14 Ιουλίου 1992, ο Θάνος Αξαρλιάν πέφτει νεκρός από ρουκέτα της 17 Νοέμβρη

Ο Θάνος Αξαρλιάν, σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου 1992 έπεσε νεκρός από θραύσματα ρουκέτας της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη

Tο πανελλήνιο συγκλονίστηκε από την είδηση πως ο Θάνος Αξαρλιάν δολοφονήθηκε και για πρώτη φορά η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη αμφισβητήθηκε ανοιχτά.

Ο άτυχος φοιτητής περπατούσε στην οδό Καραγιώργη Σερβίας. Στη διασταύρωση με την οδό Βουλής σκοτώθηκε από την ρουκέτα που εκτόξευσαν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη με στόχο το όχημα που μετέφερε τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Παλαιοκρασσά.

Εκείνος επιβιβάστηκε στη θωρακισμένη Mercedes και έφυγε από το υπουργείο το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου.

Στη διασταύρωση με την οδό Βουλής το βαρύ όχημα παίρνει την κλειστή στροφή και αμέσως ακούγεται ένας εκκωφαντικός θόρυβος. Φωτιά ξεσπάει, ενώ ακούγονται ουρλιαχτά και κλάματα.

Η θωράκιση του αυτοκινήτου προστάτεψε τον Γιάννη Παλαιοκρασσά, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε αυτό μαζί με την γυναίκα του, την κόρη του και τον οδηγό του αυτοκινήτου.

Λίγο μετά το τραγικό συμβάν και ενώ η Ελλάδα ήταν συγκλονισμένη, άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της «17 Νοέμβρη».

Παράλληλα εξέφρασε την λύπη του για τον θάνατο του 20χρονου Θάνου Αξαρλιάν, χαρακτηρίζοντάς τον… «παράπλευρη απώλεια». Το Πανελλήνιο πενθεί συγκλονισμένο.

Τι έχει πει ο Κουφοντίνας για τον Αξαρλιάν

«Εκείνη την εποχή ετοιμάζαμε μια ενέργεια χαμηλής έντασης εναντίον ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που ήταν υπεύθυνος για τη τελική διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τότε όμως κατατέθηκε στην οργάνωση μια άλλη πρόταση: Γιατί να μην χτυπηθεί ο ίδιος ο αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Παλαιοκρασσάς; Θα ήταν μια καίρια ενέργεια, θα ήταν η κορύφωση της δεκαετίας πυκνής δράσης της 17Ν. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα.

Παρά το γεγονός πως η πρόταση έγινε δεκτή, το σχέδιο της ενέργειας η εκτόξευση μιας ρουκέτας έξω από το υπουργείο Οικονομικών συνάντησε πολλές επιφυλάξεις. Αντιπροτάθηκε άλλο σημείο, άλλος τόπος, άλλος τρόπος. Η πρόταση επέμεινε: Μέσα στους καύσωνες του Ιουνίου στην οδό Βουλής, όπου θα γινόταν η ενέργεια, μετά τις 3:30 το απόγευμα ήταν ερημιά.

Ο πόνος μας μεγάλος, ο δικός μου αβάσταχτος. Τηλεφώνησα αμέσως, εξέφρασα τη λύπη της 17Ν. Μπορεί να είχε ευθύνη η αστυνομία, να μπλόκαρε επί μισή ώρα σχεδόν το ασθενοφόρο. Όμως, την κύρια ευθύνη την είχαμε εμείς. Χρόνια αργότερα στο δικαστήριο ζήτησα συγγνώμη. […] Ήταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της 17Ν» ανέφερε στο βιβλίο του ο Κουφοντίνας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί