδων μέτρων θα μπορούσαν να γίνουν με τα πόδια ή με ποδήλατο με άνεση. 

Γενικά, θα έπρεπε κάποια στιγμή να υπάρξει ουσιαστική απαγόρευση στην είσοδο οχημάτων στο κέντρο,  εκτός από τα οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων, τα υπηρεσιακά έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική) και αυτά των μονίμων κατοίκων.  Μέχρι να γίνει αυτό  κάνουμε έκκληση στη λογική των κατοίκων του Ηρακλείου και στην ευσυνειδησία των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Ηράκλειο 14-7-20

Σύλλογος Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου/Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Κέντρου)

Σχετικά Άρθρα

2 Thoughts to “Να εφαρμοστεί αποφασιστικά η κανονιστική διάταξη για το παρκάρισμα ζητούν οι Μόνιμοι Κάτοικοι του κέντρου του Ηρακλείου”

  1. ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

    ΝΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΩ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΑ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΩΣ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ!!!

  2. ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ

    Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΚΟΥΕΙ? ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΜΙΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΚΑΦΕ , ΦΑΓΗΤΟ Η ΕΝΑ ΟΥΖΑΚΙ? Η ΒΟΛΤΑ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΝΑΓΚΗ? ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ, ΠΟΙΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ? ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ?
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ? ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙ ΑΥΤΟΙ?

    Ο ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!!! ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί